site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Selçuk’ta stres konferansı yapıldı

Selçuk’ta stres konferansı yapıldı
18.12.2015
A+
A-

Selçuk Belediyesi, Selçuk Devlet Hastanesi ve THK Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen “Çağın Hastalığı Stres – Baş Etme ve Gevşeme Yöntemleri” konulu konferans Selçuk Belediyesi Efes Tiyatro Salonu’nda Selçuk Devlet Hastanesi Psikoloğu Çiçek Tekneci tarafından verildi.

Stresin azı karar, çoğu zarar

Stres, hayatımıza etkisi ve stresle mücadele etme yolları hakkında bir sunumun yapıldığı konferansa Selçuk Belediye Başkan Yardımcısı Ali Karakurt, Selçuk Türk Hava Kurumu Üniversitesi (THK) Hava Ulaştırma Fakültesi Dekanı Yrd. Doç. Dr. İrfan Akkoç, Selçuk Devlet Hastanesi Başhekimi Murat Samsa ve hastane çalışanları,THK Üniversitesi öğrencileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Stres hayat boyu

Çağın Hastalığı Stres Baş Etme ve Gevşeme Yöntemleri açılış konuşmasını Selçuk Devlet Hastanesi Başhekimi Murat Samsa yaptı. Samsa yaptığı açılış konuşmada antideprasan kullanım rakamlarının 2002 – 2014 yılları arasında %300 arttığını belirterek sözlerine başladı. Samsa; “Hayat devam eden bir süreç. Stres de bu hayatta bizim sürekli başımızda olan bir duygu. Bununla baş etmemiz lazım” dedi.

Ardından söz alan konferansın konuşmacısı Selçuk Devlet Hastanesi Psikoloğu Çiçek Tekneci “Stresle Baş Etme ve Gevşeme Yöntemleri” konulu sunumunu yaptı. Tekneci Stresin her bireyden bireye göre değişen bir tanımı olduğunu ve stresin hayatın dönemlerine göre şekil değiştirdiğinianlattı.

Bir miktar stres şart

Stresin hayattan tamamen çıkmaması gerektiğini belirten Çiçek Tekneci; Psikolojide stres bireyin kendisinden ve çevresinden kaynaklanan bedensel ve ruhsak gerilim baskı, endişe ve kısacası kişiyi rahatsızlık veren bir durum olarak tanımlanmaktadır. Uzmanlar bir miktar stresin hepimiz için gerekli ve yararlı olduğunu söylemektedir. Olumlu olan bir stres düzeyimiz var. Bu düzeyde her birimiz rahat ve verimli bir şekilde çalışırız.

Stres hasta ediyor

Stresin yüksek tansiyon, kalp krizi, felçler, zamanından önce yaşlanma gibi pek çok sağlık sorununa yol açtığını belirten Tekneci stresle baş etmenin olumlu ve olumsuz pek çok yöntemi olduğunu ifade etti. Stresle mücadelede bireyler tarafından seçilen sağlıksız mücadele yöntemleri arasında sigara ve alkol kullanımı, aşırı yemek yeme isteği geldiğinin belirterek; “Bu maddelerin ve kontrolsüz beslenmenin yarattığı sağlık problemleri stres sırasında yarattığı geçici rahatlamadan çok daha fazladır” dedi.

Stres esnasında birey kendisiyle olumlu diyaloglar kurma

Kişinin stres esnasında kendisiyle olumlu diyaloglar kurmasının da önemine dikkat çeken Tekneci; “Olaylar karşısında gösterdiğimiz olumsuz tutumlar da gerginliğimizi arttırıyor, bu olumsuz tutumlar zaman geçtikçe otomatikleşiyor; olumlu tutumlar ile de yer değiştirmesi güçleşiyor. Stresle baş etmede tutum ve düşüncelerimizi değiştirmek dışında, gevşeme teknikleri de çok yarar sağlıyor. Bu teknikler tekrarlandıkça öğrenilebilen bir beceridir” dedi.

Stresin zararlı etkilerinden kurtulmak mümkün

Daha etkin bir hayat sürmek için bir miktar strese herkesin ihtiyacı olduğunu tekrarlayan Çiçek Tekneci sözlerini şöyle bitirdi; “Stresten kaçmak, stresten tamamen kurtulmak söz konusu değil. Bununla yaşamayı baş etmeyi öğrenmek gerekiyor. Stresin etkilerini azaltmaya yönelik olarak şu maddeleri sıralayabiliriz. Kafeini azaltmak, sigara ve alkolden uzak durmak, düzenli egzersiz yapmak, meditasyon ve gevşeme teknikleri uygulamak, boş zamanları hobilerle değerlendirmek, gerçekçi beklentilere sahip olmak, olumlu tutumlar edinmek, arkadaşlar ve aile ile kuvvetli ilişkiler kurmak, mizahı hayatımıza egemen kılmak

Konferansın sonunda Selçuk Belediye Başkan Yardımcısı Ali Karakurt Psikolog Çiçek Tekneci’ye teşekkür ederek çiçek verdi.

YORUMLAR
  1. vatandaş dedi ki:

    Stres daha çok belediye başkanı ve onu buraya taşıyan örgütü arasında stres var.Önce bu iki grup arasındakilerden başlasın sonra topluma herkes yatırım beklerken boş çıktığı işin toplumda stres var.

  2. Anonim dedi ki:

    Stres yaratanlar, personele mobing uygulayanlar stresin baş aktörleridir. Fotoğrafta olduğu gibi.