site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Yatırımcıların Yeni Gözdesi; Eşek

Yatırımcıların Yeni Gözdesi; Eşek
02.02.2016
A+
A-

Son dönemde eşek sütüne olan rağbetin artmasıyla eşekler değerlendi. Eşek çiftlikleri köylerdeki dişi eşekleri toplayınca fiyatlar yükseldi. Erkek eşeklerin bile fiyatı 750 lirayı geçerken, eşek bulamayan köylü vatandaşlar yeniden at kullanmaya yöneldi.

TORBALI’DA faaliyet gösteren eşek çiftliğinin başarıları ve eşek sütünün yüksek fiyatı duyulunca, bölgedeki eşek çiftliği sayısında büyük artış yaşandı. Eşek çiftliği kurmak isteyen yatırımcılar eşekleri ucuza elde etmeyi amaçlayınca kırsal mahallelere yöneldiler. Yatırımcılar, Torbalı’nın da içinde bulunduğu ilçelere gözlerini dikti. Dişi eşeklerin sayısının erkek eşeklere oranla oldukça az olması ve talebin artması da eşek fiyatlarını arttırdı. Köylerde eşek kalmayınca canlı eşek fiyatı 750 lirayı geçti.

EŞEK FİYATI, AT FİYATINI GEÇTİ

EŞEK sütünün faydalarının yaygın olarak bilinmesiyle litre fiyatının 50 lirayı bulması, eşek fiyatlarını da arttırdı. Eskiden köylerde dağlık alanlarda serbest bırakılan eşekler şimdilerde aranmaya başladı. Daha önce en ucuz binek hayvan olduğu için tercih edilen eşeğin fiyatı büyük oranda artış gösterdi. Traktör ve motosikletlerin yaygınlaşması ile köylerde önemini yitiren eşekler süt üreticilerinin de tercihin artması ile neredeyse kalmadı. Özellikle de dişi eşek bulmak imkansız hale geldi. İzmir, Isparta, İstanbul gibi şehirlerde kurulan eşek çiftlikleri Anadolu’nun birçok yerinden eşekleri satın alıyor.

KÖYLÜLER: KÖYÜMÜZDE EŞEK KALMADI

DAĞ köylerinde eşeklerin kıymeti geçmiş yıllardaki özelliğini koruyor. Odun taşınmasında kullanılan binek ve yük aracı olan eşek artık sermaye oldu. Anadolu’nun birçok yerinde olduğu gibi Torbalı’nın da dağ köylerine girişimciler uğrayıp özellikle dişi eşekleri satın alıyor. Torbalı’da köylüler eşek bulamamaktan şikayet ediyor. Son haftalarda çok fazla talep aldıklarını belirten köylüler eşeklerin satılmasından ötürü eşek bulamamaktan şikâyetçi. Karakızlar Mahallesi’nden Hüseyin Özcan, “Zaten motosiklet ve traktör kullanımının yaygınlaşması ile eşeğe olan ilgi azalmış ve hayvanların sayısında azalma olmuştu. Süt çiftlikleri de köylerdeki eşekleri toplayınca köyde eşek kalmadı. Köyümüzde toplam 5 eşek var, biri benim ama bunları da çiftleştirecek dişi eşek bulamıyoruz” diye konuştu.

HASAN DEMİR-torbaliege.net

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.