site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Değişen İklim Koşulları ve İktisadi Hayat

18.03.2021
A+
A-

Yapılan araştırmalardan elde edilen bilgilere göre küresel iklimin tahrip edilmeye başlanması ve bunun sonucunda iklimlerde meydana gelen değişiklikler sanayi devrimi sonrasında önceki dönemlere benzemeyen yeni bir düzenin kurulmasıyla olmuştur. Atmosferde başta karbondioksit metan gazı ve su buharıyla birlikte diğer gazlar sera gazlarının salınımını artırmıştır. Artan bu gazların miktarı yerkürenin ısınmasına sebep olmaktadır. Günümüzde insanımızın fosil yakıtları kullanması, fabrikaların bacalarından çıkan dumanlar, ormanlarımızın tahrip edilmesi, deodorant ve parfüm kullanımı, arabaların çıkarmış olduğu egzoz gazları artan sera gazlarının sebeplerindendir. Sera gazlarının artması çeşitli bölgelerde kuraklığa ya da sellerin oluşmasına sebep olmaktadır. İklimlerde değişiklikler meydana getirmiştir. Artık kış ayları daha sıcak geçmekte, sonbahar ve ilkbahar ise ya daha erken ya da geç gelmektedir. Hayvanların göç zamanları değişmiş, nesillerinin azalmasına bunun yanı sıra tükenmesine sebep olmuştur. İklim değişikliklerinden en fazla etkilenen sektör tarım sektörüdür. İnsanlar üzerinde de doğrudan birçok olumsuz etkisi bulunmaktadır. Kalp ve damar sistemi, solunum sistemi hastalıklarının ve alerjik olmak üzere pek çok hastalığın oluşmasına sebep olmaktadır. Sera gazı artışının önüne geçmek, küresel ısınmayı önlemek için bizler toplu taşıma araçlarını büyük ölçüde tercih etmeliyiz. Ağaçlandırma faaliyetleri yaparak hem sağlığımız hem de geleceğimiz için büyük bir adım atabiliriz. Enerji tasarrufu yapmak, güneş enerjisi kullanmak, geri dönüşüme önem vermek de küresel ısınmayı önlemek için alınacak en güzel önlemlerdendir.

Değişen iklim koşulları iktisadi hayatı önemli ölçüde etkileyen bir faktördür. İklimlerin değişmesi ciddi ekonomik kayıplara yol açmaktadır. Tarım sektörünü doğrudan olumsuz etkilemekte ve böylece ekonomilerde sürdürülebilirlik konusunda endişe yaşamaya sebep olmaktadır. Sıcaklıkların artması, aşırı kuraklık ya da yağış tarımsal kayıpları arttırdıkça ürün miktarlarında yaşanan değişiklikler ürünlerin fiyatlarını da etkilemektedir. Tarımsal ürünlerin azalması işlenmiş gıdalara olan arzı arttırarak fiyatların artmasına sebep olmaktadır. Böylece fiyatlar genel seviyesi artmakta ve enflasyon yaşanmasına sebep olmaktadır. Tarımsal ürünlerin azalması da tarımın Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) içindeki payını azaltmaktadır. İklim değişikliğiyle iş alanlarında kapasitenin azalmasına bağlı olarak işgücü talebini azaltarak istihdam sayılarını düşürmektedir. İklim değişikliklerinin tarım sektörünü ve insan sağlığını etkilemesinin yanı sıra imalat, ulaştırma, madencilik, inşaat ve turizm sektörünü de etkilemektedir.

Değişen iklim koşullarının olumsuz etkilerini en aza indirmek amacıyla verilen mücadelede uygulanan politikalar mal ve hizmetlerin arz ve taleplerini etkileyerek işgücü piyasasının canlanmasını sağlayacaktır. Biz tüketiciler tercihlerimizi yaparken çevre dostu ürünlerden yana taleplerimizi oluşturursak; petrol, doğalgaz gibi fosil yakıtların kullanımı sınırlandırarak güneş enerjisi gibi yenilenebilir temiz enerji kaynaklarını kullanırsak sera gazının salınımını azaltabilir iklim değişikliklerinin olumsuz şartlar yaratmasının önüne geçebiliriz. Unutmayalım! Sadece şu an için olumsuzlukları ortadan kaldırmaya yönelik çalışmak değil, gelecek nesiller ve daha sürdürülebilir bir yaşam için bunları yapmalıyız.
Aslı KARAKURT

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.