site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

MHP’nin koalisyon sınavı

MHP’nin koalisyon sınavı
23.06.2015
A+
A-

mhpnin_koalisyon_sinavi

MHP, CHP-MHP ve dışarıdan HDP formülünde, koalisyonun iplerinin HDP’ye teslim edileceğini savunuyor.

7 Haziran seçimlerinde halk hiç kimseye tek başına iktidar yetkisi vermedi. Adres olarak ‘koalisyonu’ gösterdi. CHP-MHP ve dışarıdan HDP’nin destek vereceği koalisyon formülü de bunlardan biri… MHP ise HDP’nin içinde veya dışında olacağı hiçbir koalisyonda yer almayacağını defalarca tekrarladı. Devlet Bahçeli, “HDP’nin içinde yer alacağı veya destek vereceği her formül bizim dışımızda ve gündemimizde değildir” diyerek noktayı koydu.

‘ÜZERİMİZDEN KANDİL’İ MEŞRULAŞTIRACAKLAR’
Peki, MHP, dışardan HDP destekli CHP koalisyonunu neden istemiyor? Birincisi, HDP’nin arkasında Kandil ile İmralı’nın olduğu düşüncesi. HDP’nin, Kandil ve İmralı’dan bağımsız siyaset yapmasını mümkün görmeyen MHP, böyle bir koalisyona zorlanmalarını büyük bir oyun olarak görüyor. Parti yetkilileri şu değerlendirmeyi yapıyor: “AKP, 3 yıldır çözüm sürecini HDP ile birlikte yürütüyor. Zaten örtülü bir koalisyon var. Buna rağmen AKP, HDP ile bir araya gelmekten çekinirken, bizim HDP ile bir araya gelmemizi isteyenler aslında, bizim üzerimizden İmralı ve Kandil’i meşrulaştırmak istiyorlar. Bazıları bilinçli, bazıları ise bilinçsiz olarak bu meşrulaştırma oyununa geliyor.”

‘AKP’NİN OYUNUNA GELMEYİZ’
MHP, CHP-MHP-HDP koalisyonunu en çok AK Parti’nin istediğini düşünüyor. AK Parti’nin, böyle bir ortaklıkta, HDP ile MHP’yi yan yana anarak, olası bir erken seçimde oyunu arttırmayı planladığına değinen parti yöneticileri, “Oysa diğer alternatifler olan AKP-HDP ve AKP-CHP koalisyonlarında eriyen parti AKP olacak” diyor.

‘İPLER HDP’NİN ELİNE VERİLMEK İSTENİYOR’
MHP, CHP-MHP ve dışarıdan HDP formülünde, koalisyonun iplerinin HDP’ye teslim edileceğini savunuyor. Bu şekilde, HDP’nin destek vermeyeceği hiçbir kanunun Meclis’ten çıkmayacağı gibi, Türkiye’nin en köklü partileri olan CHP ve MHP’nin HDP’nin eline bakar duruma düşürüleceğini vurguluyor. Partili vekiller şöyle diyor: “Arkasında terör örgütü olan bir partiden bahsediyoruz. Mesela, Meclis’ten önemli bir yasa geçiriyorsunuz ‘Kandil’ hayır dedi. HDP’li vekiller, Demirtaş’ın dediğini mi, yoksa Kandil’in dediğini mi yapacak? ”

‘EN UYGUN AKP-CHP-HDP FORMÜLÜ’
MHP, koalisyon için en uygun formülün AKP-HDP olduğunu düşünüyor. Çözüm sürecine atıf yaparak, “Çözüm süreci Türkiye’nin en büyük sorunu değil miydi? Çözüm başarıya ulaşırsa, Türkiye çağ atlamayacak mıydı? Kamburlarından kurtulmayacak mıydı? İşte fırsat. AKP ve HDP, buyursunlar çözsünler. Meclis’ten istediği kanunu çıkararak, Türkiye’yi çağ atlatsınlar. Çözüm için anayasayı değiştirmek istiyorlarsa yanlarında CHP’yi de alsınlar ve Türkiye’yi lider ülke yapsınlar. Biz de alkışlayalım!”

SELİM KUVEL
meydangazetesi.com.tr

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.