site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Sağlık İçin Harekete Geç

Sağlık İçin Harekete Geç
12.05.2017
A+
A-

10 Mayıs Dünya Sağlık için harekete geç günü nedeniyle Selçuk İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından yazılı açıklamalarda bulunuldu.

Fiziksel aktivite, kas ve eklemlerimizi kullanarak enerji tüketimi ile gerçekleşen herhangi bir bedensel hareket olarak tanımlanmaktadır. Bireylerin fiziksel ve ruhsal sağlığının geliştirilmesinde temel araçlardan birisidir.
Kronik hastalıkların ortak risk faktörlerinden birisi olan fiziksel hareketsizlik, dünya genelinde ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında dördüncü sırada yer almaktadır (dünya genelindeki ölümlerin %6’sı). Meme ve kolon kanserlerinin yaklaşık %21-25’inin; diyabetin %27’sinin ve iskemik kalp hastalığının %30’unun ana nedeni olduğu tahmin edilmektedir. Aynı zamanda obezitenin artmasına neden olan önemli faktörlerden biri hareketsiz yaşam tarzının yaygınlaşmasıdır. Fiziksel aktivite; kan basıncını azaltır, HDL seviyesini arttırır ve kilo kontrolü için anahtar role sahiptir.
Yetişkinler için haftanın 5 günü en az 30 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılması sağlığı korunması, kalp-damar hastalıkları, diyabet, kolon ve meme kanseri riskini azaltmak için gereklidir.
Orta şiddette fiziksel aktivite; solunum veya kalp atış hızında küçük artışlar sağlayan, orta düzeyde fiziksel efor gerektiren fiziksel aktivitedir.( Örneğin; Tempolu yürüyüş – saattte yaklaşık 5 km, bisiklete binme – saatte 16 km’ den az, hafif tempolu koşu – saatte 8 km’den az) 5-17 yaş grubu çocukların ise günde en az 60 dakika orta şiddetten şiddetli aktiviteye doğru giden aktivite yapması önerilmektedir.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından bulaşıcı olamayan hastalıkların önlenmesinde fiziksel aktivitenin yararları konusunda toplum bilincini oluşturmak, iyi uygulamalara dikkat çekmek ve fiziksel aktivitenin yararlarını savunmak, yaşamın her alanında ve her yerde(okul, ev, işyeri) toplum genelinde fiziksel aktiviteye katılımı arttırmak, sağlıklı yaşam tarzlarını teşvik etmek için 10 Mayıs “ Sağlık için Hareket Et Günü” olarak belirlenmiştir.
Sağlıklı bir yaşam için kısa mesafelerde araç kullanmamalı, yürüyüş yapılmalıdır. Asansör tercih edilmemeli, merdivenler kullanılmalıdır. Hayatımızda yaptığımız küçük değişiklikler ile hayatımızın daha sağlıklı bir süreç içinde olmasını sağlayabiliriz.
Siz de “Sağlıklı bir yaşam için harekete geçin”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.