site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Patolojik İlişkiler

07.10.2020
A+
A-

Gerçek aşkın içinde anksiyete bulunur mu? Ya da kaçan kovalanır mı? Ömürlük olan ikili ilişkiler nasıl (d)ikili ilişkiler hâline dönebiliyor? Hadi gelin bu yazımızda patolojik ilişkilerden bahsedelim.

İnsanın doğasına bakacak olursak beslenme, barınma gibi ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra manevi güç olan sevgi ihtiyacını da karşılamak ister. Çünkü insan sevmeye ve sevilmeye müsait olan bir canlıdır. Peki bu kadar ihtiyacımız varken sevgiye neden mutsuz oluruz? Dostumuzun bizi yarı yolda bırakması, üstümüze basarak yükselmeye çalışması, sevgilimizin bizi aldatması, yalan söylemesi gibi sıralayabileceğimiz örnekler zehirli ilişkilerin temelidir. Zehirli yani toksik ilişkiler kurarak tecrübe hanemize bir sürü şey eklesekte insanı yoran ve üzen şeyler genelde yıpratır. Hayal kırıklığı ile beraberinde umutsuzluğu da getirir. Bu yüzden dönüp bakarsak güzel ve iyi giden ilişkilere orada görebileceğimiz en güzel şey, gerçek sevgide anksiyete bulunmamasıdır. Gerçek sevgi saf ve şeffaftır. Bu yüzden genelde anksiyete bulunmayan ilişkiler “uzun ömürlü ilişkiler” olarak bilinir.

Uzun ömürlü ilişkilerin çoğunda “kaçan kovalanır” mantığı da olmadığı gibi insanlar huzurlu ve mutlu olmayı, mutsuzlukta da yanyana olmayı bilirler. Kaçan kovalanır düşüncesi ile yaklaştığınızda insanlara, heveslik ilişkiler kurarsınız. Bu ilişkilerde bir süre sonra (d)ikili ilişkiler olarak size sevgi alışverişi yapmayı hissettirmek, iyiyi güzeli yaşatmayı hedeflemek gibi ilişkiyi pozitif hâle getiren şeylerden uzaklaştırmaya sebep olur. İlişki çatırdamaya başlar, insanın beraber olma arzusundan ziyade özgür olma arzusu cezbeder. Oysa gerçek aşk, zaten özgürlüğü barındırır içinde. Bu yüzden (d) ikili ilişkiler kurmaktan, toksik insanlarla beraberlikten uzak durularak gerçek aşkı, gerçek sevgiyi bulmak ve bulunca dolu dolu yaşamak gerekir. İnsanı zehirleyen ve yoran değil, gününü güzelleştiren, an’ı anılaştırabilen tebesüm sebeplerine ihtiyaçlar vardır. Çünkü bahçenizde baharı yaşayamıyorsanız eğer size zaten her yer kış olmaya devam eder.
Uzman Psikolog Dilay Süloğlu’ya ithafen🌸
Gönlümden gönlünüze çiçek çiçek sevgilerimle 🙂
EDA ÇİVİCİ

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.