site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Selçuk CHP Kadın Kolları Basın Açıklaması

Selçuk CHP Kadın Kolları Basın Açıklaması
05.12.2012
A+
A-

Bugün kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesinin 78.yıldönümü. Türkiye cumhuriyetinin ilk yıllarında gerçekleştirilen Atatürk devrimlerinin bir kısmı; kadınların hayatlarına büyük değişimler getirmiş, toplumsal yaşamda ve siyasette erkeklerle eşit haklara sahip olması hedeflenmiştir. Bu konuda yapılan yasal düzenlemelerle 1930 yılında Belediye Seçimlerinde Seçme,1933 yılında Köylerde Muhtar seçme ve köy heyetine seçilme,5 Aralık 1934 de anayasada yapılan değişiklikle milletvekili seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır.

Çağdaş demokratik ve laik toplum hedefleyen Mustafa Kemal Atatürk ve görev başındaki cumhuriyet hükümetleri kadınların insan haklarından eşit yararlanmaları için gerekli yasal düzenlemeleri yapmışlardır. Atatürk kadınları sosyal ve siyasi hayatta ön plana çıkarmaya çalışmış bunu da ‘’ Ey Kahraman Türk Kadını sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın’’ sözleriyle dile getirmiştir. Türk kadını yüzyıllardır olmayan hakları için en güçlü desteği Atatürk’ten almış ve Atatürk sayesinde pek çok batı ülkesinden önce seçme ve seçilme hakkına kavuşmuştur.

1935 Yılında İlk kez seçilme hakkını kullanan kadınlarımız 18 milletvekiliyle TBMM girmiştir. Son yapılan 12 Haziran 2011 genel seçimlerinde TBMM sinin % 14.2 si kadınlardan oluşmaktadır.

Hükümetin 26 Bakanından 1 tanesi kadındır.2.948 Belediye Başkanından 27 si Kadın,34.275 Muhtardan 65 i kadın,81 Validen 1i kadın,103 Rektör den 7 si Kadın,185 Büyükelçiden 21 i Kadın.26 Müsteşar bankacılık düzenleme ve denetleme kurulu, Yargıtay, Sayıştay da kadın yok.

Sevgili kadınlar önümüzde yerel seçimler var. Genel merkezimizin koyduğu cinsiyet kotasıyla listelerimizin %33 ü kadınlardan oluşacak. Haydi, kadınlar değişime kendimizden başlayalım. Yerel seçimlerde listelerimizi kadın gücüyle destekleyelim.

Kadın Yoksa toplumun yarısı temsil edilmiyordur. Kadınlarımızın listelerde seçilebilecek sıralarda yer almalarını istiyoruz. Eşit temsil istiyoruz. Yaşasın Kadın Dayanışması.

Mustafa Kemal Atatürk’ün Devrimci, çağdaş, ilkeli demokrasi anlayışıyla kadınlarımızın siyasal yaşama katılımlarının önünü açan Kadınlara seçme ve seçilme hakkını tanıyan yasanın 78.yılını kutluyor, Büyük Önder Atatürk’ü saygı ve minnetle anıyoruz.

GÜLLÜ KARTAL
CHP SELÇUK KADIN KOLLARI BAŞKANI

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.