site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Çin Kumarı Kazandı

12.05.2021
A+
A-

Yine mi Çin! Son yıllarda adından sıkça söz ettiğimiz Çin bu kez de uzaya fırlatmaya çalıştığı roket ile paniğe neden oldu. Çin, geçtiğimiz günlerde uzaya bir roket gönderdi. Çin uzay istasyonunun ana modülünü taşıyan bu roket 29 Nisan 2021 günü havalandı. Long March-5B isimli bu roket devasaydı. Ağırlığı 22 tondan uluşuyordu. Roketin gövdesi 30 metre, toplam uzunluğu ise 53.7 metreydi. Çin’in Hainan adasından başarı ile kalkış yaptıktan sonra uzayda roket modülünden ayrılarak kontrolden çıktı. 27.60 km hızla dünyanın etrafında dönmeye başladı.

Dünya alarma geçti! 9 mayısta dünyaya düşeceği konuşulan roket hakkında, mantıklı ve mantıksız bir çok teori ve simülasyonlar üretilmeye başlandı. Çin dışişleri bakanlığı açıklamalarda bulundu. Roketin, dünya atmosferine girdiği anda yanarak parçalanacağını ve herhangi bir zarar yol açmayacağını duyursa da bu açıklamalar insanları tatmin etmemişe benziyor. Yetkililer, roketin 41.5 derece kuzey 41.5 derece güney enlemleri arasında bir yere düşeceğini belirttiler. Roket parçalarının tam olarak nereye düşeceğinin belirlenememesi, tahminlerde bulunulmasına neden oldu. Türkiye de bu riskli enlemler arasında bulunuyordu. Roketin Türkiye’nin batı kısmı ve Avrupa’ya düşmesi üzerinde duran uzmanlar, olası facia senaryosu için simülasyonlar hazırladılar.

Roketin ,yerleşim alanlarına düşmesinden duyulan endişe arttı! Abd savunma bakanlığı sözcülerinden Mike Howard ,roketin dünyanın hangi noktasına düşeceğinin çarpmaya ancak birkaç saat kala tahmin edebileceğini aktardı. Roket güzergâhı Abd uzay kuvvetlerince takip edildi. Çin basınında ise konuya ilişkin bilgi paylaşılmadı. Pekin yönetimi roketin hafta sonu dünyaya düşmesi yönündeki haberler konusunda sessizliğini korudu.

Ülkemiz insanlarının roket hakkındaki düşünceleri ise motive edici, korku bastırıcı yöndeydi. Ciddiyetle roketi takip edenler olduğu kadar komik paylaşımlar da yapıldı. “İnsanımızın Çin’le imtihanı bitmedi” diyen mi ararsınız “Virüs az geldi bir de roket atın .” diyen mi? Hatta her yıl ölüm haberi ile sosyal medyada gündeme gelen Çaycı Hüseyin abimiz bu yıl da Çin roketi ile yeniden öldürülmüş oldu. ” Kontrolden çıkan Çin roketi hafta sonu Hint okyanusuna düştü. Çaycı Hüseyin abimiz Maldivler tarafında tekneyle balık tutarken kafasına Çin roketi düştü, başımız sağ olsun.”Paylaşımları olayın ciddiyetini bastıran yönde iç rahatlatıcıydı.

Roketin dünyaya düşmesine saatler kaldı! Roket, 9 Mayıs günü gece yarısı 1.29 civarı Türkiye üzerinden geçti. Konuya merak veya koku duyan herkes, Orbit.ing-now.com sitesinden roketin güzergâhını canlı olarak takip etti. Ne mutlu ki Çin’in devasa roketi 9 Mayıs günü sabaha karşı Hint okyanusuna düştü.

Herkes rahat bir nefes aldı! Çinin kontrolden çıkan devasa roketi kimseye zarar vermeden okyanusa düşmüş olsa da insanların aklında bir soru işareti bıraktı . “Bir sonraki de okyanusa isabet edecek mi ?”
Esra Üner

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
6 Ocak 2021
13 Aralık 2020
11 Eylül 2020
23 Ağustos 2020
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.