site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Yabancı akademisyenleri hayran bırakan sempozyum

Yabancı akademisyenleri hayran bırakan sempozyum
19.11.2016
A+
A-

Alanında Türkiye’de ilk defa Selçuk Belediyesi tarafından düzenlenen Uluslararası Selçuk Efes  Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Sempozyumu ikinci gününde Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen 36 akademisyenin yanı sıra Hollanda, Cezayir, Azerbaycan ve İran’dan katılan 8 akademisyenin bilimsel sunumlarıyla devam etti. Fransa’dan sempozyuma katılan Veteriner Bernard Faye ile Kazakistan’dan katılan Gaukhar Konuspayeva’nın anlattıkları ise UNESCO Kenti Selçuk’un devecilik kültürü alanındaki bu sempozyumun çok önemli bir eksiği giderdiğini ispatlamış oldu.

Bernard Faye: Çok şaşırdım

Devecilik kültürünün çok önemli kültürlerden biri olduğunu ve bu kültürün arkasında durulması gerektiğinin altını çizen FIO Organizasyonunun uluslararası deve eksperi Veteriner Bernard Faye; Akademik kariyerim gereği Akdeniz, tropikal bölgelerdeki hayvanların araştırılması, özellikle develer üzerinde çalışıyorum. Uluslararası Deve Araştırma Derneği’nin kurucusu olarak ben aslında burada çok şaşırdım. Bilim adamları tarafından yapılan bazı araştırmalar hakkında bilgim vardı. Ancak hiçbir uluslararası etkinliğe bir Türk bilim adamının katıldığını görmemiştim. Bunu burada görmüş olmaktan dolayı çok mutluyum. Edinmiş olduğum bilgileri sempozyumda meslektaşlarımla paylaşabilmek için Türkiye’ye geldim.

Türk bilim adamlarına davet

FIO Organizasyonunun bir sonraki toplantısını 2018 yılında Fas, Mısır ve Çin’de yapılması planlandığı belirten Faye; “Bu toplantıda Türk bilim adamlarını da görmek istiyoruz. Devecilik kültürü Türkiye’nin çok önemli kültürlerinden bir tanesi olduğu için belki bir gün Türkiye bu uluslararası organizasyona da ev sahipliği yapar.

Akademik araştırmalar çok önemli

Selçuk’ta bu sempozyumun yapılması ve develere verilen önem hakkında çok mutlu olduğunu belirten Kazakistanlı akademisyen Gaukhar Konuspayeva, Türkiye’de böyle bir sempozyuma ilk kez katıldığını ifade ederek “Deve yetiştiriciliğinin sadece eski zamanlarda yapılmasını önemsemiyoruz. Bizim için önemli olan bunun içerisinde akademik araştırmaların da girmesidir” dedi.

Bugün (Cumartesi) sona erecek sempozyum sonrasında ise Selçuk İlçe Merkezi’nde geleneksel deve havutlama ve havut hayrı etkinliği gerçekleştirilecek. Her yıl Ocak ayının 3. Pazar günü düzenlenen deve güreşleri öncesi geleneksel olarak gerçekleştirilen ve karnaval havasında geçmesi beklenen etkinlik İstasyon Meydanı’nda saat 14.00’de yapılacak.

tj3a3117

tj3a3123

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.