site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Korkutan Liderlik: İzmir’in Kadına Şiddet Utancı

Korkutan Liderlik: İzmir’in Kadına Şiddet Utancı
25.02.2013
A+
A-

Kadina_siddetİzmir, kadına şiddet rakamlarında rekora imza attı. Sadece İzmir değil, Balıkesir, Çanakkale, Denizli, Manisa, Muğla ve Uşak’ta da rakamlar Türkiye genelinin üzerinde…

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü, her ay, kadına yönelik şiddet yasası gereğince alınan koruyucu ve önleyici karar istatistiklerini açıklıyor. Bu verilere göre, İzmir başta olmak üzere Ege’deki iller en çok koruyucu ve önleyici tedbir karar alınan yerler. 11 ayda İzmir’de 7 bin 163 önleyici, bin 283 koruyucu tedbir kararı verilmiş. Yani Türkiye’deki sekiz önleyici, altı koruyucu karardan biri İzmir’de çıkmış.

Hürriyet Ege’den Banu Şen’in haberine göre rakamları karşılaştırıldığında ve nüfusa göre oranladığımızda İzmir, İstanbul ve Ankara’yı da geçiyor. Örneğin, Kasım 2012’de İzmir’de bin 88 önleyici, 201 koruyucu tedbir kararı alınmış. İstanbul’da 733 önleyici ve sadece iki koruyucu tedbir kararına imza atılmış. Aralık 2012’de İzmir’de 433 önleyici, 55 koruyucu tedbir kararı verilirken; İstanbul’da bu rakam 639 ve 1 olarak kayıtlara geçmiş. Ocak 2013’e baktığımızda ise İzmir’de 527 önleyici, 90 koruyucu tedbir kararı verildiğini görüyoruz. İstanbul’da 597 önleyici karar çıkarken, koruyucu karar hiç yok.

Ancak bu rakamlar korkutucu olmayan bir yanı var. 8 Mart’ta şiddet yasası bir yılını dolduracak. Uzmanlara göre rakamların İzmir ve Ege’de yüksek olması, hakkını arayan kadın sayısının arttığını gösteriyor. Yani kadın artık tokat yiyip, şiddet görüp içine kapanmıyor. Gidip şikayetçi oluyor. Öte yandan, Doğu ve Güneydoğu’da tedbir kararlarının Ege’nin tam tersi olması dikkat çekiyor. Yasa çıktığından bu yana geçen 11 ayda Ardahan’da altı önleyici, üç koruyucu; Bingöl’de bir önleyici, bir koruyucu; Diyarbakır’da 230 önleyici, bir koruyucu; Tunceli’de 110 önleyici, beş koruyucu; Şırnak’ta 20 önleyici, 10 koruyucu; Erzurum’da 168 önleyici, 30 koruyucu; Gümüşhane’de 76 önleyici, bir 1 koruyucu; Mardin’de sekiz önleyici karar alınmış.

“AYIP” DEYİP SUSMUYOR
Kadının Statüsü Genel Müdürü Özlem Bozkurt Gevrek, kadınların şikayet mekanizmasını kullanmasının kendileri için memnuniyet verici olduğunu söylüyor ve şöyle devam ediyor: “Yasa daha bir yıllık. Önemli olan, ölümlü vaka sayısındaki azalma. Ölümlü vakalarda yüzde 5’lik düşüş var. Yasanın ardından ciddi bir farkındalık yaratılmaya başlandı. Sağlık görevlileri, polisler, kısacası tüm kamu görevlileri eğitiliyor. Medya da çok duyarlı. Kadınlar da artık bunu ‘aile içi şiddet’ deyip ayıp olarak değerlendirmiyor. Tedbir kararlarındaki artış bizi endişelendirmiyor. Önümüzdeki günlerde daha da yol alacağımıza inanıyoruz.”

ŞİDDET UYGULAYANA BUNLAR YASAK
Hakim tarafından verilecek önleyici tedbir kararları şöyle: Şiddet uygulayanın korunan kişiye hakaret içeren söz ve davranışlarda bulunmaması; müşterek konuttan uzaklaştırılması ve konutun korunan kişiye tahsisi; korunan kişilere, bu kişilerin bulundukları konuta, okula ve işyerine yaklaşmaması, çocukları ile kişisel ilişkisinin refakatçi eşliğinde yapılması, sınırlanması ya da tümüyle kaldırılması; gerekli görülmesi halinde korunan kişinin, şiddete uğramamış olsa bile yakınlarına, tanıklarına ve kişisel ilişki kurulmasına ilişkin haller saklı kalmak üzere çocuklarına yaklaşmaması; korunan kişinin eşyalarına zarar vermemesi, korunan kişiyi iletişim araçlarıyla rahatsız etmemesi; kanunen taşıma izni verilen silahları kolluğa teslim etmesi, şiddet uygulayan silah taşıması zorunlu olan bir kamu görevi ifa etse bile zimmetinde bulunan silahı kurumuna teslim etmesi; korunan kişinin yakınında alkol, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmaması, bağımlılığının olması halinde hastaneye yatmak dahil muayene ve tedavisinin sağlanması: bir sağlık kuruluşuna muayene veya tedavi için başvurması ve tedavisinin sağlanması.

HEPSİ KADINLARI KORUMAK İÇİN
Mülki amir tarafından verilen koruyucu tedbir kararları şöyle: Barınma yeri sağlanması, geçici maddi yardım yapılması, rehberlik ve danışmanlık hizmeti verilmesi, geçici koruma altına alınması, kreş imkânının sağlanması.
Hakim tarafından verilecek koruyucu tedbir kararları ise şunlar: İşyerinin değiştirilmesi, kişinin evli olması halinde müşterek yerleşim yerinden ayrı yerleşim yeri belirlenmesi, korunan kişinin talebi üzerine tapu kütüğüne aile konutu şerhi konulması, korunan kişi bakımından hayati tehlikenin bulunması ve bu tehlikenin önlenmesi için diğer tedbirlerin yeterli olmayacağının anlaşılması halinde kimlik ve ilgili diğer bilgi ve belgelerinin
değiştirilmesi.

EN ÖNEMLİ ADIMLARDAN
8 Mart 2012’de TBMM’de kabul edilen 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın bugüne kadar attığı en önemli adımlardan. Kanun, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planı’nın (2012-2015) da bel kemiğini oluşturuyor. Kanun doğrultusunda şiddetin önlenmesi amacıyla şiddet mağdurlarına yönelik koruyucu tedbir kararları ve şiddet uygulayana yönelik de önleyici tedbir kararları uygulanıyor.

Yasanın çıktığı Mart 2012’den itibaren Koruyucu tedbir kararları Önleyici tedbir kararları
İzmir 1283 7163
Balıkesir 73 1827
Uşak 33 745
Çanakkale 15 629
Muğla 58 611
Manisa 19 290
Denizli 259 180
TÜRKİYE 8032 58712

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.