site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Merkez Bankası Politika Faizini Artırdı!

20.11.2020
A+
A-

Para Politikası Kurulu 7 Kasımda atanan Naci Ağbal başkanlığında ilk kez toplanılmasının ardından bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) 475 baz puan artırarak yüzde 10,25’ten yüzde 15’e yükseltti. Tüm fonlamanın politika faizinden yapacağı duyuruldu ve böylece sadeleşmeye gidilmiş oldu. Ekonomistlerin beklentisi de bu yöndeydi. Öncelikle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın temel politika aracı (politika faizi ya da repo faizi) bir hafta vadeli repo ihale faiz oranıdır. Merkez Bankasının asıl politika uyguladığı, piyasayı yönlendirmekte kullandığı faiz oranıdır. Politika faizinin yüzde 10,25’ten yüzde 15’e artması bankaları borç almaya isteksiz, borç vermeye istekli hale getirecektir ve böylece bankalar daha az borçlanmaya gideceklerdir. Bu uygulamalar daraltıcı politikadır yani para politikası uygulamalarında sıkılaşmaya gidilmiştir. Daraltıcı politikalarda görüldüğü üzere gecelik borç verme faizi (marjinal fonlama faizi) ya da politika faizi daha yüksek oranda uygulanır.
Merkez Bankası’nın politika faizinde 475 baz puan artırıma gitmesinin ardından ise ilk anda dolar 7.53, Euro ise 8.91 liraya gerilemiştir. Bu kritik güne dolar 7.72, Euro ise 9.15 liradan başlamış, faiz kararının hemen öncesinde ise dolar 7.70, Euro 9.12’ye yükselmişti. Merkez Bankası faiz oranlarını yükselttiği için ülkemize döviz girişi gerçekleşmiştir. Yabancı paranın girmesiyle de dolar gerilemiş, hızla 7.53 bandına inmiştir. Doların sert bir şekilde düşüşü Türkiye için risk primlerinin daha da düşebileceği anlamına gelmektedir. Türkiye’nin risk priminin göstergesi CDS’dir ve geçen hafta 550 puandan 400 puan altına kadar gerilemişti bu sabah ise 393/402 seviyesindedir. TCMB’nin enflasyon beklentisi bu yılsonu için %12,1, 2021 yılsonu için tek haneli rakamlara indirerek %9,4 seviyesinde bulundurmaktır.
475 baz puan artırılarak faiz oranının yüzde 15’e yükseltilmesi olumlu bir durumdur. Piyasaların beklediği gibi bir faiz artırımı olmuştur. Kurlardaki gerileme sonucunda da borsa bu durumdan pozitif etkilenecektir. Salgınla verdiğimiz mücadelede ekonomik anlamda belirsizlikler artıyor bu konuda küresel ekonomi açısından Covid artışı sebebiyle belirsizliklerin yükseldiği açıklaması yapılmıştı. Önümüzdeki dönemde parasal duruşun sıkılığı, enflasyonun kalıcı olacak biçimde düşüş sağlanana kadar kararlı bir şekilde sürdürülmesi enflasyonu etkileyen tüm unsurların dikkate alınmasıyla mümkün olacaktır.
Aslı Karakurt

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.