site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Kum Zambakları Yine Sahipsiz

Kum Zambakları Yine Sahipsiz
16.07.2013
A+
A-

kum zambağı

Türkiye kıyılarında yetişen nadir zambak türlerinden biri olan ve koparılıp, taşınması suç olan kum zambaklarının İzmir’in Selçuk İlçesi Pamucak Sahili’ndeki örneklerinin verilen sözlere rağmen yeterince korunmaması, çevrecileri üzüyor.

Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği’nin (EKODOSD), iki yıl önce, Pamucak Sahili’nde yaptığı incelemede, Dilek Yarımadası- Büyükmenderes Deltası Mili Parkı’ndan sonra en yoğun kum zambağı (Pancratium Maritimum) kolonisini tespit etti. Sahilde tek bir yerde yetiştiği belirlenen ve çevresindeki dikenli bitkiler nedeniyle bugüne kadar korunabildiği tespit edilen 50’ye yakın kum zambağı için harekete geçildi.

Plajdaki faaliyetler, yoğun insan baskısı altında bulunması, kumların taranması, sökülerek götürülmesi ve çevre kirliliği gibi etkenler nedeniyle tehlike altında olan kum zabaklarının korunması için EKODOSD, hazırlanan bir rapor ve fotoğrafların olduğu bir CD’yle İzmir Valiliği’ne başvurdu. İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İzmir İl Orman ve Su İşleri Müdürlüğü, Selçuk Belediyesi ve Kaymakamlığı konuya ilgi gösterdi. Kum zambağını tanıtan, koruma altınra ve koparılıp taşınmasının suç olduğunu belirten tanıtım ve uyarı levhaları hazırlanıp Pamucak Sahili’ne yerleştirileceği, bölgede yerleşik ve geçici olarak bulunan kişilerin bilgilendirileceği, bitkinin gelişme ve çiçekleme döneminde takibinin yapılarak daha geniş çaplı bilgilendirme çalışmalarının yapılacağı EKODOSD’a bildirildi.

Aradan geçen 2 yıla rağmen verilen sözlerin tutulmadığını belirten EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, bu nedenle kum zambağı sayısında gözle görülür bir azalma meydana geldiğini söyledi. İlgili kurumlara, kum zambaklarının etrafına koruma çitlerinin oluşturulması, plaja gelen ziyaretçilerin bilgilendirilmesi ve uyarılması amacıyla tanıtım panolarının dikilmesi ve bitkilerin yoğun olduğu alanlarda yönlendirmeli patika yolların oluşturulması gibi basit önerilerininde olduğunu hatırlatan Sürücü, “Ancak bir sonuç alamamak bizleri üzdü” dedi.

kum-zambagi2

1733_7560235

YORUMLAR
  1. Anonim dedi ki:

    Çevreçiler uymayın bu gibi değerli şeyler tek tek yitiriliyor yok olmadan sahiplenmek lazım belediye ve gönüllü kuruluşlar desteklemeli bu güzellikler koruma altına alınmalıdır…

  2. munevver dedi ki:

    evet kum zambakları bize çocukluğumuzu hatırlatır bazan hüzünlü bazan güzel günleri..yıllar kum zambaklarını yok edecek ve bizler tüm çocukluğumuzu unutacaz.lütfen halkımızı bilinçlendirmek için hertarafa biligilendirici levhalar konulabilir sadece çevreciler değil bizlerde elimizden geleni yapmamız gerek.yinede yetkililere duyurulur.