site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Eskiyörük’ten Bakan Çelik’e 12 maddelik çözüm dosyası

Eskiyörük’ten Bakan Çelik’e 12 maddelik çözüm dosyası
18.01.2016
A+
A-

Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, üreticinin ve sektörün sorunlarını içeren 12 maddelik çözüm önerileri dosyasını Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik’e götürüyor.

Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, üreticinin sorunlarını Başkent’e taşıyor.

Başkan Eskiyörük, Ankara’ya yapacağı ziyarette Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile bir araya gelecek.

Uzun süredir sektördeki sorunları dile getiren Eskiyörük, Bakan Çelik’e 12 maddelik çözüm önerilerinde bulunacak. Eskiyörük’ün dosyasında üreticinin sıkıntıları, kooperatiflerin tek çatı altında toplanması, devlet destekleri, kalite yönetimi, sanayi desteği gibi birçok konuyu gündeme getirdi.

Mahmut Eskiyörük’ün dosyasındaki maddeler şöyle;

ÖRGÜT YAPISI

“Tarım ve hayvancılıkla ilgili tüm örgütlerin görev tanımları yapılıp, tek bir genel başkanlık çatısı altında toplanarak örgüt karmaşası giderilmelidir. Sistem, hiçbir örgütün diğer bir örgütün görevini yapamayacağı şekilde düzenlenmelidir. Ayrıca Tarımsal Üretim ve Pazarlama ile ilgili tüm örgütler Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlanmalıdır.”

KOOPERATİFLEŞME YAPISI

“Köy bazlı kooperatifler birleştirilerek ilçe bazlı merkezi kooperatife dönüştürülmelidir. Olmayan ilçelerde yeni kooperatif kurulmalıdır.”

KOOPERATİFLEŞMEYİ GELİŞTİRME

“Kooperatifçilik Devletin öncelikli politikası haline getirilip; ürününü kooperatif kanalıyla pazarlayan üreticilere daha yüksek destekleme primi verilerek kooperatifçiliğin gelişmesi teşvik edilmelidir. İleri ki aşamada örgütsüz üreticiye destekleme kaldırılmalıdır. Bakanlığımızca belirlenen tarihten itibaren ürününü sadece örgütüyle pazarlayan üreticilere destekleme primi verileceği şimdiden açıklanarak örgütlü yapı oluşturulmalıdır. Böylelikle kayıt dışılık önlenecek, üretim planlanarak fiyat istikrarı ve gıda güvenliği sağlanacak, üretim maliyetleri düşecek, gelir adaleti sağlanarak köyden kente göç önlenecektir.”

DESTEKLEME VE DENETLEME

“Üreticinin desteklenmesi ve denetlenmesi kooperatifler kanalıyla yapılmalıdır. Devlet, kooperatifleri desteklemeli ve denetlemelidir. Böylelikle kaynaklardan daha fazla üreticinin yararlanması sağlanmalıdır.”

GIDA GÜVENLİĞİNİN SAĞLANMASI

“Kooperatiflerin, Gıda Güvenliğine uygun süt toplamaya yönelik altyapı oluşturması desteklenmelidir. Sütü kontrollü toplayan kooperatiflerin; laboratuvar, teknik personel ve kalite kontrole yönelik giderlerini karşılamak üzere teknik destek primi verilmeli.”

SÜTÜN TANIMI

“Soğuk sütün tanımı yeniden yapılarak sadece çiftlik sütleri ile onaylı nokta alım merkezlerinde toplanan sütler soğuk süt priminden yararlandırılmalıdır. Araçla kapı önlerinden kontrolsüz toplanan sütler, sıcak süt işlemi görmeli ve uygunluğa geçiş için tanınacak bir süreden sonra destekleme kapsamından çıkarılmalıdır.”

KAYNAKLARIN DAHA ETKİN KULLANILMASI

“Süt hayvancılığımız ihtiyaca göre planlanarak sınırlanmalıdır. Türkiye’nin coğrafi konumu gereği süt hayvancılığı Batı, et hayvancılığı Doğu Anadolu bölgesinde teşvik edilmelidir.

Yem bitkisi üretecek arazisi ve tarımla ilgisi olmayan şirketlerin süt hayvancılığı tesisleri kurması teşvik edilmemelidir. Kaynaklar, mevcudun iyileşmesi, gelişmesi ve küçük aile işletmelerinin kooperatif çatısı altında devamlılıklarının sağlanması için kullanılmalıdır.”

SÜBVANSYONLU KREDİLER

“Ziraat Bankası’ndan üreticilere uygulanan sübvansiyonlu krediler, kooperatiflere de verilmelidir. Kooperatifler bu kaynakla güçlendirilerek, üyelerinin finansman sorununu giderme ve üretim maliyetlerini düşürme hizmeti vermelidir.”

DESTEKLEME POLİTİKALARI

“Desteklemeler; üreticiye yardım anlayışıyla para vermek değil, para kazandırmaya yönelik; üretimin planlanması, kalitenin sağlanması, kooperatifçiliğin geliştirilmesi gibi yapısal sorunların giderilmesinde bir unsur olarak kullanılmalıdır.”

ORGANİZE SANAYİLERİN DESTEKLENMESİ

“Organize sanayilerde uygulanan teşvikler, bölgesel değil sektörel bazda yapılarak tarımsal sanayilerin, üretim alanında oluşması sağlanmalıdır.

42 ilde uygulanan İPARD Proje Destek Programından diğer illerin de faydalanması sağlanmalıdır.”

FİYAT İSTİKRARI

“Arz fazlası üretim olduğu dönemlerde pazarlanamayan veya USK’nın belirlediği taban fiyattan alıcı bulamayan sütler, ET ve Süt Kurumu veya Örgütlerin kuracağı süt tozu tesislerince tozlaştırılıp stoklanarak veya aradaki fark devlet tarafından karşılanmak üzere ihraç edilerek piyasa düzeni sağlanmalıdır.”

ORTAK İŞLETMELER

“Türkiye’de uygulanan kentsel dönüşüm programı benzeri bir uygulama yapılarak kooperatifler kanalıyla küçük aile işletmelerini yerleşim alanı dışında TOKİ örneği bir araya getirecek ortak çiftlikler kurulmalıdır. Böylelikle küçük aile işletmeleri ruhsatlı ve uygun hale getirilerek üretimin ve üreticinin devamlılığı sağlanmalıdır.”
Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.