site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Terziler Ufak İşlere Bakıyor

Terziler Ufak İşlere Bakıyor
18.07.2014
A+
A-

DSC_3529

Gelişen ve artan sanayileşme bir mesleği daha yok olma noktasına getirdi. Terzilik mesleğinin eski anlam ve önemini yitirdiğini ifade eden Selçuklu terzi Abdurrahman Gül, bu mesleği yaşatmak adına yetiştirecek çırak bulamadıklarını söyledi.

Gelişen teknoloji ve sanayileşme karşısında yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalan mesleklerden birisi de terzilik. Tekstil sanayinin gelişmesi, terziliğe olan rağbetin azalmasına ve eskiden aranılan bu mesleğin yavaş yavaş kaybolmaya başlamasına neden oluyor. El emeği göz nuru ile yapılan birçok meslek gibi terzilik de bu gelişmelere yenik düştü. Eskiden insanların temel ihtiyaçlarından olan kılık ve kıyafetlerini diken terziler şimdilerde pantolon paçası dikme, elbise daraltma ya da fermuar dikme gibi küçük işleri yapıyor. Selçuk’ta yaklaşık 40 yıldır terzilik yapan Abdurrahman Gül, terzilik mesleğini icra ettiren birçok esnaftan biri. 25 – 30 yıl öncesine kadar en geçerli meslekler arasında yer alan terziliğin günümüzde anlam ve önemini yitirdiğine değinen Abdurrahman Gül, meslekte çırak ve kalfa yetiştirecek eleman bulamadıklarını ve önümüzde ki yıllarda bu mesleğin sona erebileceğini vurguladı.

ÖNEMİNİ KAYBETTİ

40 yıllık terzilik mazisi olan Abdurrahman Gül, terzilik mesleğinin eskiden çok önemli meslek dallarından biri olduğunun altını çizdi. Terziliğe 9 yaşlarındayken çırak olarak başladığını dile getiren Selçuk, “ Bu meslekte 40 yılımı devirdim. İlk başladığım da 9-10 yaşlarındaydım. Bu meslekle çocuklarımı yetiştirdim geçimimi sağladım” dedi. Elbise sanayisinin gelişmesiyle birlikte terziliğin anlam ve önemini yitirdiğini dile getiren Abdurrahman Gül, “ İnsanlar artık hazır giyime yöneliyor. Eskiden takım elbiseleri, gömlekleri ve birçok kıyafeti biz dikerdik. Şimdi hazır alıp giyiniyorlar. İnsanlar alışkanlıklarından ve davranışlarından çok çabuk vazgeçebiliyor” şeklinde konuştu.

ELBİSE DİKİMİ TARİH OLDU

Eski dönemlerde insanların elbise, takım ve pantolon diktirdiğini dile getiren terzi Abdurrahman Gül, artık elbise diktiren insanların çok az olduğunu dile getirdi. Genellikle yaş ortalamalarının 50’nin, 60’ın üzerinde olan vatandaşların kıyafet diktirdiğini belirten Selçuk, “ Artık kimse elbise diktirmiyor. Eskiden işlerimizi yetiştiremezdik. Şimdi tek tük kıyafet diktiren oluyor. Onlarda belli yaşlarda ki insanlar. Eski alışkanlıklarını yitirmemiş olan vatandaşlarımız” şeklinde konuştu. Şimdilerde terziliğin daha küçük işlerle gün geçirdiğini ifade eden Abdurrahman Gül, “ Şimdi terziler paça yapıyor. Pantolon daraltıyor. Fermuar tamir ediyor. Bu gibi küçük işler yapıyor. İleride terzi yetiştirecek ne çırak kaldı ne eleman. Maalesef yok olmaya doğru gidiyor bu meslek” ifadelerini kullandı.

DSC_3527

Selçuk Haber Facebook Sayfamızı Takip Ediniz ! Takip Etmek İçin Sayfayı Beğenmelisiniz! Tıklayın !
https://www.facebook.com/selcukhaber
Selçuk Haber Twitter Sayfamızı Takip Ediniz ! Takip Etmek İçin Tıklayın !
https://twitter.com/selcukhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.