site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Gebelik sizi değiştirecek, korkmayın!

Gebelik ile birlikte anne adayında birçok değişiklikler meydana gelir. Bazen anne adayları bu durumdan dolayı kaygılanır. Bu değişiklikleri bilen ve farkında olan anne adayları ise artık rahatlamıştır ve kaygıları da azalır. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Ali İrfan Güzel gebelikte anne adayında meydana gelecek değişimleri anlatıyor.

Gebelik sizi değiştirecek, korkmayın!
26.11.2020
A+
A-

ANİ SEVİNÇ, SIK AĞLAMA VE ÖFKE NÖBETLERİ GÖRÜLEBİLİR

Bebeği büyütüp besleyecek organ olan uterus (rahim) aslında tamamen kaslardan oluşmuştur. Regl dönemlerinde kasılarak adet kanını dışarı atar ve ağrılar da bundan dolayı oluşur. Gebelik döneminde bu kasılmaların olmaması ve rahmin gevşek kalması için plasenta (bebeğin eşi) yeni hormonlar salgılar. Bu hormonlardan başlıcası olan progesteron hormonudur. Gebelikte meydana gelen duygusal dalgalanmaların nedeni progesteron hormonudur; ani sevinç, ağlama sıklığı, neşe, öfke patlamasında artış görülür. Ağlama atakları, uyku hali, yorgunluk hali de görülebilir.

BEL VE SIRT AĞRILARI HİSSEDİLİR; GAZ VE KABIZLIK PROBLEMİ ARTAR

Hormonların tüm kaslarda yumuşama ve gevşeme yapması nedeni ile bel ve sırt ağrıları, mide ve barsak boşalmasının uzamasına bağlı gaz ve kabızlık ve benzeri problemlerde artacaktır. Bunların olması aslında gebeliğinizin yolunda gittiğinin belirtisidir. Gebelik öncesi henüz büyümemiş ve pelvik bölgede olan rahiminiz büyüyecek ve bu büyüme etkisi ile üzerindeki periton zarı da gerilecektir. Bu nedenle ve barsak hareketlerinizin değişmesi ile de gebelik başından itibaren ara ara kasık ağrıları hissetmeniz de normaldir.

Genel kural olarak tüm gebelik boyunca bol sıvı alıp yatak istirahatı ile geçen ağrıları çok önemsememek gerekir. Ancak sıvı alıp dinlenmenize rağmen sebat eden şikayetlerde mutlaka hekiminiz ile görüşmeniz gerekmektedir.

Gebeliğin olmazsa olmazı bulantı ve kusmalar da çoğu hamilelikte görülür.

YERLEŞME KANAMASI OLABİLİR

Gebeliğin erken döneminde bazen leke tarzı kanamalar olabilmektedir. Bunlar genellikle bebeğin yerleşme kanamalarıdır ve çoğu önemsizdir. Ancak kanama devam ederse hekiminiz ile görüşmeniz gerekmektedir.

ARA ARA ÇARPINTI YAŞAMANIZ NORMAL

Büyüyen rahim ve bebeğin, besin ve oksijen ihtiyacını da anne karşılamaktadır. Bu nedenle annenin vücudunda kan ve sıvı miktarı artacaktır. Bu nedenle kalp daha fazla çalışacak ve çarpıntılar olacaktır. Ara ara olan çarpıntı ve nefes darlıkları da gebelikte normaldir. Özellikle ayaklarınızda oluşacak ödemin de nedeni bu sıvı artışıdır. Ancak yüzde ve ellerde artmış ödem, preeklampsi dediğimiz hastalığın bir işareti olabileceğinden dikkatli olmak gerekir. Gebelik süresince tansiyon ölçümü çok önemlidir. Ancak gebeliğin yaklaşık 26. haftasına kadar tansiyon düşme eğiliminde iken sonrasında yükselebilir. Bu durum bazı gebelerde zaten benim tansiyonum düşük algısı yaratmakta ve tansiyon takibini bırakmaktadır. Bu çok yanlış bir uygulamadır. Gebelik boyunca tansiyon takibi yapmak son derece önemlidir.

Değişen damarlanma nedeni ile ara ara burun ve diş eti kanamaları da olabilmektedir. Cilt değişiklikleri de gebelikte rahatsızlık yaratan durumlardandır. Ciltte koyulaşma ve kaşıntılar artacaktır. Bazı gebelerde yüzde, karında, kasık bölgesinde sırtta ve kollarda kıllanma artışı olabilir. Bu durum da genellikle gebelik sonrasında gerilemektedir.

Bu değişikliklerin bilinmesi gebenin bu tip sorunları daha sakin karşılamasına ve psikolojisinin daha düzgün olmasına neden olacaktır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.