site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Usta Taş Sanatçısı Destek Bekliyor

Usta Taş Sanatçısı Destek Bekliyor
08.07.2014
A+
A-

Dursun Köroğlu (1)

Önce Dünyanın Yedi Harikasından biri olan Artemis Tapınağının birebir maket görüntüsünü yapan ve 2,5 yılda tamamlayan Selçuk’taki Usta Taş Sanatçısı Dursun Köroğlu, yaklaşık 1,5 yıl önce başladığı Bodrum Mozolesi’ni tamamlamaya çalışıyor. Usta Taş Sanatçısı Köroğlu, yine 1,5 yıl sonra tamamlanması beklenen Bodrum Mozolesi’nin yanında birçok resimler üzerine de çalışmalar yaptığını belirterek, bu sanatın ayakta kalabilmesi için mutlaka maddi desteğin şart olduğunu ifade etti.

40 yıldır doğal taş el sanatları üzerinde çalışan ve 34 yıldır Selçuk’ta yaşayan Usta Taş Sanatçısı Dursun Köroğlu, uzun bir süre mozaik tarzında el sanatları üzerinde çalıştığını, daha sonra taşları döverek bulgur tanecikleri haline dönüştürüp resim yapamaya başladığını ifade etti. 2005-2006 yıllarında tarihe merak sardığını belirten Köroğlu, bunların tarihsel araştırmasını yaparak önce dünyanın Yedi harikasından biri olan 1/100 ölçekli Artemis Tapınağının birebir bir maket çalışmasını yaptığını ve 2,5 yıl sonra bu maketi tamamladığını kaydetti. Daha sonra Bergama’dan Berlin’e götürülen Zeus Sunağı’nın 1/25 ölçekli bire bir maketini çalışan Köroğlu, şu anda yaklaşık 15 aydır yine dünyanın Yedi Harikasından biri olan Bodrum Mozolesini 1/40 ölçekli birebir maketini çalışıyor. Bu çalışmanın yaklaşık 3 yılda tamamlanmasını hedefleyen Köroğlu, maketin yarıya yakın bir bölümün tamamlandığını, yaklaşık 1,5 yıl sonra tamamen sonlanacağını ifade etti.

Bu çalışmalara başlamadan önce Üniversitelerden kaynak araştırması yaptığını, üniversitelerin dışında şu anada yabancı kazı başkanlarının nezaretinde Arkeologların bu konudaki çizimlerini ve yazılarını araştırdığını hatırlatan Köroğlu, bu kaynaklar içerisinde bazı arkeologların görüşlerini de alarak en doğru kaynağı tespit ederek çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti.

Çalışmaların bir de kaynak aşaması olduğunu, yaklaşık 4 ay bir araştırma aşaması yaptığını hatırlatan Köroğlu, Bodrum Mozolesi ile ilgili yapmış olduğu kaynak arayışlarında birçok arkeolojik müzeleri ile görüşmesine rağmen hiçbir kaynağa ulaşamadığını, ancak Muğla Üniversitesinde 1850’lerde Danimarkalıların yazmış olduğu 440 sayfalık bir kitaptan yararlanarak bu çalışmayı başlattığını kaydetti.

Yapmış olduğu bu önemli ve değerli çalışmalarından dolayı maddi anlamda oldukça sıkıntı yaşadığını, ancak kendini tarih çalışmalarına adadığı için bu çalışmaları zor şartlarda da olsa yürütmeye çalıştığını ifade eden Köroğlu; “Tabi benim bu çalışmalarımı daha çok Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere, Müzeler ve yerel yönetimlerin değerlendirmesi lazım. Çünkü bu çalışmaların bir ikincisini yapma olanağım yok. Bu çalışmaları yaparken yaklaşık 2-3 yılınızı veriyorsunuz ve bunu istekle yapıyorsunuz, oldukça uzun süren bir iştir bu. Tabi bunlar çok değerli tarihsel çalışmalar ve aynı zamanda uzun süren bu çalışmalar doğal olarak beni maddi sıkıntılara sokuyor. Çünkü bu konuda herhangi birinden destek alamıyoruz. Bu anlamda ben başta Selçuk Belediyesi olmak üzere tüm çevre belediye ve yerel yönetimlerden bu konuda destek bekliyorum” dedi.

ŞİRİNCE PROJESİ ASKIDA KALDI

2011 yılında Selçuk Şirince mahallesindeki kilisede başlayan restorasyon için bir proje çalışması yaptığını, bunun için ilgili birimlere başvuru yaptığını hatırlatan Köroğlu; “Bu Kilise restorasyonu çalışması sonrasında baktım ki hiç bir kullanım amacı yok. Bu konuda oturup bir proje geliştirdim ve bu projeyi Kültür ve Turizm Bakanlığına sundum. Bu çerçevede 2,5 yılda çalışıp tamamladığım Artemis Tapınağını ve yine doğal taşlarla çalışmış olduğum tarihsel portre ve resimlerimi proje üzerinde bağışladım. Söz konusu alanı Kültür ve Sanat evi yapalım, yerli ve yabancı insanlar ücretsiz olarak ziyaret etsinler, ancak hayatımı idame ettirebilmek için bahçesinde animasyon atölyesi ve satış standı istemiştim. Bakanlık bu projemi kabul etti. Ancak bahçesinde yapı istediğim için projemi Kültür Tabiat Varlıklarını Koruma Kuruluna gönderdi. Kurulun yaklaşımı da projenin doğru olduğu yönündeydi. Ancak kilisenin tapusu Şirince Muhtarlığı adına çıktı. Bu arada İl Özel İdarelerin kapanmasıyla ilgili kanun da çıktı. Kanunla birlikte muhtarlığın bütün yetkileri gitti ve bu projem askıda kaldı. Şu an Bütünşehir yasası ile birlikte Kilisenin tapusu Selçuk Belediyesine geçmiş bulunmaktadır. Belediye Başkanımız ile görüştüğümde bu projenin doğru olduğunu ve destek vereceklerini ifade ettiler. Ben bu konuda Selçuk Belediye Başkanlığından bir an önce olumlu bir yanıt bekliyorum” ifadesinde bulunarak, yetkililere seslendi.

Haber: Nilüfer Öztürk Silay

Dursun Köroğlu (2)

Dursun Köroğlu (3)

YORUMLAR
  1. anonim dedi ki:

    Zeynel hocayla Kaymakam el uzatır sana nede olsa seçimlerde çok çalıştın. ee kolay mı Alevileri devşilerceksin Akp ye oy attıracaksın bunun karşılığıda büyük olmalı mesela şirincede bi atölye uyar demi. Sonrada 2 Temmuzlarda ağlarız artık. oylar AKP ye oylar Sivasta yakanların avukatına.

    1. Anonim dedi ki:

      ayıp be yaptığınız. alevilikle oyla ne alakası var bunların. insanlığınızı yitirmişsiniz. üretin. bi meşguliyet bulun kendinize. dedikodudu dışında. yazıklar olsun.

  2. selcuk dedi ki:

    Anonime sonuna kadar katiliyorum. Yillarca alevilere yapilanlari haykirirken onlari yakanlar ile yerel secimlerde isbirligi icerisinde idiniz. Peki ya bundan sonra ne olacak kulturumuz ananelerimiz inanclarimiz ayaklar altina alinirken hala daha mermerlerden heykelmi sergileyeceksiniz. Olmadi tayyip ve zeynelin granitten bir heykelini yapip belediyenin onune dikin dursun bey

  3. yasin yolcu dedi ki:

    arkadaşlar burada sanatçı kimligiyle konuşuyo.sanatçıya deger verilmesi lazım.şirince dükkanları bit pazarını geçti iyi bi sanatçının hem sanatını icra edip gelen misafirlere göstermesi sizi neden rahatsız ediyo.belediyenin ve ticaret odasının bu gibi sanatçıları hem maddi hem manevi anlamda desteklemesi lazım bence.

  4. Anonim dedi ki:

    Sanata ve sanatçıya saygı duymayan adamdan ne demokrat ne de CHP’li olur.Üretemeyen lütfen hakaret etmesin..Alevileri suçlayacağınıza aynaya bakın nerde hata yaptık diye.Keşke Zeynel hoca kadar saygı ve sevgi gösterebilseydiniz Alevilere.

  5. Anonim dedi ki:

    Tayyip in heykellere allerjisi var. Ucube deyip Dursun Köroğlu nun heykellerini yıktırabilir.