site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Neden mi İstanbul Sözleşmesi Yaşatır !?

25.03.2021
A+
A-

Kadına Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi’nin kısa adı olarak bildiğimiz “İstanbul Sözleşmesi” nedir, ne değildir, bizi kimden korur, neden korur? Hadi gelin bu yazımızda hakkımızı savunalım ve kadınların sesi olalım.
İstanbul Sözleşmesi sadece şiddete uğrayan kadınları veya kız çocuklarını koruyan bir sözleşme değildi.Aksine her türlü şiddete uğrayan veya uğrama tehlikesi olan kadınları, çocukları, yaşlıları,LGBTİ+ ları, engellileri de koruyordu. Kısacası herkesi, her kesimden insanı dil, din,ırk,siyasi ve benzeri ayrımı yapmadan koruyan sözleşmeydi. Bu sözleşme sayesinde kadına şiddetin insan hakları ihlali olduğunun altını çizdik. Bu sözleşme sayesinde kadının sadece eşinden veya partnerinden değil, her zaman yer yerde şiddete maruz kaldığının altını çizdik.
Bu sözleşme kadına şiddetin ortadan kalkmasını ve kadınların ölmemesini amaçlasa da ne yazık ki 20 Mart 2021 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti olarak bu sözleşmeyi feshettik. Bu sözleşmeye ilk imza atan ülkelerden biriyken ne oldu nasıl oldu da biz feshetmek gibi bir eylemi gerçekleştirdik anlamış değilim. Kadınların ve kız çocukların en önemli haklarının yani yaşama haklarının elinden alındığı, gözünü kırpmadan öldürenlerle dolu bir ülkedeyiz. Bu caniler bitmeyecek. Kadınlara şiddet son bulmayacak. Sadece fiziksel değil, psikolojik şiddette son bulmayacak. Ve her gün onlarca hatta yüzlerce kadın öldürülecek. Bugün televizyonda izlerken hemcinsimizin öldüğünü belki yarın orada biz olacağız. Ve ateş sadece düştüğü yeri yakacak. Öldürenler elini kolunu sallayarak hayat yaşarken, bir kadın bu hayata gözlerini yumacak. Sırf boşanmak istediği için, sırf eşi kıskandığı için, sırf aldatıldığı için. Bahaneler bitmeyecek, cinayetler son bulmayacak. Kadının yaşama hakkı elinden alınacak ama o caniler sokaklarda dolaşmaya devam edecek.
Neden mi İstanbul Sözleşmesi Yaşatır? Çünkü bizim birlik olup, sonuna kadar savaş vermekten başka çaremiz yok. Ne şiddeti, ne tacizi tecavüzü ne de istismarı bitmeyecek,tükenmeyecek. Çünkü bu caniler artık her yerdeler. Kimisi yan komşumuz olacak kimisi patron. Kimisi abi dediğimiz cani olacak kimisi baba. Bu şiddeti, tecavüzü, tacizi ne kan bağı durdurabilecek ne can bağı. Durduracak tek şey var. O da birlik olmak ve hakkımızı aramak. Hadi hep beraber yüksek sesle söyleyelim: İSTANBUL SÖZLEŞMESİ YAŞATIR. KADINLARA ŞİDDETE HAYIR!
Gönlümden gönlünüze çiçek çiçek sevgilerimle…
EDA ÇİVİCİ

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.