site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

PKK’nın Türkiye’ye ve Bölge Halkına Ekonomik Zararları

02.09.2015
A+
A-

Ziya-sevim1

Türkiye’nin yıllar süren kanayan yarası olan PKK terör örgütünün, ekonomik zararları her zaman konuşulmaktadır.

Ülkemizde yaşanan bu vahşetin, bölge halkına ve yurttaşlarımıza her zaman bir külfet ve zarar olarak yansımaktadır.

Ülkemizin bu terör belasından sosyal, kültürel ve toplumsal sorunlar yaratmakla beraber önemli ölçüde ekonomik zararları da olmaktadır.

Türk ekonomisine ve bölge halkına da verilen bu zararları inceleyelim;

-Türkiye ve bölge olarak ‘’istikrarsız’’, bulunduğu için iş adamlarının bölgeye ve ülkemize yatırım yapmaları azaldı. Bu faktörde ülkemize ve bölgeye gelecek yerli ve yabancı yatırımcıların kaçmasına sebep olmuştur. Bu zararlar da ülkemizin ve bölgenin kalkınmasını olumsuz yönde etkilemiştir.
-Devlet, güvenlik ve risk sebebiyle bölgedeki yatırımlarını geciktirmek durumunda kalmıştır. Bu sebepten dolayı bölgenin gelişmesine engel olmuştur. Devletin bölgeye yatırım yapması bilerek ve kasten engellenmiştir.
-Hayvancılıkla meşgul olan ve ‘’üreten’’ bölge insanı, terör ve terörle mücadeledeki karşılık sebebiyle hayvancılığı bırakmak mecburiyetinde kalmıştır. Bu ülkemizin hayvancılıkta en büyük üretim payına sahip olan bölgedeki azalma sebebiyle hem bölge halkına hem de ülkemizdeki hayvancılık sektöründe kayıplar yaşanmıştır.
-Bu üretici insanlar çok önemli bir kesimi bu sebeplerden dolayı bölgelerinde göç etmek zorunda kalmıştır. Bu insanların bölgeden göçleri genellikle Adana, Mersin, İzmir ve İstanbul gibi daha batıdaki kentlere göç etmek zorunda kaldılar. Bu yeni şehirlerde hayvancılık gibi üretim ağırlıklı meslek yerine katma değeri çok daha az mesleklere yöneldiler.
-Yörenin eli iş tutabilecek, bir kısmı okuduktan sonra döndüğü yöresini kalkındıra bilecek çalışmalara imza atabilecek gençler, PKK elamanı oldu. Bu yolda kalkınmaya yapabileceği katkı bir yana, ülkemizin ve bölgenin kalkınmasına köstek oldular.
-PKK teröristleri tarafından yakılan, tahrip edilen fabrika, iş makinesi, okul, roketlerle saldırılan karakol binaları, lojman ve askeri-emniyet binaları, mayınla imha edilen araç ve yıllarca PKK’yla mücadelede harcanan silah, yakıt vb. giderler ,ülke kalkınması yerine mecburi ‘’korunma’’ yolunda heba edilmiş oldu.
-PKK‘nın saldırılarının dışarıdan gelen turist sayılarının azalması ile turizm gelirlerinin azalmasına da sebep olmuştur.
-PKK’nın ağırlıklı faaliyet sürdürdüğü sınırlarımızda ise ‘’sınır ticareti’’ ve enerji boru hatlarına saldırılar bu faaliyetlerin geciktirildi ve ekonomik olarak kayıplar yaşandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız ; ’’terör örgütünün son günlerde gerçekleştirdiği sadece sabotaj eylemlerinin yatırıma verdiği maliyetin 30 milyon lira olduğunu’’ söyledi.

Örnek verecek olur isek; GAP projesi de PKK faaliyetlerinden dolayı en fazla etkilenen projelerden biri oldu. Bu projenin bölge halkına ve tarıma büyük katkı sağlayacağı bilindiği için bu projeye devamlı zarar verilmek istenmiştir.

Ülkemizin ve bölgenin baş belası olan bu terör örgütün hem bölge hem de ülkemize verdiği zararlar açıkça ortadır.

Türkiye’nin ve bölgenin ilerlemesini istemeyen güçlerin maşası olan bu örgütün acilen bitirilmesi ve sonun getirilmesi lazımdır.

Zira bu örgütün finansmanı ve destekçileri göz önünde olup, Ortadoğu’daki gelişmeleri de göz önüne aldığımızda silah bırakma durumunun oldukça az olduğu da görülmektedir.

Bu sebeplere ve zararlara baktığımızda güvenlik strateji uzmanlarına danışılıp acilen terör sorununa çözüm yolları aranmalı etkili ve sistematik bir şekilde halkımıza ve bölgedeki insanlara zarar veren, ülkemizin ve bölgenin ekonomik yönden kalkınmasını istemeyen bu canilerin bitirilmesi için gereken adımlar atılmalıdır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.