site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Selçuk CHP Kadın Kolları Başkanından Açıklama

Selçuk CHP Kadın Kolları Başkanından Açıklama
05.12.2013
A+
A-

chp-kadin-kollari

Ülkemizde Kadınlara Seçme ve Seçilme hakkının tanınması 1930 Yılından itibaren gelişen süreç ile 1934 de tamamlanmıştır. İlk olarak 3 Nisan 1930 da Kadınların Belediye seçimlerinde seçme ve aday olma hakkı Belediye kanunun kabul edilmesiyle başlamıştır.1930 Yılı Eylül başında Ekimin 20 sine kadar süren Belediye seçimlerinde İlk Kadın Adaylar seçilmiştir. Cumhuriyet Halk Fırkası adayları Hasane NALÂN ve Benal NEVZAT Hanım İzmir den seçilmişlerdir. Daha sonra 26 Ekim 1933 tarihinde değiştirilen Köy Kanunu ile İlk Kez Aydın Çine de Bugünkü Karpuzluda Gül ESİN Hanım İlk Kadın Muhtar seçilmiştir. Milletvekilli seçilmek için de çalışmalar 1923 Yılında başlamış, Gerekli yasal değişiklik 5 Aralık 1934 Yılında gerçekleşmiş ve her kadına 22 Yaşında seçme,30 Yaşında seçilme hakkı tanınmıştır. Yasanın kabulünün ardından 7 Aralık 1934 de İstanbul da Türk Kadınlar Birliğinin önderliğinde Beyazıt Meydanında Büyük bir kutlama mitingi ve yürüyüş düzenlenmiştir. Kadınların katıldığı ilk genel seçimlerde 8 Şubat 1934 yılında TBMM 5.Dönem milletvekilleri içerisinde 17 Kadın milletvekili seçilmiştir.

Erkekler ne kadar çok sınırsız seçme ve seçilme hakkına sahipse, Kadınlarda buna bağlı o kadar uzun süre mücadele etmek zorundadır. Seçme ve seçilme hakkının kadına verilmesiyle beraber uzun yıllardır Kadının seçme hakkı var, ama seçilme hakkı pratikte sınırlıdır.79 Yıllık süreçte baktığımız zaman kadın açısında eşit seçilme hakkı göremiyoruz. Erkek egemen siyasette Kadın yalnızca görüntü, Vitrin olarak kullanılmıştır.79 Yıldır oluşturulan Cumhuriyet hükümetlerinde Kadın bakanlar sayılıdır. Keza valiler bir elin parmaklarını geçmezler. Belediye başkanları ve meclis üyelerinde sayılıdır. Muhtarlarda öyle.90 Yıllık Cumhuriyette; 79 yıldır kadın seçme ve seçilme hakkı hakkaniyetle kullanılamamıştır. Aynı değerleri taşıyan eşit kadın ve erkek arasından erkek tercih edilmiştir. Cinsiyet ayrımcılığı her köşede karşımızdadır.

Biz kadınlar artık buna son vermek istiyoruz. Kadınların eşit temsil edildiği muhtarlıklar, Belediye meclisleri ve TBMM istiyoruz. Siyasette, toplumda, ailede yaşamın her alanında kadının emeği var.

EMEĞİMİZ VARSA SÖZÜMÜZDE OLACAK!!!

GÜLLÜ KARTAL
CHP SELÇUK KADIN KOLLARI BAŞKANI

Selçuk Haber Facebook Sayfamızı Takip Ediniz ! Takip Etmek İçin Sayfayı Beğenmelisiniz!  Tıklayın ! 
https://www.facebook.com/selcukhaber

Selçuk Haber Twitter Sayfamızı Takip Ediniz ! Takip Etmek İçin  Tıklayın ! 
https://twitter.com/selcukhaber

YORUMLAR
  1. b.iskender dedi ki:

    Akpliler her gün hal hatır soruyor sorunları dinliyor Akpli değilim ama Chp kadroları Hitlerin gestapoları gibi çay içip oturarak siyaset yapıyor iktidar tehlikede sol oylar yerel seçim için Akp ye kayıyor tehlike çanları çalıyor….

  2. ŞAZİYE SÖĞÜTÇÜ dedi ki:

    iskender bey siz çalışan kadınları kendi çerçevenizden nasıl görmek istiyorsanız öyle görün geçen yıl ki o rüzgar geçti kardeşim selçuk çoktannnnnnnnnnn kararını verdi ne izmir nede selçuk o ampulu yakmaz yaktırmayız toplama takımdan sahte gülüşlerden seçimden seçime öpülen ellerden bıktık artık aç gözünüde gör CHP kadınları birde genç kadrosuyla ilçe yönetiminin nasıl çalıştığını gidillmedik köyler evler kalmadı beya lütfen bugünde siyaset yapmayın kadınların yapmış olduğu etkinliğe destek verin ben size adımla cevap verdim lütfen sizde korkunun ecele faydası yok adınızla cevap verin oldumu ayrıca CHP KADIN KOLLARINI VEDE BU GİBİ ETKİNLİKLERDE EMEĞİ GEÇEN HERKEZİ TEBRİK EDİYORUM çalışmalarınzda başarılar diliyorum parti olarak değil apılan her doğru etkinliğin yanındayım bu böyle biline