site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Küreselleşmeye karşı ekonomik milliyetçilik

09.04.2020
A+
A-

Ulusal pazarımızı/piyasamızı korumalıyız. Gümrük duvarlarımız yükselmeli ve sanayicimiz yükselen duvarların gölgesinde nefeslenmeli.

Kooperatif Bankası’nı kurmalıyız. Ölmeden önce toprağa dönebilmek, toprağa kavuşabilmek için çiftçi para kazanmalı. Ekilen toprak zarar ettirmemeli. Virüsler savaşında en büyük engelimiz şehir hayatıdır. Bunun için kalıcı bir strateji oluşturmalıyız.
-Çiftçi ne ekeceğini bilmeli
-Sulamadaki yanlışlar acilen giderilmeli
-Tarım için kaynak ayırırken, cimrilik edilmemeli
-Tamamen yerli tohumculuğa geçmeliyiz.
Bunun aksi olursa şehirlerde yığılmayı engelleyemez ve sağlıksız insanların yaşadığı şehirlerimizi bir enkaza dönüşmekten koruyamayız.

Özel sektörün gücünün yetmediği sahalarda devlet bulunmalı. Babayiğit aramaktan vazgeçmeliyiz. O kadar çok vaktimiz yok. Önemli olan kedinin fareyi yakalamasıdır, kedinin kuyruğu siyah mı beyaz mı tartışmalarına gerek yok. “Devlet işin içine girerse serbest piyasa yara alır” tartışmalarına vakit yok. Adı ne olursa olsun, meselemiz acilen kalkınmak ve ekonominin güvenliğini sağlamak olmalı.

Bu savaşın sonunda kazanan ulus devletler olmalı. Küreselleşme rüzgarlarına set çekmeliyiz. Uluslarası şirketlerin çiftçimizi sömürmesinin, küresel sermayenin sanayicimizi esir almasının önüne geçmeliyiz.

Dünyada küreselcilerin, serbest piyasa yalanlarıyla kalkınan tek bir devlet bile yoktur. Gümrük Birliği anlaşmasını yırtıp çöpe atmalıyız. Üyesi olmadığımız bir birliğin sanayimizi bitirmesi, üreticimizi zarar uğratmasının önüne artık set çekmeliyiz.

Millileşmeden küreselleşme, köleleştirir. Bugün küreselleşmeden fayda sağlayıp, zenginleşen bütün devletlerin temelinde korumacı politikalar vardır. Gümrük duvarlarını yıkarak zenginleşen ve kalkınan bir devleti tarih yazmamıştır.

Ekonomik milliyetçilik çağı açılmıştır. Tek çare ekonomik milliyetçiliktir. Ya ulusal kalkınma, ya küresel kölelik. Maalesef ikisinin ortası yok.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.