site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Ütopik Dünya Hayali

09.06.2020
A+
A-

Yanlış ve eksik büyütülüyoruz. Çocukken diğer çocukların gözünden bakabilmek, büyürken de buna devam edebilmek gerekirken sadece sözlerle dolu dünyada yetiştiriliyor ve sonrasında yetiştiriyoruz. İlkokuldan başlatıyorlar buna, arkadaşların en iyisini seçebilmek, en dürüstünü, en ailemize uygun olanını seçmek gerekiyor gibi anlatıp o çocuk aklımıza kalıpları sokuyorlar. Sonra aksini yapınca başarısızlığa uğramışız gibi hayal kırıklıklarıyla dolduruyorlar küçücük kalplerimizi.
Çok milletli bir ülkede yaşarken sesimizi kısmak istiyorlar. Kimi zaman gelenek görenek diyorlar kimi zaman senin aklın bunlara ermez. Kendi hür iradesiyle bir şeyleri başaran insanlara da ”kötü” etiketi yapıştırıp, onun gibi insanları kınıyorlar. Ama sorarsanız herkes biliyor dil, din, ırk, cinsiyet gibi ayrımların yapılmaması gerektiğini. Ama hiç düşünemiyorlar, diğer tarafta,ötekileştirilen tarafta olmanın insana ne kadar kötü hissettirdiğini. Çünkü kimsenin başına gelmiyor,sınırını geçmezsen bunlar başına gelmez zaten. Sınır peki, kime göre neye göre bir sınır? Olsa olsa hayali bir sınır olur, ufuk çizgisi gibi. Herkes ona göre çizer resmini,ona göre yaşar hayatını. Belki o zaman kimse kimsenin yaşam hakkını gasp etmeye çalışmaz, ütopik dünya hayalimiz gerçekleşir. Çok zor olmasa gerek,ayrımın kötü bir şey olduğunu öğretmek. Ki burada altını çizmek gerekir, siz inanmadığınız sürece çocuklarınıza bunu yetersiz ve eksik anlatır, hissettirirsiniz. Bu yüzden önce kendinden başlayarak anlatmalı insan,en önce kendine. Belki o zaman dünyada barış, birlik olur. O zaman yardımlaşmanın dine, ırka veya cinsiyete göre yapılmadığını görür, duyarız.
Son zamanlarda çıkan haberler de görüyoruz ki, ayrımcılık kötü ve zararlı bir şey. Peki niye yapıyoruz? Beyazlar neden siyahi insanları bu kadar her şeyin başı gibi görüyor ya da trans birey neden topluma kazandırılmak yerine toplum tarafından dışlanıyor? Fikirlerimizi söyleme hakkına sahip bireyleriz ama dikkat etmemiz gereken kısım şurası,fikirlerimiz başkalarının hayatlarını suçlamamalı, başkalarının hayatlarını kısıtlamamalı. Saygı çerçevesinde her fikir, özgürlüktür. Umarım ütopik dünya hayalimiz bir gün gerçek olur ve biz dünya olarak bir ve beraber oluruz.
Gönlümden gönlünüze çiçek çiçek sevgilerimle…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.