site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Koronavirüs dünyayı daha ‘sessiz’ hale getirdi

Koronavirüs salgını hakkında yapılan bir araştırmaya göre, dünya genelinde insan kaynaklı gürültüleri yüzde 50 oranında azalmasına neden oldu.

Koronavirüs dünyayı daha ‘sessiz’ hale getirdi
03.08.2020
A+
A-

Koronavirüsü salgını dünya çapında bir gerçekliğe dönüştüğünden beri ülkelerin değişen politikaları kapsamında karantina uygulaması başladı. Bu sayede dışarıda bulunan insan sayısında önemli bir düşüş yaşanmış oldu. Buna bağlı olarak azalan trafik, uçak yolculukları, konserler ve spor müsabakaları gibi eylemler küresel anlamda gürültü kirliliğinin yüzde 50 oranında düşmesini sağladı.

Uluslararası bir araştırma ekibi, corona virüsü salgınının yayılmasını önlemek üzere alınan önlemlerin, gürültü kirliliğinde benzeri görülmemiş bir düşüşe yol açtığı sonucuna ulaştı. Araştırmacılar bu sonuca ulaşmak için, 117 ülkedeki sismik istasyonlardan alınan verileri değerlendirdi.

Science dergisinde yayımlanan çalışma, mart ve nisan aylarında, özellikle büyük şehirlerde, sismik gürültü veya insan aktivitesinden kaynaklanan titreşimleri gösteriyor. Çalışmanın yazarlarından olan Mika McKinnon normal şartlarda yapılan pek çok eylemin gerçekleşmediğini vurguluyor. Bu da kaçınılmaz olarak sessizlik dönemine girilmesine neden oluyor bu süreç de  ”antropause” olarak adlandırılıyor.

Sessizlik en çok büyük şehirlerde kendisini gösterirken, McKinnon, şehirlerde yer alan sessizliği örneklendiriyor. Corona virüsü sürecinde yaşanan sessizlik, Almanya’da bulunan ve dünyanın en sessiz yerlerinden biri olarak konumlandırılan terk edilmiş maden şaftları ile benzerlik gösteriyor.

McKinnon, sessiz dönem olarak adlandırılan antropause döneminde toplanan verilerin bilim insanlarının depremi daha iyi tespit etmesine ve insan kaynaklı ya da doğal sismik sesler arasında daha iyi ayrım yapmasına yardımcı olacağını söylüyor.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.