site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

STO Başkanından UNESCO değerlendirmesi

STO Başkanından UNESCO değerlendirmesi
15.07.2015
A+
A-

STO Başkanından UNESCO değerlendirmesi

STO Başkanı Koray Yolcu Efes’in Dört Bileşeniyle Unesco Dünya Mirasi Listesine Girmesini Selçuk Turizmi İçin Milat Olarak Değerlendirdi.

Geçtiğimiz günlerde Almanya’nın Bonn kentinde yapılan UNESCO toplantısında Efes, Meryem Ana Evi de dahil olmak üzere dört bileşeniyle birlikte Dünya Kültür Mirası Listesine girmişti. Almanya’dan ayağının tozuyla gelen STO Başkanı Koray Yolcu Kanal 35 ekranlarında yayınlanan Gün Ortası programında Özgür Hancıoğlu’nun UNESCO sürecine ilişkin sorularını yanıtladı.

UNESCO Dünya Mirası Listesine dört bileşeniyle birlikte Efes’in kabul edilmesinin kurumların bu projeye inanarak sahip çıkmalarının ve oluşturdukları sinerjinin yanı sıra çok iyi bir hazırlık sürecinin bir sonucu olduğuna değinen Yolcu şunları söyledi:

UNESCO’ya 2001 yılında yapılan başvurumuz uzun soluklu bir hazırlık yapılması istenerek reddedilmişti. O günden sonra herhangi bir başvurumuz olmamış. Öncelikle adaylık başvurumuz yapılarak konunun gerçek paydaşları bir araya geldi. Belediye Başkanımızın öncülüğünde Selçuk’ta alan yönetiminin ve koruma imar planının titizlikle yapılması ve Selçuk’ta UNESCO’ya inanarak son iki yıldır yürütülen çalışmalarla çok önemli ilerleme kaydedildi.

Yurtdışında yürüttüğümüz çalışmaların çok faydasını gördük. Kardeş şehrimiz olan Portekiz’in Fatima ilçesine gittik incelemeler yaptık. Onlar 6 milyon ziyaretçi alırken biz inanç turizmi olarak neden 6 yüzbinlerde kalıyoruz? Efes’e 2,5 milyon turist geliyor ama daha nitelikli ve daha çok ziyaretçi alabilmeliyiz gibi düşünürken önceliklerimizi belirledik. Son iki yıldır biz bütün yurtdışındaki turizm fuarlarına katıldık. Gördüklerimizi ve oralarda edindiğimiz deneyimleri bu sürece aktardık. Oylamadan önce UNESCO için Paris’te yaptığımız çalışmalar, Büyükelçimiz Hüseyin Avni Botsalı’nın bir maestro gibi süreci yönetmesi, Valimiz Mustafa Toprak’ın, Büyükşehir Belediye Başkan Vekilimiz Süleyman Sırrı Aydoğan’ın hep bizlerle birlikte olması, Belediye Başkanımızın, bakanlık temsilcilerimizin, Alan Yönetimi Başkanımız Cengiz Topal’ın, arkeologlarımızın, her partiden meclis üyelerimizin orada olması çok önemliydi. Orada çok güzel bir birliktelik sergiledik. İyi iletişim kurduk ve herkes üzerine düşen görevi yaptı.
Meryem Ana evi inanç turizmi noktasında ek kriterlere tabi iken içeriden Ürdün delegasyonunun önergesiyle plana dahil ederek oylandı. Oylamaya katılan bütün ülkeler Efes’in dünya miras listesine dahil olması için Türk ekibi tarafından hazırlanan dosyayı kusursuz bularak Türkiye’ye teşekkür etti. Bunlar bizim için milli anlamda da gurur vesilesi oldu ve nihayetinde Efes, Meryem Ana Evi, Çukuriçi Höyük, İsabey Camii’nden Ayasuluk Kalesi’ne kadar olan bölge UNESCO listesine resmen girdi. Coğrafi alan olarak baktığımızda sadece Efes’in değil Selçuk’un neredeyse yarısının dünya mirası olarak tescillendiği anlamını taşımaktadır. Bu sebeple UNESCO sınavından başarıyla çıktığımız için mutlu ve gururluyuz” dedi.

Bundan sonra ne olacağı sorusuna ilişkin olarak ise Oda Başkanı Yolcu şunları söyledi: Listeye girmemiz işin yüzde otuzluk, kırklık bölümüydü ama her şey yeni başlıyor. Çünkü UNESCO’ya sunmanız gereken koruma raporlarınız ve ilerleme raporlarınız var. Bu dünya mirasını ne kadar iyi koruyabileceksiniz? Önce bunu sağlamanız gerekir ki bunun için UNESCO ekibimiz hazır. Burada sivil toplum örgütleriyle yerel yönetimin bir araya gelebilmesi ve halkın bilinçlendirilmesi çok önemli. İşin en önemli bölümü farkındalık. Yani o ayağımızı bastığımız taşların yüzlerce binlerce yıldan bu güne kadar gelen eserlerin aslında bir kültür mirası olduğunu en önce halk kabul etmeli. Bu topraklarda olmamız büyük bir şans ama sadece bizim değil. Bu toprakların üstün evrensel nitelikte olduğu tescillendi ve burası artık bir dünya mirası. Bütün dünya bunu artık biliyor ve kabul ediyor. Buraya gelirken insanlar artık burası benim dünya mirasım diyor ve burayı sizin nasıl koruduğunuza bakıyor. İşte bu yüzden bir kabuk değişimi şarttır. Artık hiçbirşey Selçuk’ta eski turizm anlayışıyla yürümeyecek. Burası artık uğranılan bir yer olmaktan öte hedef bir nokta haline geldi. Selçuk’ta turizmle uğraşan herkesin kendine çekidüzen vermesi, niteliğini daha yukarılara taşıması çok önemli. Çünkü UNESCO referansıyla gelecek ziyaretçiler çok daha nitelikli ve para harcama kapasiteleri daha yüksek. Dünya mirası listesinde yer almamız demek buraya yatırımcıların da gelmesine imkan sağlayacak. Zincir oteller buraya gelmek isteyecek. Konaklama kapasitemiz artacak. Butik otelciliğin gelişmesi iyice hızlanacak. Herkes bunun farkına varmak zorunda. Biz de biraya gelmek zorundayız. UNESCO sürecinde nasıl tüm paydaşlar olarak bir araya geldiysek bundan sonraki aşamalarda da bir araya gelmeliyiz. Oradaki kenetlenmişlik şimdi de devam etmeli. Valimizle belediye başkanımızla sivil toplum kuruluşlarımızla bir arada olarak aynı masada tartışmalıyız. Ve Selçuk’un geleceğine birlikte karar vermeliyiz. Selçuk halkının buna inanması çok önemli.

Efes’in dört bileşeniyle UNESCO listesine girmesiyle dünya mirası olarak tescillenmesinin Selçuk turizmi için milat olduğu değerlendirmesini yapan STO Başkanı Koray Yolcu turizmden gelen payımızı artırmak için geçmişteki turizm politikamızı değiştirmek zorunda olduğumuzu kaydetti. Yolcu şöyle devam etti: “ Kendi vatandaşınızın bir gün kalacağı paraya siz yurtdışından uçak dahil bir hafta tatil satıyorsunuz. Bu çok yanlış bir politika. Kültür mirası olarak tescillenmemiz bizim vizyonumuzu değiştirecek. Ülke olarak da bunu yapmak zorundayız. Efes’in girmesiyle birlikte listede 15 yere sahip olduk. Çinin 48 İspanya’nın 44 evrensel değeri miras listesinde. Geçici listede olan asıl listeye girmeyi bekleyen 62 yerimiz daha var. Birbirimizden örnek alır durumda olmamız lazım. Siz ne yaptınız? biz ne yaptık? Gelin birlikte yapalım. Geçen sene Bergama girmişti. Biz onlarla iyi bir iletişim kurduk. Geçici listede olan yerlere de bu enerjiyi aktarmak zorundayız. Bunu yaptığınız zaman turist kaliteniz çok artacak. Diğerleri zaten geliyor. Biz ulaşamadığımız noktalara ulaşmalıyız. Bunun için yurtdışı fuarlarda çok etkin çalışmalıyız, bir araya gelerek çok iyi filmler çekmeliyiz, sosyal medyayı çok iyi kullanmalıyız, dünya artık insanların parmak ucunda… Biz orada çok güzel bir hava yakaladık. İnşallah bundan sonra bunu devam ettirebiliriz diye düşünüyorum” dedi.

Özgür Hancıoğlu’nun İzmir Kalkınma Ajansı yönetim kuruluna seçilmesiyle ilgili sorusu üzerine konuşan Koray Yolcu; bunun çok yeni ve önemli bir görev olduğunu ve Kalkınma Kurulu üyesi 100 üyenin oylaması neticesinde bu göreve seçildiğini söyledi. Yolcu “İzmir’in Selçuk ilçesini temsilen değil bütün ilçelerini temsil eden bir misyonum olacak. Çünkü merkezle ilçeler birbirinden uzak ve projeler ilçelere beklendiği gibi ulaşmıyordu. Kalkınma ajansının çok iyi bir yönetim kurulu var ve ajansı çok iyi yönetiyorlar. Ancak çağrıya çıkacak projelerin ilçeleri de kapsaması İzmir’in ilçeleriyle bir bütün olarak dağıtılması konusunda zaten bir iki yıldır bir çabam vardı. Kalkınma Ajansı’nın düzenlediği bütün uluslar arası fuarlara katıldım, orada tecrübelendim. Proje hazırlama komisyonunda da görev almıştım. Bu sebeple aday oldum ve uygun gördüler. İzmir’in ilçeleriyle birlikte bir bütün olarak projelendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Oradaki projeleri de ilçelere taşıyacağımızı düşünüyorum ” dedi.

YORUMLAR
  1. fiyat listesi dedi ki:

    bu yerel kanallara çıkmak için belli bir ücret ödeniyor ya bu ücretler odaların bütcesindemi çıkıyor yoksa başkanlar kendi cebindenmi veriyor.. sadece merak ettim 🙂 fiyatları açıklasalarda belki bizde biraz para ayarlar bir görünüveririz 🙂

  2. Anonim dedi ki:

    Koray Yolcu el insaf.. Efes’in UNESCO yolculuğunu tamamen kendine mal etmeye çalışmışsın. O bahsettiğin seyahatler ve istişareler öncelikle Vefa ÜLGÜR sayesinde gerçekleşti. Vefa bu konuya gereken hassasiyeti göstermeseydi bu hayalden öteye gidemezdi. Yiğidi öldür ama hakkını ver derler. Senin yaptığın çok ayıp. Paralı ısmarlama programlar ile kendi kendini parlatmaya başlamışsın. Hayırdır bir yerlere mi hazırlanıyorsun ?