site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Başka Türlü Bir Şey

03.10.2020
A+
A-

Can Yücel’in kaleme aldığı ve Yeni Türkü’nün enfes yorumladığı bu eseri dinlerken, Can Yücel’in sorununun aslında elindekilerin yetersizliğinden değil, tarifi ve tanımı olmayan şeylerin hasretinden olduğunu hissedersiniz. Her saniyesinde kalbin farklı bir noktasını ve farklı işlevini harekete geçiren büyülü bir parçadır “Başka Türlü Bir Şey.

“Elimde sihirli değnek olsa dokundurup değiştirmek isteyeceğim bu kadar çok şey olmamalıydı. Başka türlü bir şey benim istediğim.” dedirtir. İnsanı bir duygudan diğerine götüren, usul usul insanın içine işleyen, “hissettiğim işte bu’’ diye düşündürken huzurlu bir ruh haline götüren, her dinlemenizde enteresan duygular hissettiren bir eser. Ait hissedememenin şarkısı, insanın, mutluymuş gibi yaparken aklına gelen bir şiirdir bu :

“Ne ağaca benzer ne buluta
Burası gibi değil gideceğim memleket
Denizi ayrı deniz, havası ayrı hava.”
bu şarkı takıldığında dilinize “Burası gibi değil gideceğim memleket, denizi ayrı deniz havası ayrı hava.’’ diye terennüm edersiniz.

“Başka Türlü Bir Şey” isteyip de istediğimizden, beklentimizin ne olduğuna bir türlü karar veremediğimiz durumlarda, tam ortasına düştüğümüz tarifsiz, hoyrat yabanıl bir ruh hali şarkısıdır. ‘’Tamam tam da düşlediğim gibi buradasın ama ama daha milimetrik bir ayar. Daha tamı tamınalık. Daha tasarımla aynılık bekliyorum senden.’’ dedirtir. Can Yücel ‘’Başka Türlü Bir Şey’’i, bilinen tüm özne ve nesneleri kapsayan ama tüm nesne ve öznelerin yeni ve harikulade anlamlara bürünebildiği masalsı evren taslağı hayal eder gibi yazmıştır.

Can Yücel, romantik bir serzenişten ziyade modern insanın iç sancısını dile getirirken ’’keşke’’ nidasının alt yazısını yazar. ‘’ Böyle olmamalıydı’’ der sanki. Yani nasıl olmalıydı, der dinleyen? Aynı yanlışları tekrar yapmamayı prova edebilmek gibi mi?

Başka türlü olmamış böyle olmuştur. Başka türlü olduramazsınız, ayağa kalkar tekrar yola koyulursunuz. Yeni bir ülke bulamazsın, başka bir deniz bulamazsın, bu şehir arkandan gelecektir. Ama ya bunun hayalini sana kurdurtan bir şey varsa, o zaman başlarsın başka bir şey istemeye. Anlamı yavaş yavaş tamamlandığında, içeriği dolduğunda yavaş yavaş pek güzel olan bir sıfata dönüşür. Deniz manzarası ve kum ona çok yakışır.
Herkes başka türlü şey isteyebilir. Bunu anlatmaya çalışmak. Tavırla kelimeyle sazla sözle… Başka türlü şeyler isteniyor, ama ne oldukları bilinmiyor. Dahil olmak istenmeyen gerçeklerden kaçmak için başka türlü şeylerin hayali kuruluyor. Bildiğimiz ancak böyle ağaç böyle su istemediğimiz… Ama nasıl deniz ama nasıl hava..?

Belki de bizi mutlu edecek başka türlü şeyleri biz inşa etmeliyiz. Şiir, sinema, edebiyat, müzik, dans bize yardımcı olmak için hazır ne de olsa. Zihnini o an neyin aydınlattığının, neyin insana başka bir şey istettiğinin adı iyi konmalı. Konmalı ki hep aydınlık olsun yolunuz. Yani hep başka türlü bir şey yeniden ulaşılabilir ve mümkün olsun. Başka türlü bir şey istemek için görebilmek gerek. Size göstereni ve size gördüreni kazanmanız dileğiyle…

Esra Üner

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
12 Mayıs 2021
6 Ocak 2021
13 Aralık 2020
11 Eylül 2020
23 Ağustos 2020
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.