site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Ekonominin Temeli Tarımdır!

27.06.2021
A+
A-

Üretim, insanlığın var oluşundan itibaren bireylerin yaşamlarını devam ettirebilmeleri için gerekli olan en önemli faktördür. Tarihsel süreçte geçirdiğimiz dönüşümlerde toplum ilk olarak toplayıcılıkla başlıyor. Burada insanlığın en birinci temel ihtiyacı olan beslenmeyi sadece avlanarak, yerleşik bir düzenleri olmadan gerçekleştirmişlerdir. Daha sonra bu faaliyetler yerleşik hayata geçilmesiyle birlikte düzen kurulmaya başlanmış ve feodal toplum (tarım toplumu) bu dönüşümün en önemli ikinci aşamasını oluşturmuştur. Sonraki aşamalar sanayi toplumu ve bilgi toplumudur. Tarih boyunca birçok toplumsal dönüşüm içerisine girmiş olmamıza rağmen hiçbir zaman asla önemini kaybetmeyecek olan en önemli sektör tarımdır. Çünkü tarım insanlık için zorunlu olan fizyolojik ihtiyaçları karşılamaktadır.
Tarımda nihai ürünü elde edene kadar pek çok aşamadan geçilmektedir ve bunların hepsi ayrı bir emek istemektedir. Bunların en başında toprak bakımı gelir. Toprak bakımı, tarımı etkileyen en temel faktördür çünkü toprak ne kadar verimli olursa aldığımız ürünün kalitesi de o kadar iyi olur. Bunun yanı sıra sulama, gübreleme, ilaçlama, tohumun kalitesi de tarımı etkileyen faktörlerdendir. Çiftçinin ürettiği ürünle ilgili bilgi düzeyi de çok önemlidir. Çiftçinin bilgisi ne kadar yüksek olursa üretimden alınacak verim o kadar arttırılmış olur. Tarımsal üretimi gerçekleştirirken makineleşmeden yararlanmak çiftçinin işini kolaylaştıran en önemli buluşlardandır. Tarımda teknoloji kullanımını yaygınlaştırmak ürünü daha verimli ve daha nitelikli hale getirmeyi sağlar. Ziraat aletleriyle çiftçi daha az emek ve işgücüyle daha fazla verim alarak daha çok miktarda ürün elde edebilmektedir. Çiftçinin böylece kazancı artacak emeklerinin karşılığını alabilecektir. Peki, günümüz şartlarında çiftçilerimiz emeklerinin karşılığını alabilmekte mi? ya da üretim seviyesi istenilen düzeyde mi?
-HAYIR.
Tarım ürünleri fiyatlarındaki artışın sebebi üretim-girdi maliyetlerinin artmasıdır. Tohum, gübre, mazot, ilaçlar, ziraat aletleri gibi girdilerde yaşanan fiyat artışları çiftçileri zor duruma sokmakta ve üretimi azaltmalarına neden olmaktadır. Çiftçiler için bu olumsuz koşullardan dolayı devlet tarafından bazı destekler verilmektedir. Bunlardan bir tanesi Tarım ve Orman Bakanlığının vermiş olduğu hibelerdir. Verilen hibelerdeki amaç daha verimli ürün elde edebilmek, çiftçilerin üretimini daha etkin bir şekilde gerçekleştirmesini ve üretimde sürekliliği sağlamaktır. Bu desteklerden yararlanabilmek için çiftçilerin belirli şartları taşıması gerekmektedir. Bu şartları taşıması neticesinde desteklerden yararlanabilmektedir. Devlet çiftçiyi korumak adına daha çok teşvik vermelidir çünkü çiftçiyi üretime teşvik etmek ihracatın artmasını, ekonominin iyileşmesini sağlamaktadır. İthalatı özendirici politikalardan kaçınılmalı, devlet çiftçilerimizi ihracata yönlendirmelidir. Günümüzde köylerde yaşayan, tarımsal üretimi gerçekleştiren nüfus giderek azalmaktadır. Devlet üreticiyi köylerde tutabilecek şekilde politikalarını yönlendirmelidir.
Ekonominin temeli tarımdır. Tarım her alanın, her sektörün en önemli yapı taşıdır. Tarım toplumunun niceliksel olarak payı azalabilir ama niteliksel olarak önemi hiçbir zaman kaybolmaz. Bu yüzden tarıma gereken önem verilmelidir.
Aslı KARAKURT

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.