site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Ergenlik dönemindeki büyük tehlike SKOLYOZ

06.03.2024
A+
A-

Sayın okurlarım bu ayki konumuz çocuklardan yetişkinlere kadar herkeste sıkça rastladığımız skolyoz yani omurga eğriliğini sizlere açıklamak istedim.

Omurganın sırt ve bel bölgesinde normaden fazla(cobb açısı 10 dereceden fazla ise ) yana olan (sağa veya sola) eğriliğine skolyoz denmektedir. Görülme sıklığı yaklaşık %2-4’dür. Kız çocuklarında erkek çocuklarına nazaran yaklaşık 8-10 kat daha fazla görülmektedir. Omurga Eğriliği olan kişilerin ancak %10’unda eğrilik tedavi gerektirecek düzeye kadar ilerler. Skolyoz bir eklem ve duruş bozukluğu olarak ortaya çıkmaktadır. Doğumsal problemlerden kaynaklı olarak doğuştan görülebildiği gibi hiçbir belirti yokken aniden de ortaya çıkabilmektedir. Skolyoz bir omurga eğriliğinden kaynaklı duruş bozukluğuna sebep olmaktadır. Skolyoz tedavisi için spor, fizik tedavi ve ileri aşamada ise cerrahi müdahale gerekmektedir. Skolyoz hastalarında omurgada yaşanan eğilme hastalar için birçok günlük harekette sıkıntı yaşamalarına neden olmaktadır. Ayrıca yaşanan omurga eğriliği hastaların günlük yaşamlarında da ağrı duymalarına neden olmaktadır. Özellikle erken teşhis aşamasında tespit edilen hastalığın tedavisinde fizik tedavi oldukça önemli rol oynamaktadır. Skolyoz hastalarında spor ya da fizik tedavi gibi süreçleri başlatmak için öncelik uzman bir hekim tarafından detaylı tetkiklerin yapılması gerekmektedir. Sonrasında bu alanda uzman bir fizyoterapist eşliğinde fizik tedavi süreci başlatılabilir. Skolyoz hastalarının omurga yapısının normalden farklı olması birçok hareketin onlar için daha zorlayıcı olmasına neden olmaktadır.

Küçük yaşlarda oluşan postüral alışkanlıklar çocuğun ileride skolyoz olma riskini artırabilir. Sırtta taşınan ağır çantaların tek taraflı taşınması ,uzun süre oturarak yapılan çalışmalar, yayılarak oturarak telefon kullanımı, ortopedik ayakkabı kullanmamak skolyoz nedenleri arasındadır.

Her ebeveyn çocuğunu belirli aralıklar omurgasını gözlemlemelidir. Bir omuzun diğerinden yüksekte olması, kalçalarının aynı hizada olmaması, kürek kemiklerinde oluşan farklılıklar görüldüğünde bir uzmana başvurulmalıdır.

Skolyoz tedavisinde skolyozun başlangıç yaşı ve nedenine göre yapılan sınıflandırma tedaviye yön vermektedir. Ergenlik döneminde saptanan nedeni bilinmeyen skolyoz da tedavide uyguladığımız yöntemler konservatif tedavi (gözlem, fizik tedavi uygulamaları, korse kullanımı, elektriksel stimülasyon, ortezler ve diğer yardımcı teknikler) ve cerrahi tedaviyi kapsamaktadır. Bu tip skolyoz da asıl amacımız eğriliğin ilerlemesini durdurmak, eğriliği düzeltmek, solunum ve kalp fonksiyonlarını korumaktır.Başlangıç da ki eğrilik büyükse, iskeletin maturasyonu hala devam ediyorsa ve kız çocuksa eğrilikte daha fazla ilerleme gözlenmektedir. Takip aralıkları hastanın eğriliğinin derecesine, gelişim dönemine ve eğriliğin tipine göre belirlenmektedir. Skolyoz ile ilgili daha fazla bilgi için instagram adresimden ulaşabilirsiniz.

Fizyoterapist Ümmühan İRTEN
İnstagram.com/fztummuhanirten

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.