site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Hakça Bölüşüm

Hakça Bölüşüm
15.06.2014
A+
A-

nilufer-ozturk-silay-300x199Bu hafta sizlere Belediyenin sosyal konutları hakkında düşüncelerimi paylaşmak istiyorum. Sosyal konut diyorum çünkü aslında bu konuda bilmediğimiz birtakım işlevler var. Ben de bu konuda kısada olsa kendi bildiklerim ve yapmış olduğum araştırmaları sizlerle paylaşmak istiyorum.

Biliyorsunuz ki, Selçuk Belediye bütçesinin mali kaynaklarını incelediğinizde Selçuk halkı adına harcanan her kuruşun büyük çoğunluğunun Efes, Meryemana gibi ilçenin tarihi zenginliklerinden gelen gelirler ile özellikle geçmiş yıllarda yapılan imar planlaması çalışmalarından oluşan belediye mülklerinden geldiğini açıkça görürsünüz. Tabii buna ilçe halkının belediyeye ödediği yasal zorunluluk olan vergi, harç ve katılım paylarının da eklendiğini unutmayalım.

Selçuk Belediyesi sahip olduğu taşınmaz mallar açısından kendi nüfus ölçeğinde ülkenin en zengin belediyelerinin başında gelmektedir. Belediyemiz beş yüzü aşkın tapunun sahibidir ve bu tapuların büyük bölümünden önemli kira gelirleri elde etmektedir.

Ancak belediye mülkiyetinde bulunan İsa Bey Mahallesindeki Sosyal Konutlar ve Cumhuriyet Mahallesindeki Belediye Lojmanlarından çok cüzi bir gelir elde etmektedir. İsa Bey’ deki konutlarda yoksul vatandaşlarımız oturmaktadır. Belediye bu ailelerden 5-10 lira gibi bir kira bedeli almaktadır. Cumhuriyet Mahallesinde Tören alanı karşısında bulunan iki blok 32 daireden oluşan lojmanlarda ise belediyede çalışan memur ve işçiler ikamet etmektedir. İki oda bir salondan oluşan bu dairelere kira bedeli olarak aileler ayda 75 lira bedel ödemektedirler. Buraya kadar sorun yok ancak sorun bu dairelerin tahsislerinin kimlere ve nasıl yapıldığında.

Bilindiği gibi üç yıl önce eski Belediye Başkanı Ülgür tarafından uzman adı altında kırkı aşkın eleman belediyeye iş başı yaptırıldı. Bunların tamamı bekar ve Selçuk dışı illerden gelenlerden oluşuyordu. Eski Başkan bu çalışanların bir çoğuna bu lojmanlardan birer daire tahsis etti. İşte bu çalışanların bir çoğu bu dairelerde tek tek kalıyorlar. Süreç içersinde evlenenlerin ise eşleri devamlı yanlarında bulunmuyor ve bu evlere haftanın bir kaç günü geliyorlar. Yani orada bulunan otuz iki daire otuz iki aile tarafından kullanılmıyor ve bir çoğunda bekar çalışanlar veya yalnız evliler kalıyorlar. Bunun dışında orada oturan özellikle eski memur ve işçilerin bir çoğununda ise kendi mülkiyetinde bir veya daha fazla konutları var ve onları kiraya verip lojmanda oturmayı tercih ediyorlar. Duyduğumuz kadarıyla lojmanda oturan üç konut sahibi çalışan bile varmış. Tabi bu durum belediye çalışanları başta olmak üzere dışarıdaki vatandaşlar arasında da yoğun tepki çekiyor. Yeni başkana önerimiz dairelerde tek tek kalan bayanları veya erkekleri bir arada toplayarak boş konutlar ortaya çıkarmalı ve ev sahibi olanların lojman tahsislerini kaldırarak boşalacak bu daireleri düşük maaşla çalışan evsiz taşeron işçilere vermeli. Ayrıca bu konuda başkaca bir önerim de; bu konutlarda oturmak isteyen taşeron dahi olsa sınırlı bir süre verilmeli… Yani 3 yada 4 yıl gibi. Mesela örnek vermek gerekirse ben ayda 75 TL aylık kira ile oturuyor olsam iki yılda ev sahibi olurum.

Saygılarımla…

YORUMLAR
  1. apasel dedi ki:

    Adamın eşi belediyede, kendisi öğretmen, evi var kirada kendisi lojmanda. Ne kebap iş. Başkan bunlara bir el atsan iyi olur. Hakeden otursun.

    1. Anonim dedi ki:

      Maalesef gerçekler acıdır.Selçuk halkı haksızlıkları sorgulamaya başladı.Başkanın işi zor.

  2. Anonim dedi ki:

    Belediyede yaşanan sıkıntıların haksızlıkların lojmanlarla ilgili olanını gözler önüne seren bir yazı olmuş Gazeteci arkadaşımıza Selçuklu olarak teşekkür ediyorum kalemine sağlık. inşallah halkın arasında konuşulan konuları şimdiden araştırır ve gündeme getirirse Eski Belediye başkanımızın 15 yıl sonunda nasıl bir belediye teslim ettiğini Yeni belediye Başkanımızın da 5 yıl sonra belediyemizi nerelere getirdiğini ne kadar başarılı olduğunu değerlendirelim ve ona göre oyumuzu verelim.Gazeteci arkadaşım konu olarak araştırıp yazmayı düşünür mü bilmiyorum ben yinede belki düşünür diye örnek vermek istiyorum.
    — Belediye havuzu son 1 veya 2 yıl kapalıydı şimdi yeniden faaliyete geçirmek için hazırlıklar yapılıyor
    Eski belediye başkanımızın zamanında niçin kapatıldı zarar mı ediyordu
    – SEGAŞ Belediyenin şirketimi yönetimi ile belediyenin ilgisi varmı yakın ilçelerde ekmek daha ucuza satılıyor sebebi ne olabilir?
    -14 mayıs mahallesine son zamanlar dışında hizmet niçin gecikmeli olarak geldi
    -Belediyemizin verdiği kira yardımları öğrenci bursları ve sosyal yardımlar neye göre belirleniyor. Bu yardımlar 15 yıllık dönemde gerçek ihtiyaç sahiplerine mi verildi.
    –Yeni Belediye Başkanımız iktidarın gücü ile ilçemize yatırımlar yapılacağı vaadine seçildi.Haklı olarak halkımız da iktidarın gücünü yatırım olarak görmek istiyor. Son zamanlarda Başkanımızın Partisi ile arasında kopukluklar yaşandığı konuşuluyor seçmen merak ediyor.Belediyemiz iktidar olmasa da söz verdiği yatırımları yapabilir mi
    Halkımızın içine girdiğiniz zaman konuşulan konuların bir kaçı bunlar. Bu sorulara cevap arıyor
    Gazeteci olarak araştırıp halkımızla paylaşırsanız bilgilenmiş olacağız.
    Şimdiden teşekkür ederim

  3. Anonim dedi ki:

    lojmanlarda yaşayanların aylık gelirinin de ne olduğu ifşa edilirse ne hoş olur…

  4. Anonim dedi ki:

    Hakkıyla kazananlar dışında birçok torpilli uzman olarak alındı.O torpilli uzmanlar ne kadar kıymetliymiş.Beleş sınav beleş lojman..

    1. Anonim dedi ki:

      o burnu havada uzmanlar, sokakta selamlaşmaktan bile haberdar olmayan uzmanlar yesinler bakalım belediyeyi. ayrıca bir de şu durum var belediye lojmanı mı kadın sığınma evi mi? bir de o kısmı bir kurcalansın bakalım. altından neler çıkar!

  5. selçuklu dedi ki:

    lojman ile ilgili yazılanlara tamamen katılıyorum inşallah yeni yönetim bir düzenleme getirir ve hak edenler oturur tabi 75 tl ye değil.