site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Meksika Cumhurbaşkanı Selçuk’ta

Meksika Cumhurbaşkanı Selçuk’ta
20.12.2013
A+
A-

meksika-cumhurbaskani-efeste (2)

Türkiye ile Meksika arasındaki turizm alanında işbirliği mutabakatı İzmir’de sağlandı. Ziyaretin iki ülke ilişkilerinin gelişimi açısından çok başarılı sonuçlar verdiğini, 85 yıldır devam eden ilişkileri daha da güçlendiren adımlar atıldığını ifade eden Meksika Cumhurbaşkanı Nieto, bu ziyaret vesilesiyle iki ülke arasındaki benzerliklere bir kez daha dikkat çekildiğine işaret etti.

Türkiye ve Meksika arasındaki turizm sektöründe ikili ilişkilerin arttırılması için atılan adımlar iki ülke arasında imzalanan mutabakat ile resmiyete döküldü. Efes Ören Yeri’nde düzenlenen törene; Meksika Cumhurbaşkanı Enrique Pena Nieto, eşi Angelica Rivera Hurtado de Pena, Meksika Turizm Bakanı Claudia Ruiz Massieu, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdullah Arıcı, İzmir Valisi Mustafa Toprak ve eşi Selime Toprak ile Selçuk Kaymakamı Ayhan Boyacı katıldı.

Törende konuşan Meksika Cumhurbaşkanı Nieto, “Meksika’nın Türkiye’yi ziyaret eden ilk cumhurbaşkanı olarak ziyaretimi burada tamamlamak çok önemli bir ayrıcalık” dedi. Nieto, şöyle devam etti: “Efes gibi değerli bir yerde bu toplantıyı yapabilmek benim için çok önemli. Türkiye, gerçekten çok önemli kültürel zenginlikleri barındıran, insanlık tarihinde yeri olan, medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir ülke. Meksika olarak biz de çok önemli medeniyetlere ev sahipliği yaptık, insanlık tarihine topraklarımızın katkısı büyük.”

Ziyaretin iki ülke ilişkilerinin gelişimi açısından çok başarılı sonuçlar verdiğini, 85 yıldır devam eden ilişkileri daha da güçlendiren adımlar atıldığını ifade eden Nieto, bu ziyaret vesilesiyle iki ülke arasındaki benzerliklere bir kez daha dikkat çekildiğine işaret etti. Türkiye’nin bulunduğu konum gereği Asya ve Avrupa’ya açılan bir kapı olduğunu, Meksika’nın da Kuzey ve Latin Amerika arasında bir kapı olduğunu vurgulayan Nieto, iki ülkenin de gelişmekte olan ekonomi olduğunu ve halkının refahını artırmak, ekonomik büyüme artırmayı amaçladığını, çok önemli yapısal değişiklikler gerçekleştirdiğini anlattı. Türkiye ile kardeşlik bağını güçlendirirken ekonomik, kültürel, bilimsel, teknolojik ve güven alanında da geliştirmek istediklerini dile getiren Nieto, şunları kaydetti: “İmzalanan yasal belgeler iki ülke arasındaki ilişkilerin yeni bir aşamaya gelmesine sebep olacak. Bu başlangıç noktasından itibaren sonraki görüşmelerimizde turizm, ticaret gibi alanlarda kat ettiğimiz yolu değerlendirme fırsatımız olacak.”

Meksika Turizm Bakanı Claudia Ruiz Massieu ise, iki ülke arasında çok fazla benzerliğin bulunduğunu, bu benzerliklerin iki ülke halkını kardeş kıldığını, iki ülkenin de çok önemli medeniyetlere ev sahipliği yaptığını dile getirdi. 21’inci yüzyılda da aynı özelliklerin iki ülkeyi birbirine yaklaştırdığını kaydeden Massieu, “İmzaladığımız bu işbirliği protokolü çerçevesinde sadece turizmcilerimizi tanıtmakla kalmayacağız, iki ülke arasında kültür ve ekonomi bağlarını da güçlendirmiş olacağız, iki ülkenin gelişimine de katkıda bulunacağız” dedi.

“10 AYDA 33 BİN 144 MEKSİKALI TURİST GELDİ”

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Arıcı ise, coğrafi uzaklığa rağmen iki ülke arasındaki diploması ilişkilerinin Osmanlı dönemine uzandığını ve Latin Amerika ülkeleri arasındaki ticari ilişkiler bakımından ikinci ülke olduğunu hatırlattı. Arıcı, “Meksika ile diplomatik ilişkilerimizin 150’nci yılı olan 2014 yılının çeşitli etkinliklerle gerçekleştirilmesi de tarafımızdan planlanmaktadır. Meksika, 114 milyonu aşkın nüfusu ile turizm potansiyeli açısından büyük önem taşıyan, halen İzmir, İstanbul ve Gaziantep’te fahri konsoloslukları bulunan Meksika önümüzdeki yıl İstanbul’da başkonsolosluk açmayı planlamaktadır. Türkiye’de buna mukabil Meksika’nın büyük kentlerinde fahri konsolosluklar açmayı planlamayı sürdürmektedir. İki ülke arasındaki turizm rakamlarına baktığımız zaman 2010 yılında ülkemizi 22 bin Meksikalı ziyaret ederken bu sayı 2012 yılında 31 bin, 2013 yılında ise Ocak ve Ekim ayları içerisinde 33 bin 144 rakamlarını yakalamıştır. Meksika’yı ziyaret eden Türk sayısı ise son yıllarda 5 bin kişiye ulaşmıştır. Türk Hava Yolları’nın Meksika’ya doğrudan uçuş başlatması üzerine her iki ülkenin de rakamlarının artacağına inanıyoruz” diye konuştu.

Nieto, Türkiye temaslarının son durağında İzmir’in Selçuk ilçesinde yer alan Efes Antik Kenti’ni ziyaret etti. Efes Antik Kenti kuzey kapısından girerek, Domitian Meydanı, Kral Yolu ve Hadrion Tapınağı hakkında rehber Nail İzmirli’den bilgi alan Nieto, antik kent içinde Latrina adı verilen dönemin umumi tuvaletlerinin bulunduğu kalıntıları yakından incelemek istedi. Latrina bölümüne giren heyet, daha sonra Celsus Kütüphanesi önünde iki ülkenin turizm alanında işbirliği yapmasını öngören protokolün imza törenine katıldı.

İmza töreni sonrası, Meksika Cumhurbaşkanı Enrique Pena Nieto ile heyette yer alan yetkililer, Celsus Kütüphanesi önünde hatıra fotoğrafı çektirdi. Nieto, antik kent girişindeki hediyelik eşya mağazasından alışveriş yaptıktan sonra Meryem Ana Evi ve St. Jean Bazilikası’nı ziyaret etti.

HABER: NİLÜFER ÖZTÜRK SİLAY

meksika-cumhurbaskani-efeste (1)

meksika-cumhurbaskani-efeste (3)

meksika-cumhurbaskani-meryemana

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.