site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Günay’dan Hükümete HSYK Tepkisi

Günay’dan Hükümete HSYK Tepkisi
11.01.2014
A+
A-

Günay'dan hükümete HSYK tepkisi

İzmir Bağımsız Milletvekili Ertuğrul Günay, HSYK’da yapılması planlanan düzenlemenin Anayasa ve demokratik hukuk devleti ilkelerine aykırı olduğunu söyledi.

İzmir Bağımsız Milletvekili Ertuğrul Günay, HSYK’da yapılması planlanan düzenlemenin Anayasa ve demokratik hukuk devleti ilkelerine aykırı olduğunu belirterek, “Önerilen bu düzenleme Anayasa’nın 2010’da değiştirilen 159. Maddesine ve yine bütün demokratik yönetimlerin vazgeçilmez ilkesi olan ‘kuvvetler ayrılığı’ anlayışına açıkça aykırıdır” dedi.

Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Günay, “Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Yasasında değişiklik yapılması amacıyla, bir kısım iktidar partisi milletvekilinin TBMM’ye sunduğu öneriler, Anayasa’ya ve demokratik hukuk devleti ilkelerine aykırıdır. Bilindiği gibi, HSYK’nın bugünkü yapısı, Eylül 2010 Anayasa oylamasından sonra gerçekleşmiş; Anayasa’nın 159. Maddesinde yapılan değişiklikle, önceki dar ve kapalı yapı yerine daha geniş bir temsile ve daha bağımsız bir işleyişe kavuşan yeni bir HSYK oluşumu ortaya çıkmıştır” diyerek şöyle devam etti:

“Madde, en temel düzenlemelerden biri olarak, eski dönemde en çok eleştirilen bir konuyu çağdaş ölçütlerde çözmeyi amaçlamış, Adalet Bakanı ve Müsteşarı’nın Kurul üyeliğini korumakla birlikte, Bakanın yönetim görevini sınırlamış ve temsil işlevini de törensel düzeye indirgemiştir. Bu düzenleme, yapıldığı dönemde iktidar partisi sözcüleri tarafından en üst düzeyde ve coşkuyla sahiplenilmiş; kısa bir süre içinde de, iktidar grubunun önerisiyle, maddenin ruhuna uygun yeni bir HSYK Yasası, TBMM tarafından kabul edilerek yürürlük kazanmıştır.

Şimdi, üzerinden henüz üç yıl geçmeden, bu yasayı değiştirmek için iktidar grubunun yapmış olduğu yeni öneri 2010’da gerçekleştirilen kazanımları tümüyle ortadan kaldırmakta ve yargının en üst kurulunu yürütme organının bir üyesine bağlamaktadır. Önerilen bu düzenleme Anayasa’nın 2010’da değiştirilen 159. Maddesine ve yine bütün demokratik yönetimlerin vazgeçilmez ilkesi olan “kuvvetler ayrılığı” anlayışına açıkça aykırıdır.”

“İLKESİZLİKTİR”
AK Partinin, “Bütün bu düzenlemelerin -çok yakın bir geçmişte- yargı bağımsızlığı, AB müktesebatı ve demokratikleşme konusunda reform niteliğinde adımlar olduğunu savunduğunu” hatırlatan Günay, “Bugün Anayasa ve yasa ile oluşturulan yapının özünü zedeleyecek yeni önermeler yapması, gerçekten -siyaset adına üzüntü verici- bir ilkesizliktir” dedi.

Günay şöyle devam etti: “Üstelik, bu değişiklik gayretinin, bir yolsuzluk soruşturmasının ardından yapılması ve kamuoyunda bu soruşturmaya müdahale amacıyla yapılıyor görüntüsü kazanması da, çok yakın geçmişte halktan ‘ileri demokrasi’ vaadiyle destek almış bir siyasi parti ve bunu savunanlar için tam bir talihsizliktir. Türkiye Cumhuriyeti’nin demokratik hukuk devleti niteliğine büyük zarar verecek olan bu talihsiz girişimin, giderek iktidarın meşruiyetini de tartışılır hale getirecek olmasından duyduğum kaygıyı, sadece siyasal deneyim ve birikimimin değil, hukuka olan inancımın da bir gereği olarak kamuoyuna saygıyla duyurmak isterim.”

Selçuk Haber Facebook Sayfamızı Takip Ediniz ! Takip Etmek İçin Sayfayı Beğenmelisiniz!  Tıklayın ! 
https://www.facebook.com/selcukhaber

Selçuk Haber Twitter Sayfamızı Takip Ediniz ! Takip Etmek İçin  Tıklayın ! 
https://twitter.com/selcukhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.