site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Otomobil satışında ‘pandemi’ etkisi: 2. el alacaklara kötü haber!

Otokent Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Demir, sıfır araçların piyasaya sürülmesi halinde bile 2. ele olan ilginin değişmeyeceğini, eylül ayında geçtiğimiz aylara göre satışların daha da arttığına dikkat çekti. Bayiler de talepleri karşılayacak kadar sıfır araç geldiğini belirtirken, “Sıfır araçların fiyatları kur nedeniyle artarken, ikinci el fiyatlarının düşmesi mümkün değil” ifadesini kullandılar.

Otomobil satışında ‘pandemi’ etkisi: 2. el alacaklara kötü haber!
08.10.2020
A+
A-

Pandemi nedeniyle uzun süre üretim yapmayan yada çok az sayıda araba üreten markaların, 15 Kasım’dan itibaren piyasaya çok sayıda sıfır araç süreceği konuşuluyor. Bu sürümün, pandemi sürecinde fahiş artış gösteren ikinci el araç fiyatlarını düşüreceği beklentisi boşa çıktı. Bayiler ve Otokent yöneticileri, sıfır araçlardaki fiyatın, yüksek ÖTV oranları ve artan döviz kurları nedeniyle yükselişte olduğunu, sıfır araçların değerinin artmasıyla ikinci el araçların fiyatlarının da yükselmeye devam edeceğini dile getirdi.

DEMİR: PAZAR GÜNÜ 200’DEN FAZLA ARAÇ SATTIK
İzmir Otokent Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Demir, 15 Kasım’da sıfır araç bolluğu yaşanacağı iddialarının, gerçeği yansıtmadığını söyledi. “Canını seven, araba alıyor” diyen Başkan Demir, eskiden bir evde bir araba varken, pandemi sürecinde bu sayının ikiye, hatta üçe çıktığını dile getirdi. Geçtiğimiz pazar günü Otokent’ten 200’ü aşkın araç satışı yapıldığını ve hafta başında noterde satış sözleşmesi için kuyruklar oluştuğunu anlatan Demir, “Esnaf, alıyor, satıyor, para kazanıyor. Fakat sattıktan sonra yerine araba koyamıyor. Yaz aylarına girerken ikinci el araç satışları artardı. Şimdi kışa giriyoruz, yaz aylarına giriş döneminden daha fazla satış oluyor. Hele hele 2010 ve üzeri yaşta arabalar, peynir ekmek gibi gidiyor. İkinci el araç fiyatlarının düşeceğine hiç ihtimal vermiyorum” diye konuştu.

YÜKSEL: ŞİMDİ ARAÇ DA VAR, SATIŞLAR DA İYİ DURUMDA
Yükseliş Hyundai Yönetim Kurulu Başkanı Alaattin Yüksel, pandemi nedeniyle sıfır araç sıkıntısı çektiklerini belirterek, şu değerlendirmede bulundu: “Hyundai sıfır araçlarda rahatlama oldu. Araç bulunurluğu yükseldi, arz da yükseldi. Eskiden araç bulamadığımız için satış yapamıyorduk ancak yakında rekabetçi hava başlayabilir. Sıfır araçlar, ikinci el araçlarını düşürür mü? Düşüreceği görüşüne katılmıyorum. Çünkü ÖTV oranlarındaki yükseliş, döviz kurlarındaki artış, sıfır araçların fiyatını artırdı. Birinci el araç fiyatları yükselirken, onu alamayan insanlar, ikinci ele müracaat edecek. Bu durumda ikinci el araçların fiyatları da yükselecek. Bu, doğru orantılı bir şey. S on üç ayda 80-90 sıfır araç satışı yaparken, ekim ayı hedefimiz, 150 araç satmak.”

ÖZPOYRAZ: CANINI SEVEN, OTOMOBİL ALIYOR
Poyraz Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Selami Özpoyraz, FIAT marka araçların üretimine hız verildiğini, TOFAŞ’ın üç vardiya üretim yaptığını söyledi. Üretimin Türkiye’de yapılıyor olmasından dolayı FIAT araçlarında sıkıntı çekmediklerini belirten Özpoyraz, şu değerlendirmelerde bulundu:

“15 Kasım’da çok sayıda araç, piyasaya sürülecek diye bir şey yok. Eylül ayında yurt genelinde 90 bin 160 sıfır araç satışı yapıldı. Bunun 17 bin 290’ı, FIAT idi. Yüzde 19’luk bir pazar payına tekabül eder. Talebi karşılamaya çalışıyoruz. Müşteriyi en fazla bir ay bekletiyoruz ve aracını teslim ediyoruz. Vatandaşın talepkar olması, koronaya yakalanma korkusu nedeniyle toplu taşımadan uzaklaşması, sıfır yada ikinci el araçlara ilgiyi artırdı. Araçların yüzde 73’ünün satışı, peşin, yüzde 27’si krediliydi. Yani insanlar, pandemi korkusu nedeniyle parası olsa da olmasa da araba alıyor. Bu durumda, sıfır veya ikinci elde fiyatların düşeceğini düşünmek, doğru bir mantık olmaz”

ERYÜKSEL: ARAÇ TEDARİK ZORLUĞU YAŞIYORUZ
Volkswagen ticari, binek, Audi, Porsche, Seat ve Skoda marka araçların yetkili satıcılığını ve servisini yapan Vosmer’in Yönetim Kurulu Bağımsız Üyesi Süleyman Eryüksel, “Tedarik edebildiğimiz sürece, talepleri karşılıyoruz. Fakat tedarik zorluğu yaşadığımızı söyleyebilirim” dedi. 15 Kasım’da piyasaya çok sayıda sıfır araç sürüleceği iddiasını değerlendiren Eryüksel, “Böyle bir şeyi direkt olarak bilmemize imkan yok. Pandeminin gidişatıyla ilgili sayılar bunu belirleyecek. Pandemi artarsa, tabii ki tam kapasite üretim yine olmaz. Hiç istemeyiz ama vaka artışı devam ederse, fabrikalar kapanabilir de… Yeni yılın araçları, Şubat 15’ten sonra gelirdi. Pandemi nedeniyle bu süreçte fabrikalar tam kapasite çalışmadığı, ulaşımda sorunlar yaşandığı için, yeni araçlar hem geç geldi, hem de az sayıda geldi. Vatandaşların araç taleplerinin arttığını görüyoruz. Fiyatların düşeceğine ihtimal vermiyorum.”
Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.