site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Kıyamet Günü Geçti, Melekleri Kaldı

Kıyamet Günü Geçti, Melekleri Kaldı
28.01.2013
A+
A-

sirincekoyuMaya takvimine dayanan kıyamet inanışı nedeniyle ününü dünyaya duyuran Selçuk’un Şirince köyü sessiz günlerine geri dönse de yöre halkı gelecek yıllarda daha fazla turist ağırlamayı hedefliyor.

Selçuk Belediye Başkanı Vefa Ülgür, ”21 Aralık’ta kıyamet kopacağı, kıyametten İzmir’in Şirince köyünün etkilenmeyeceğine” yönelik inanış nedeniyle bölgeye çok sayıda yabancı basın mensubunun geldiğini belirtti.

Kıyamet senaryosunun bölgeyi ulusal ve uluslararası ölçekte görünür hale gele getirdiğini anlatan Ülgür, ”Dünyanın önde gelen televizyon kanallarına, gazetelere konu olan Şirince tanınırlığını arttırmamız lazım. Kültür ve Turizm Bakanlığı, yerel yönetim ve halk olarak bu ünün altyapısını güçlendirmemiz lazım” dedi.

Bölgedeki tüm sokaklarda çalışma yapılması gerektiğine işaret eden Ülgür, amaçlarının Şirince köyünü Fransa ve İtalya’daki turizm cenneti köylerle eşit düzeye getirmek olduğunu söyledi.

Selçuk Belediye Başkanı Vefa Ülgür, Şirince’nin Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ilan edilmesinin yeterli olamayacağını, daha köklü çalışmalarla her bordür taşının, her sokağın ve evin turizme hazır hale getirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

‘KIYAMET ŞARAPLARI YILLANDIKÇA DEĞERLENECEK’
Kıyamet inanışı nedeniyle kıyamet şarapları üreten esnaf Ufuk Yakut, 21 Aralık’ta köye araçla girişin mümkün olmadığını, hedefledikleri turist sayısına ve ürün satışına ulaşamadıklarını söyledi.

Köy halkının kıyametin o tarihte kopacağına inanmadığını ve bu sebeple yıllanmaya mahsus şarap ürettiklerini anlatan Yakut, ”Saklamaya uygun şaraplar ürettik çünkü köyün bundan sonra da kıyamet inanışı ile anılacağını düşündük. Gelecek yıl 21 Aralık tarihine özel organizasyonlar düşünüyoruz. Umuyoruz ki bundan sonra 21 Aralık Şirince’de daha güzel kutlanacaktır” dedi.

Köyün bir diğer esnafı Sedat Kantaroğlu da 21 Aralık tarihine özel t-shirt, parfüm, bardak gibi hediyelik eşyaların hazırlandığını anlattı.

Kantaroğlu, umduğunu bulamayan esnafın kıyamet ürünlerini toplayıp kaldırdığını, etiketlerini değiştirerek başka bir şekilde yeniden satışa sunmaya hazırlandığını söyledi.

Dondurmacı Muharrem Aslan ise binlerce insanın akın edeceğine inanılan 21 Aralık’ta toplam 10 liralık satış yaptığını, ancak köyün adını dünyaya duyurduğunu ve gelecek yıllardan umutlu olduklarını söyledi.

KIYAMET GÜNÜ GEÇTİ, MELEKLERİ KALDI
Cam ustası Tarık Özduran da 21 Aralık tarihi için camdan melek figürü tasarladığını dile getirerek tasarladığı ürüne ”kıyamet meleği” adını verdiğini anlattı.

Kıyamet meleği kolyelerini 5 liradan satışa sunduğunu dile getiren Özduran, ”Satışlar güzel gidiyor, hatta şu anda en çok sattığım ürün kıyamet meleği” dedi.

Özduran, kıyamet meleğinin patentini almak için başvuruda bulunduğunu da sözlerine ekledi.

YORUMLAR
  1. emir sasa bey dedi ki:

    ne kıyameti beter olsun insanları kazıklaya kazıklaya bu hale geldi şirince…. tireden 4 tl aldıkları salçayı ev salçası diye 12 tl ye satıyorlar , diasa dan dalan sabunlarını alıp üstünü kazıyorlar 5tl diye ev sabunu diye satıyorlar. bimden paket tarhana alıp içine kırmızı gıda boyası karıştırıp ev taranası diye satıyorlar … kızatma yapıyor ablacım kalan yağı kantoron yağı diye ufak şişelere koyup satıyor. çürük kurtlu incirler, bayat cerezler,bozuk şaraplar,dondurulmuş ev yemekleri,daha neler neler.. Hani denetim,hani kontrol sizlere neler yidiriyorlar bilseniz nerdesin sayın KAYMAKAM şirinceye gelip yemekyiyon, kahvaltıya geliyon köyün halini görmüyon mu biraz ilgilen bir zahmet ŞİRİNCEYLE

  2. ......... dedi ki:

    emir sasa bey çok dogru demissin yalan diz boyu zamanında evin saraplarını suya yatırıp etiketleyip üzerine sirince etiketi yapıp satmıyormuydu bunlar hala aynı sirincede bağ kalmadı ne sarabı tarlaya giden adam yok ne üzümü ne meyveli sarabı…