site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

İzmir Ata’sını anıyor: İlk adres Cumhuriyet Meydanı

10.11.2015
A+
A-

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 77’inci yılında anma törenleri Cumhuriyet Meydanı’ndan başladı. Çelenk sunumunun ardından saatler 09.05’i gösterdiğinde hayat durdu.

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 77’inci yılında anma törenlerinin İzmir’deki ilk adresi Cumhuriyet Meydanı oldu.

Tören İzmir Valisi Mustafa Toprak, Ege Ordu ve Garnizon Komutanı Abdullah Recep ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun Atatürk anıtına çelenk sunumu ile başladı. Törene protokolün yanı sıra CHP İzmir milletvekilleri, CHP ve AK Parti İzmir İl Başkanlıkları, üniversite rektörleri, oda ve borsa başkanları, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve çok sayıda İzmirli katıldı.

Saatler Ata’nın hayata gözlerini yumduğu saat 09.05’i gösterdiğinde saygı duruşuna geçildi. Saygı duruşu sırasında otomobiller ve vapurlardan da siren ve korna sesleri yükseldi.

Büyükşehir tarafından hazırlanan sunumda Mustafa Kemal’in hayatından kareler gösterildi.

GÖSTERDİĞİN YOLDA İLERLİYORUZ
Saygı duruşunun ardından Vali Toprak Anıt Şeref Defteri’ni imzalayarak günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yaptı. Ata’yı saygı ve özlemle andığını ifade eden Toprak, “Seni anarken ve anlamaya çalışırken ‘En büyük eserim’ dediğin Cumhuriyet2e yön veren, sürekli gelişimi ve değişimi öngören ilke ve inkılaplarının bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ilham kaynağımız olmaya devam edecektir. Dünyamızda yaşanan hızlı değişimleri doğru okuyabilmemiz ve anlamlandırabilmemiz için dün olduğu gibi bugün desenin tarihi rehberliğin sayesinde, hedef olarak gösterdiğin çağdaş uygarlık yolunda emin adımlarla ilerliyoruz” şeklinde konuştu.

SAĞLIĞI, HASTALIKLARI, VEFATI…
Kent tarihi ve kültürü açısından önemli çalışmalara imza atan İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi (APİKAM), “Atatürk’ü Anma Haftası’nda”, “Atatürk’ün Sağlığı, Hastalıkları, Vefatı” konulu söyleşiye ev sahipliği yaptı. Tarih, kültür tarihi, tıp folkloru, gıda-beslenme konularında araştırmaları ve kitapları bulunan Dr. Eren Akçiçek, Mustafa Kemal Atatürk’ün yaşadığı sürece içerisinde geçirdiği hastalıkları, tedavi gördüğü hekimleri ve aldığı raporları dinleyicileriyle paylaştı.

3 kez zehirlenen Atatürk’ün annesi, babası ve kardeşlerinin vefat nedenlerine ilişkin bilgileri de aktaran Dr. Akçiçek, “Ulu Önder, siroza bağlı olarak 26 – 27 Eylül, 16 Ekim ve 8 Kasım olmak üzere 3 kez karaciğer komasına girmiş, üçüncü komasında vefat etmiştir” dedi.

Dr. Eren Akçiçek, sunumunda Atatürk’ün el çizimine, ölümünden sonra çekilen fotoğraflarına, tedavisinde kullanılan malzemelere ve sağlık raporlarına da yer verdi.

GÜN BOYU ANMA
Cumhuriyet Meydanı’ndaki törenin yanı sıra 10 Kasım etkinlikleri gün boyu devam edecek. Saat 10.00’da Atatürk Kültür Merkezi’nde Ege Üniversitesi Rektörlüğü’nün hazırladığı sanatsal ekinlikler; saat 12.00’da İzmir Büyükşehir Belediye’nin organizasyonundaki yürüyüşle devam edecek. Alsancak Limanı’ndan başlayacak kortej Cumhuriyet Meydanı’nda son bulacak. Akşam ise İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Devlet Senfoni Orkestrası ve İZSİAD işbirliğinde “10 Kasım Atatürk’ü Anma Özel Konseri” Ahmet Adnan Saygun Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.