Karikatür Sanatı Üzerine Hüseyin Gül İle Sohbet
Bu festival sürecinde neler yaşadık ve gördüklerimiz. İlk konuğumuz Karikatür sanatı üzerine, emekli banka memuru Hüseyin Gül.
Mehmet Uyaroğlu: Selçuk’ta ikamet ettiğinizi biliyorum, Emekli bir kişi olarak, festival hakkındaki düşüncelerinizi alabilir miyim? Her yıl kurtuluş şenlikleri festivali yapılır, görüşleriniz nedir?
Hüseyin Gül: Görevlilerin tanzim ettikleri stantlarda ve gösterilen yerde, İnsanlar kendi el emeğiyle ürettiklerini sergiler ve satışını yaparlar. Bu tanıtım süresinde tabi ki kendilerine de üç beş kuruş getirisi olur, dolayısıyla kültürel zenginlik yaratmış olurlar. Aslında dışardan bir şeyler getirip ticari amaçla satış yapmak festivallerin ruhuna aykırı olsa diye, düşünmüyor değilim. Bu festivalde katılımın eksikliği nedeniyle olacak ki, bu girişimlere yer verildiği görülmüştür. İlerde yapılacak festivallerde, kültür etkinliğinin artması sonucu bu uygulamaların da kalkacağına inanıyorum.
Mehmet Uyaroğlu: Neden karikatür yapıyorsunuz; Satış oluyor mu?
Hüseyin Gül: Benim karikatür yapıp, sergi açmam sonucu maddi bir çıkarım olmadığı meydanda. Sergiyi gezenlerden, bazı karikatürler için “ Satılık mı? “ diye soranlar oldu. Satışın devamlılık göstermeyeceğinden, maddi bir katkısı olmayacağını bildiğim için, karikatürlerim satılacak diye bir düşüncem hiç olmadı. Kimsenin evinde, odasının duvarında bir karikatür asılı olduğunu görmüş değilim
Mehmet Uyaroğlu: Öyleyse “ Neden ’’ karikatür yapıp sergi açıyorsunuz?
Hüseyin Gül: Ülkemizde karikatürle ilgilenen kişilerin sayısı fazla olmasına rağmen. Bana göre karikatür mesleğini icra eden önemli bir çoğunluğun, bu konuda maddi bir çıkarı da yoktur. Benim içinde bu böyledir. Fakat Toplumsal yaşamın kendi düşüncelerim doğrultusunda gelişmesiyle birlikte; Elbette bireysel çıkarlar olacaktır. Örnek vermek gerekirse mesela; “ Tüm insanları güzel duygular içinde kucaklayan bir yaşam biçimi. Toplumsal yaşam içinde bireysel çıkarların çelişmeden uyum içinde olmasını sağlamak. ’’ Sanatçı anlayışın temelinde; Her zaman bu düşünce yatar. Ayrıca çoğu insanlarının böylesi toplumsal bir anlayışa sahip olduklarını da biliyorum. Önemli olan oraya giden doğru yolu bulmak; Bu yol engebeli, hatta yokuş olabilir. Ne şekilde olursa olsun toplumsal yaşamın ve çocuklarımızın geleceği ve çıkarları nedeniyle! Biz bu yola yoldaş olmak zorundayız.
Mehmet Uyaroğlu: Peki, Yaşamın tanımı yapar mısınız?
Hüseyin Gül: Yaşam çelişkiler içinde çekip giderken, tüm olumsuzlukları kafanıza ve yüreğinize dolar. Ve taşıyamaz hale gelirsiniz. Sonra da onları orta yere döküp her kesin görmesini istersiniz. İşte bu anlayışın sonucu, yaşamın tüm olumsuzluklarına tepki olarak şiir, öykü yazmaya, karikatür, ya da başka şeyler yapmaya çalışırsınız. Bu konuda usta şairlerimizden Can YÜCEL şiirlerinde boşuna küfür etmemiştir. Şiirleri, öfkesini bastırmaya yetmeyince, küfürleri de şiirleştirmiş. Kimbilir, belki o da yetmemiştir duygularını bastırmaya.
Mehmet Uyaroğlu: Bir sonraki festival için ne söylemek istersiniz.
Hüseyin Gül: Selçuk Belediyesinden ve festival yetkililerinden, toplumsal gelişmenin gereği olarak, festivalimizin daha da kültürel ve sanat ağırlıklı olmasını diliyoruz.
Mehmet Uyaroğlu: Teşekkürler Sayın Hüseyin Gül.