site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Yoksulluk Bitmiş mi ?

29.06.2015
A+
A-

Ziya-sevimYoksulluğun 2002-2014 yılları arasında bittiğini savunlar şuan için neden ise gerçekleri görmemekte direnmektedirler.Yoksulluğa baktığımızda , coğrafi şekiller ve ülkelerin bulunduğu iklim şartlarına göre değişim göstermektedir. Yoksulluğun sebeplerini ele aldığımızda ise;
A) Çevresel Sebepler: Yaşanan doğa olayları, yaşadığımız çevrenin iklimi en bariz nedenlerden biridir.Bölgenin tarıma ve hayvancılığa uygun olmadığı yerlerde yoksulluk ve açlık sınıra dayanmış olur.
Bunu kırsal ve kentsel alanlardaki farklı yaşayış biçimi desteklemektedir. Yoksulluk, kırsal alanlarda kentsel alanlara göre daha fazla olmaktadır. Bunun temel nedeni ise kırsal alanlardaki geri kalmışlık, kişi başına düşen gelirin dar olması, üretim ve tüketimde rekabetin az olmasından kaynaklanan olumsuz koşullar yoksulluğun çevresel sebepleri arasında yer almaktadır.
TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU (TÜİK) 2013 KENT VE KIR YOKSULLUK SINIRINA GÖRE ;
*Yoksulluk açığı verilerini incelediğimizde, 2006 ve 2013 arasındaki toplam veriler yoksulluk riskinin azaldığını göstermektedir.Ama ne hikmet ise TÜİKİN verileri ile OECD verileri de birbiriyle uyuşmamıktadır.

b) Ekonomik Sebepler: Eğer yaşadığımız ülkenin ekonomisi kötü ise buda yoksulluğu tetikleyen nedenlerden biri olarak ortaya çıkar. Buna en belirgin örnek ise işsizlik verilmektedir.
Yoksul durumdaki bireyleri ele aldığımızda asgari ücretin altındaki bireyler yoksul sayılmakta ve işsizlik ile nitelendirilmektedir.Ama Asgari ücretli gariban vatandaş aldığı günlük ücretle 1 kilo et bile alamadığı da gözlenmektedir.Devletin resmi kurumu TÜİK’in açıkladığı açlık sınırı 1.307 TL iken, Hükümet’in belirlediği asgari ücretin 949 TL olmasının da izahı olamaz!

Peki işsizlik yoksulluğu nasıl etkiler?

İşsizliğin artması ile birlikte yoksulluk sınırı da aynı oranda artmaya başlar çünkü tüketim negatif yöne doğru kaymaya başlayacaktır. Ülkemizdeki en son verilere baktığımız işsizliğin hızla yükseldiğini ;çift hanelere ulaştığını da görüyoruz .Tüketimin azalması ile üretimde de aynı oranda bir düşüş gözlemlenecektir.

2015 yılı Mart döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 322 bin kişi artarak 3 milyon 69 bin kişi olduğunu görüyoruz. İstihdam oranında ise 0.1’lik bir azalış olduğu gözlemlenmektedir. İşgücüne katılma oranı ise artmıştır.

c)Siyasi Nedenler: Ülke içinde bulunan savaşlar, çatışma ortamları yoksulluğu etkilemektedir ama yanlış yönde yapılan siyasi politikalar yoksulluğu içten içe tetiklemektedir.
Peki Türkiye’de yoksulluğu önlemek amacıyla uygulanan sosyal politikalar etkili mi?
Mesela sağlık sigortalarının vatandaşların daha iyi bir hizmete sahip olması için var olduğu yansıtılıyor ama bunun pekte mümkün olmadığını görüyoruz. Eğer sosyal hak kavramı ve vatandaşların şu an içinde bulunduğu durum biraz önemsenseydi zaten Türkiye’de ki yoksulluk sınırı asgari ücretin altında olmazdı.

d)Toplumsal Nedenler: Aşırı nüfus artışı ile birlikte başlayan çarpık kentleşme ve bilinçsiz yetişen bir nesil ortaya çıkmaya başlayacaktır. Ve zamanla ülke ekonomisi kısıtlanmaya başlayacaktır.Buna son zamanlardaki Suriyeli mültecilerde eklenince toplumumuzda sorun çemberi iyice açılmıştır.

Peki Türkiye’de yoksulluk artmakta mıdır azalmakta mıdır?

Türkiye’de yoksulluk giderek artmakta. Hükümetimiz sözde yolsuzluk ve yasaklarla mücadele ettiğini savunuyor ama kime göre neye göre? Asgari ücretli gariban vatandaş aldığı günlük ücretle 1 kilo et bile alamazken, yazıklar olsun itibarı saraylarda arayanlarda var.

TÜİK raporuna göre yoksul sayısı 2013’de 16 milyon 760 bin kişi ve bunun yalanlayanlarda var. TÜİK, aylık 500 lira ve altındaki gelire sahip olanları yoksul kabul ediyor. TÜİK’in hesabına göre 17 milyon yoksul vatandaşımız var. Eğer 500 TL’yi değil de aylık gelir 850 TL baz alınırsa ülkedeki yoksul sayısı 20 milyonu aşıyor. Tabi ki hükümet yandaşları kendilerini buna inandırmakta. Yoksullukla mücadelede iyiye gittiğini savunan hükümete en büyük yanıt, 2014 tarihinde yayınlanan Gelir Eşitsizliği raporuna göre Türkiye yoksulluk oranı en çok artan ikinci ülke olmuştur. Türkiye, OECD ülkeleri arasında çalışan yoksulluğunda 2.sırada olduğunu da unutmayalım .Makarna, kömür dağıtmakla olunmuyor sosyal devlet. Türkiye, sosyal yardımlar konusunda OECD’de sondan 4. Sıradayız.
Bu durumda bize de İYİ SEYİRLER TÜRKİYE demek düşüyor.

Reklamlarda Mı YOKSULLUK BİTTİ ?

ZİYA SEVİM-BUKET TAŞTAN.

 

YORUMLAR
  1. Anonim dedi ki:

    Teşekkürler sayın yazar. Konuyu çok güzel özetlemişsin. Maalesef bu ülkenin iktidarı yoksulluk ve eğitimsizlikten prim yapmaktadır. Türk toplumu neden yoksul olduğunu düşünemeyecek kadar cahilliğe sürüklenirken, diğer bir kısmını da din tüccarlığı yaparak beyinlerini uyuştumaktadır.