site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Yaz aylarında sıvı tüketimine dikkat!

Yaz aylarında sıvı tüketimine dikkat!
20.05.2015
A+
A-

yaz-aylarinda-sivi-tuketimine-dikkat_m16

Yıldız, yaptığı açıklamada, yaz aylarında düzensiz ve yanlış beslenmenin, sıvı ve mineral kaybı, besin zehirlenmeleri ve metabolizmayı bozarak…

Melid Park Hastanesi Uzman Diyetisyen Tuba Nur Yıldız, yaz aylarında bol sıvı tüketmek gerektiğini belirterek, suyun yanı sıra sade maden suyu, tuzlu ayran, ev yapımı naneli limonata veya az şekerli kompostonun içilebileceğini bildirdi.

Yıldız, yaptığı açıklamada, yaz aylarında düzensiz ve yanlış beslenmenin, sıvı ve mineral kaybı, besin zehirlenmeleri ve metabolizmayı bozarak verilen kiloların geri alınması gibi olumsuz sonuçlar doğurabileceğini söyledi. Günlük sıvı tüketilmesi gerektiğini kaydeden Yıldız, şunları ifade etti: “Bu sıvının yarısını su olarak, yarısını da terlemeyle meydana gelen mineral kaybını telafi etmek için sade maden suyu, tuzlu ayran, ev yapımı naneli limonata veya ev yapımı az şekerli komposto olarak tüketmek sağlıklı olacaktır. Aşırı miktarda su tüketiminin böbreklerin zarar görmesine ve vücutta ödem oluşmasına yol açabileceği de unutulmamalıdır. Dikkat edilmesi gereken diğer husus ise yaz aylarında artan besin zehirlenmeleridir. Besin zehirlenmeleri zamanında önlem alınmazsa yoğun sıvı kaybından dolayı ciddi sonuçlar doğurabilir.

Sıcak havalarda besinlerin bozulma riski daha yüksektir. Özellikle et, süt ve süt ürünleri gibi yüksek bozulma riski olan besinleri güvenilir yerlerden almaya dikkat edilmelidir. Toplu beslenme yerlerinde mutlaka hijyen kurallarına, özellikle besine temas edecek kişinin hijyenine dikkat edilmelidir. Yine yaz aylarında çokça tüketilen sebze ve meyvelerin iyice yıkanmış olması oldukça önemlidir.”

“ÖĞÜN SAYISI VE DÜZENİNE DİKKAT EDİLMELİ”

Öğün sayısı ve düzenine de dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Yıldız, şöyle konuştu: “Metabolizmayı gün içinde dinamik tutabilmek için az ama sık sık beslenmek gerekiyor. Günlük 3 ana, en az 2 ara öğün şeklinde beslenmek, dengeli beslenmenin altın kuralıdır. Günün en önemli öğünü olan kahvaltı özellikle erken yapılmalı, yarım yağlı peynir, zeytin, şekersiz reçel veya marmelatlar, bol miktarda mevsim sebzeleri, haftada en az 2-3 kez haşlanmış yumurta tüketilmelidir. Siyah çay tüketenler özellikle şekersiz ve açık bir şekilde tüketmelidir. Bunun yerine yarım yağlı süt, taze sıkılmış meyve suları, ıhlamur gibi içecekler de tercih edilebilir. Omega-3 yağ asitlerinden zengin olan balık haftada en az 1-2 kez tüketilmelidir. Et, tavuk, balık gibi besinleri ızgara veya haşlama olarak pişirmeye özen gösterilmelidir. Beyaz ekmek yerine tam buğday veya çavdar ekmeğini, pirinç ve makarna yerine bulguru, şerbetli tatlılar yerine az şekerli sütlü tatlıları veya dondurmayı tercih etmek ve özellikle hamur işlerinden uzak durmak hem daha sağlıklı bir yaşam sağlayacaktır hem de kilo alımından koruyacaktır. Yaşamın her döneminde yeterli ve dengeli beslenme kadar düzenli fiziksel aktivite de çok önemlidir. En az 30 dakika tamamen spora ayrılmalıdır.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.