site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Neden damla sulama

Neden damla sulama
25.05.2015
A+
A-

neden-damla-sulama

Selçuk’ta damlama sulama sistemleri son 3 yıldır yoğun bir şekilde kullanılıyor. Her geçen gün daha da yaygınlaşan bu sistem ile çiftçi hem gereksiz su masrafından kurtuluyor hem de ürünlerin daha verimli olmasını sağlıyor

Selçuk’ta damlama sulama sistemleri son 3-4 yıldır yoğun bir şekilde kullanılıyor. Her geçen gün daha da yaygınlaşan bu sistem ile çiftçi hem gereksiz su masrafından kurtuluyor hem de ürünlerin daha verimli olmasını sağlıyor. Damlama sula sistemleri ilçenin çeşitli köylerinde birçok çiftçi tarafından tercih edilmeye başlandı. Son yıllarda gittikçe yaygınlaşan bu sistem ile çiftçi su israfının da önüne geçiyor. Damla sulama sisteminde karıklar arasına uzatılan ince hortumlar ile bitkinin köküne su damlatılıyor. Bu şekilde bitkinin bulunmadığı diğer alanlarda otların yeşermesinin de önüne geçiliyor.

DAMLA SULAMA NEDİR?

BİTKİ gelişimi için gerekli olan suyun belirli bir boru sistemi ile taşınıp damlatıcı (drip ) adı verilen araçlarla bitki kök bölgesine damlalar halinde uygulanmasıdır. Burada amaç bitkinin kullandığı suyu istenirse bitki besin maddeleriyle birlikte aşırı bir su isteği yaratmadan vermek. Bitkilerin toprak üstü organları ıslatılmadığından bitki hastalık ve zararlılarının gelişmesi önlenmektedir. Arazinin yalnızca belirli bir bölümü ıslatıldığından sulama suyu ihtiyacı azdır ve kısıtlı su kaynağının olduğu alanlarda geniş alan sulanabilir.Toprak ıslatılan bitki tarafından gölgelendiğinden toprak yüzeyindeki buharlaşma dolayısıyla bitkinin su tüketimi daha azdır. Bitki kök bölgesinde devamlı ve düşük gerilimle tutulan nem ortamı sağlandığından, suyu topraktan fazla enerji harcamaksızın alır. Bu ise ürün artışı sağlayan önemli faktörlerden biridir. Besin maddeleri bitkinin ihtiyaç duyduğu zamanda sulama suyuyla birlikte bitki köklerinin geliştiği ortama verildiğinden gübreden en iyi şekilde yararlanılır.Bitki sıraları arasında ıslatılmayan kuru alan kaldığından sulama sırasında bile bazı tarımsal işlemler kolaylıkla yapılabilir.Damla sulama sisteminde ilk tesis masraflarının yüksekliğine rağmen, özellikle su kaynağının kısıtlı olması ve ekonomik değeri yüksek bitki tarımının yapılması koşullarında daha geniş alan sulanabildiğinden ve daha fazla ürün alınabildiğinden genellikle ekonomik bir yöntemdir.

İLK YATIRIM PAHALI

EN önemli sorun damlatıcıların tıkanmasıdır. Tıkanmaya en çok kum parçacıkları, organik ve inorganik maddeler ile kimyasal maddeler neden olmaktadır. Bu nedenle çok iyi bir süzme işleminin yapılması gerekir. Sulamada kullanılan bütün sular bir miktar tuz içerirler. Damla sulamada bu tuz ıslak şeridin çeperine doğru itilerek burada birikir. Bu tuzların alt katlara yıkanmasının sağlanması için destekleyici yağmurlama ya da yüzey sulama uygulamalarına gerek duyulabilir. Damla sulamada ilk yatırım masrafları yüksektir. Ancak diğer yöntemlere oranla damla sulama neticesinde sağlanan ürün artışı göz önüne alınırsa yıllık net kar açısından ekonomik olabilir. Bir damla sulama sistemiyle sadece bitkinin kök bölgesinin bir kısmı ıslatıldığı için, bitkinin köklerinin gelişmesi normal olarak kök bölgesinin ıslaklık oranında sınırlandırılır. Yoğun kök dağılımı sonucunda bitkilerin rüzgarın etkisine dayanma kabiliyetleri azalabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.