site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Son Bir Haftadan Bize Kalanlar

16.07.2020
A+
A-

Virüsten daha hızlı yayılan bir önyargı ve şiddet bataklığı içerisinde olduğumuzu düşünüyorum. Wayfair mevzusu deseniz insanı şok eden apayrı bir mevzu. İstanbul Üniversitesi’nin Psikoloji’yi açıköğretime eklemesi deseniz insanların haklarını yemek ve beraberinde psikoloji okuyan veya psikolog olan insanların eğitimine karşı saygısızlık demek. Neler oluyor Türkiye’de?
1 haftadır sürekli haberlerde, sosyal medyada kötü şeyler duyuyoruz. Kötülüğün her halini görüyoruz ve başımıza gelmediği için şükrediyoruz. Peki bunca kötülük neden? İnsanların ”çocuk satıcılığı” üzerine yaptığı eleştirilerle birlikte bir kesimin bunun şakasını yaptığını gördükçe sinir katsayım artıyor. Nerede unutuyoruz insanlığımızı? Normal bir şey gibi karşılamak ve bunu şakaya vurmak doğru mu sizce? İnsan canından bahsediyoruz. Ya başınıza gelseydi yine aynı şakayı yapabilecek miydiniz? Bir masumun geleceğini çalmak bu kadar ”komik” mi? Olmamalı.
Ey İnsanlık! Neredeysen çık. Bizim sana ihtiyacımız var.
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre sağlık, tam bir iyilik halidir. Yani sadece fiziken iyi olmak değil, psikolojik,sosyolojik… olarakta iyi olmaktır. Peki bu nasıl olacak? Ruh sağlığının açıköğretimde ders verilerek olabilecek bir şey olduğunu düşünmüyorum. İnsanın o derste yaptığı pratik, öğretmenlerden aldığı geri dönüşler ve beraberinde stajlarda gösterdikleri başarılara göre mezun edilmeleri sizce açıköğretime uygun mu? Orada hemen öğretmene ulaşılabilir mi? Yeterli bilgi aktarımı sağlanabilir mi? Bir insanın ruh sağlığı ve beden sağlığı bir bütün olarak ele alınmalıdır. Ruh sağlığı; sağlıklı ruh halinde olmayan insanlara yardım eli uzatmaktır. Zor durumda olan insanlara yardım etmek bir süreçtir. Ve bu süreci yönetmek psikologların işidir. Eğitimi birebir alarak devamında bu unvana sahip olanlarındır.
Şimdi bu iki konuyu neden birlikte ele aldığımı düşünecek olursanız, cevap bellidir. Çocuk satıcılığı bir suç olduğu gibi sağlıksız bir ruh halidir. Bunu düşünen insanın sadece vicdan, merhamet gibi duygulardan yoksun olduğunu düşünmenin yanında böyle insanların sadece birkaç tane değil binlerce olduğunu düşünüyorum. Böyle insanların bitmesi,azalması mümkündür. Ve bu mümkün çerçeveler içerisinde belki de onları topluma kazandırabiliriz. Sağlıksız ruh sağlığı sadece kendi hayatlarına değil, onlarla birlikte birçok hayata zarar veriyor. Bu zararı en aza indirgemek ve önlemek ise ruh sağlığı açısından psikologların görevidir. Bu kadar riskli ve ehemmiyeti olan bir meslektir. Bunca kötülüğe göğüs germek ve iyilik halimizi korumamız zorlaşıyor. Gün geçmiyor ki bu kötülükler son bulsun. Umarım son bir haftada bu kdar kötülüklerden çıkardığımız iyi sonuçlar vardır.
Gönlümden gönlünüze çiçek çiçek sevgilerimle.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.