site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

YAP-BOZ Yaşamlar

06.01.2021
A+
A-

Hayat yapboz gibidir. Başlamaya her zaman değer. Tamamlamak ise zordur, sabır gerektirir. Bu süreç, İstenmeyen her şeyi gözünüzün önünden kaldırıp , anlamlardan, biçimlerden, zihni meşgul eden tüm imgelerden kurtulmakla başlar . Bir süre sonra alışkanlık yapıp hayatınızı da yapboz parçaları gibi bakmanızı sağlayabilir. Parçaları tamamlarken , düşünmenin değil yapmanın önemli olduğu anlaşılır. Neleri düşünmemek için ne güzel şeyler yapmışızdır.
Gözünüzü kapatıp uyumaya çalıştığınızda parçalar havada uçuşur. Saatlerce düşünüp durursunuz yatakta, sonra kalkıp yapbozun başına geçersiniz. Uzun süre evde yapboz yapıp dışarı çıkıp kafanızı kaldırdığınızda gökyüzünü yapboz parçaları olarak görmeye başlarsınız. Yapboz yapıyorum dediğiniz anda aileden arkadaşlardan kimse sizi rahatsız etmez çünkü bilirler kim bilir hangi diyardasındır. Hangi parçanın peşindesindir bilirler. Minicik şeyin yerini bulduğunda dünyalar senin olur.

Eğer bir parçayı kaybederseniz ömrünüz o paçayı aramakla geçebilir. Can sıkar, umut tüketir, mutsuz eder. Bir parça hep kayıptır. Daha fazla isteme armuzumuz buradan kaynaklanır. 150 milyar parçadan ibaret hayat butonu gibi. Her geldiğin yol ayrımında senin seçtiğin parça , bazen sen seçmesen de geliyor oturuyor yapboza. Sen seçtiysen tercih, seçmediysen de kader deniliyor ve resim sürekli değişiyor.

Yapboza hayat denilebilir. Bazen tüm parçaları kullanmadan da bitirebilirsin. Bunu, Fiziksel çabadan kaçınmayarak önce bedeni ve zihni yormayı öğrenerek yapabilirsin. Ancak bedene herhangi bir şekilde boyun eğdirebildiğini gördüğün an zihnin yeniden yapılanması başlar. Yozlaştırıcı pasifleştirici uyaranlara bu kadar yoğun maruz kalınan bir çağda bütün kişisel gelişimini hiçe sayarak yeni bir kişiliği inşa sürecine girişmek ise ancak istenmeyen parçaların etkisini hiçe indirmekle başarılabilir.

Yapboz, tek düzedir. Sürprizi yoktur, o yüzden güvenli ve mutluluk vericidir. Bir hayatı tamamlamanın en güzel yoludur. Eğer yeterince sabırlı olur ve o küçük parçaları doğru yere oturtursanız ömrünüzün en güzel manzarasıyla karşılaşırsınız. Bu manzaranın güzelliği , kişinin biriktirdiği içsel hazırlık düzeyi ile doğru orantılıdır. Bu yüzden tamamlamak bir saniye de sürebilir bir ömür de …
Sade ama basit olmayan, yalın ama yavan olmayan bir manzaranız olması dileklerimle…
Esra Üner

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
12 Mayıs 2021
13 Aralık 2020
11 Eylül 2020
23 Ağustos 2020
YORUMLAR
  1. Şerife Koyuncu dedi ki:

    Kalemine saglık Esra’cım