site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Günay, Adaylığa Yeşil Işık Yaktı

Günay, Adaylığa Yeşil Işık Yaktı
25.03.2013
A+
A-

ERTUGRUL-GUNAY-İZMİRAK Parti, 2014 yerel seçimlerinde CHP’nin kalesi olarak kabul ettiği İzmir’i alabilecek mi? Sadece İzmir değil, tüm Türkiye bu sorunun cevabını merak ediyor. Kentte geçmiş dönemlerin aksine CHP’den çok AK Parti’nin adayının konuşulması, iktidar partisinin umutlarını artırıyor. 2011 genel seçimlerinde İzmir’den parlamentoya seçilen Kültür ve Turizm eski Bakanı Ertuğrul Günay’a göre, AK Parti yerel seçimde tahmin edilenden çok daha başarılı bir sonuç elde edecek.

“Asılırsak büyükşehri alırız” diyen Günay, “Aday mısınız” sorusuna “Buna şu anda ‘evet’ ya da ‘hayır’ diyemem” cevabını veriyor…

“Büyük ilgi görüyorum”

* Bakanlık görevinden ayrıldıktan sonra İzmir’den büyükşehir adayı olacağınıza dair söylentiler arttı. Bu yakıştırmaları nasıl karşılıyorsunuz?

Bütün siyasetçiler böylesine teveccühlerden hoşnut olur. Bende bir siyasetçi olarak elbette ki mutluluk duyuyorum bu durumdan. Sizin de söylediğiniz gibi bakanlıktan ayrıldıktan sonra sokakta, Meclis’te, Ankara’da bu adaylık meselesiyle ilgili müthiş bir teşvik görüyorum. İnsanlar beni bir yerlere yakıştırıyorlar. Ama sadece İzmir’le sınırlı değil, Antalya ve kısmen Muğla ile ilgili yakıştırmalarda bulunanlar da var.

* Sonuçta İzmir milletvekilisiniz. Partiniz sizi İzmir Büyükşehir’e aday gösterme kararı alırsa cevabınız ne olur?

“Yerel seçimde İzmir’den aday olur muyum” sorusuna şu aşamada evet ya da hayır diyemem. Ben İzmir Milletvekili olmaktan çok mutluyum. 2011 genel seçimlerinde CHP’nin en güçlü olduğu yerde kafa kafaya bir sonuç aldık. Bu nedenle İzmir halkına siyasi açıdan büyük bir minnet borcum var. Şu anda da çok büyük ilgi görüyorum İzmir’den. En son gittiğimde Alsancak’ta gençlerden, kadınlardan, esnaftan çok olumlu tepkiler aldım. Kucaklayanlar, dükkanından çıkıp elimi sıkanlar oldu. İzmir’de gördüğüm ilgiden çok hoşnut kaldım.

“İyi ki bu kentten milletvekili seçilmişim” diye düşündüm.

* AK Parti 2011 genel seçimlerinde İzmir’de oyunu hatırı sayılır oranda artırdı. Bunda Binali Yıldırım ve sizin kentten aday gösterilmeniz şüphesiz etkili oldu. İzmir’i artık yakından tanıyan tecrübeli bir siyasetçi olarak, 2014 yerel seçimlerinde nasıl bir sonuç bekliyorsunuz?

Kesinlikle 2009 yerel seçimlerinden farklı bir sonuç ortaya çıkacağını söyleyebilirim. AK Parti olarak biz artık potadayız. Şu anda İzmir’in büyük ilçelerinin önemli bir bölümünü bizim alacağımız çok net bir şekilde görünüyor.

“İmkansız değil”

* Peki büyükşehir için ne diyorsunuz? Alabilecek misiniz?

İzmir’de sokağın nabzını tutuyorum, insanlarla görüşüyorum. Bana kalırsa bizim büyükşehir için şansımız var. Yani bana imkansız görünmüyor. “Asılsak olur mu” diye düşündüğümde “olabilir” sonucuna varıyorum. Bu önemli bir gelişme. Kişisel görüşüm odur ki, 2014’te AK Parti İzmir’de tahmin edilenden çok daha iyi bir sonuç alacak.

* İzmir’de yerel yönetimle merkezi hükümet arasında sürekli bir gerginlik var. En son metro krizinde bir kez daha iki taraf karşı karşıya geldi. Bunu aşmanın bir yolu yok mu?

İzmir’de yerel yönetim işleri politize etmekten medet umuyor. “Biz burada güçlüyüz, işleri ne kadar siyasi tartışmaya dökersek AK Parti’yi o kadar zor duruma düşürürüz” diye düşünüyorlar. Ama sonuçta İzmir’e zarar veren, hizmetin gecikmesine yol açan bir anlayış bu. Ben 5.5 yıllık bakanlığım boyunca CHP’li belediyelere en küçük bir ayrımcılık yapmadım. İzmir’in işleri süratle halledilsin mantığıyla hareket ettim. Bana gelen kişilerin siyasi eğilimine değil, getirdiği sorunun niteliğine baktım. Yerel yönetimlerin İzmir’deki sorunları politize etme tarzı bu kentin önündeki en büyük engellerden biri.

* Biraz da genel siyaset konuşalım. Nevruz’da Diyarbakır’dan yansıyan görüntüler çok tartışıldı. Kürt meselesinin çözümü için atılan adımlar başarılı olacak mı size göre?

Türkiye 30 yıldır çok sancılı ve acılı bir süreç yaşadı. Şimdi ise bir barış umudu yakalandı. Bunca acıya katlandıktan sonra bu umudu kaybetmemek adına süreci desteklememiz lazım. Ben sözümü gizleyen insanlardan değilim. Temenni ederdim ki, 30 yılın sonunda, 15 yıldır tutuklu olan Öcalan etkin bir siyasi figür haline gelmeseydi. Doğrudan doğruya Kürt vatandaşlarımızın parlamentoya gönderdiği siyasetçiler süreçte daha fazla rol alsaydı. Olmadı, şimdi bize düşen bağrımıza taş basmak ve barışın sağlanması adına çaba göstermek. İşin özü budur.

Diyalog olmalı

* Sosyal medyadan yazdığınız mesajlarda sürece CHP’nin de katılması gerektiğini söylüyorsunuz. Neden CHP bu sürecin içinde olmalı?

Benzer sorunları yaşayan her ülkede, iktidar ve ana muhalefet aralarında anlaşarak bu işi halletmiştir. İki büyük siyasi akımın arasında bu meseleyle ilgili bir diyalog mutlaka olmalı. Aksi takdirde bir tarafı bütünleştirmeye çalışırken, diğer tarafta başka çatlaklar oluşabilir.

“İzmir daha çok çalışmalı”

* Şu aralar İzmir’de devam eden bir tartışma var. Bir STK’nın başkanı İzmir’in özgüvensizliğin, endişelerin, köksüzlüğün sembolü olduğunu iddia etti. Sizce İzmir nasıl bir şehir?

Bahsettiğiniz ifadelerle ilgili bir bilgim yok. Ancak hangi nedenle olursa olsun İzmir’i incitecek bir söz söylenmesine gönlüm razı olmaz. İzmir’in elbette ki bazı ciddi sorunları var. En başta çok göç alması geliyor. Buna bağlı olarak çevre ve kentsel dönüşümle ilgili sıkıntılar yaşıyor. Bütün bu sorunlara karşın, müthiş bir potansiyele de sahip. Ticareti, turizmi, ihracatı, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle Türkiye’nin önümüzdeki dönemde en çok parlayacak şehirlerinden biri olacak. İzmir’in bu potansiyelini daha etkin kullanmak için özgüvenini biraz daha yukarıda tutması gerekiyor. Bunu yaptığı anda hem Türkiye’ye hem dünyaya kendini daha iyi anlatacak. Ama bunu başarmak için biraz daha gayretli olmak ve çalışmak şart. İzmir’de iş yapan Doğulu bir işadamımız bana “İzmirliler tatil yaparken, biz çalıştık. Onlar fakirleşirken, biz zenginleştik” demişti. Bu İzmir’e dair çok önemli bir tespittir. Hani Perşembe’den Çeşme’ye gidip Pazartesi öğlen İzmir’e dönmek olayı var ya, onu anlatıyor. İzmir’in yerlisinde böyle bir konformizm olduğu doğru. İzmirli yaşamayı sever. Ama geçmiş dönemlerdeki ekonomik üstünlüğünü sürdürebilmek istiyorsa daha çok çalışmalı.

“Öcalan’ın mektubu çok dikkatli okunmalı”

* Öcalan’ın yolladığı ve Diyarbakır’da okunan metin için ne diyorsunuz?

Çok dikkatli okunması gereken bir metin. Öyle TV’lerde Apo’nun sözlerini bir barış manifestosu gibi yorumlayanların umdukları ya da anlattıkları gibi değil. İçinde bazı şifreler var. Bunu da devletimiz çok dikkatli bir şekilde takip ediyor ve gerekli önlemleri alıyordur. Tabii burada asıl önemli olan, ne Doğu’dakilerin ne de Batı’dakilerin çocukları için endişe etmeyeceği, gençlerin ölmeyeceği ve silahların susacağı bir noktaya gelmek. Umarım Türkiye’nin her yerinde sahiplenilen kalıcı bir barış olur. PKK ve BDP’den gelen bazı açıklamalar sürece zarar veriyor. Biz ölümler olmasın, Türkiye’nin duygudaşlık bağı yeniden kurulsun diye uğraşıyoruz. Ama BDP ve PKK cephesi aynı duyarlılıkta davranmıyor.

“Genel seçimde çok sıkıntı çektim”

İzmir’den milletvekili seçileceğimi listeler açıklandığında öğrendim. Ben 1’inci bölgede çalıştım. 2’nci bölge bize göre daha hazırlıklıydı. İş dünyası, medya, STK’ların desteği hep 2’nci bölgenin yanındaydı. Çok sıkıntılar çektik kampanya döneminde. İtiraf edeyim psikolojik olarak ezildik. Ama dağ, tepe gezdik ve çalmadık kapı bırakmadık. Şükürler olsun İzmir halkı beni utandırmadı. Siyasi hayatımın en güzel sonuçlarından birini aldım.

Yeni Asır

esenerban

YORUMLAR
  1. ARTEMİS dedi ki:

    İzmire yapılacak olan en büyük kötülüğün adıdır Ertuğrul GÜNAY! AK Partiyide sandıkta denize dökeriz gavur izmir olarak. Boşuna heveslenmeyin

  2. ADALI dedi ki:

    Syn Vekil istediği kadar yeşil ışık yaksın nasılsa izmirli kırmızı ışığı yakacaktır kendilerine :))

  3. Anonim dedi ki:

    Vallahi 8 senedir dişe dokunur hiç bir şey yapmayan ve 8 senedir bir metroyu dahi bitiremeyen, bunun için 50 tane bahane bulan Aziz Kocaoğlu gitsin de kim gelirse gelsin artık.

  4. Anonim dedi ki:

    sevgili ANONİM o metronun bitmemesi tamamen AKP hükümetine baglı bir olaydır. yıllardır bu işe takoz koymak için ellerinden geleni yapıyorlar. aynı şeyleri selçuk belediyesi içinde yapıyorlar. Ama hiç merak etmeyin ertugrul abiyide gömeriz sandıga hiç problem değil. nasıl ki selçukta zeynelse, izmirdede ertugrul imkansızdır. kısacası SÖZ KONUSU AKP İSE GERİSİ TEFERRUATTIR. 🙂

    1. Anonim dedi ki:

      bugüne kadar ne yapmıştır akp hükümeti metronun bitmemesi için Allah aşkına egri oturup dogru konuşalım…….. İZMİR banliyo hattını bitiren kimdir, sorarım sizee.. eger belediyeye kalsaydı o iş üçkuyular metro hattına benzerdi, 7 senedir ordaki esnafa ve halka kan ağlatıolar….. bu zamana kadar kocaoğluda, vefa bey’de çıkıp ağlamaktan başka ne yaptılar, diğer chp li belediyeler nasıl çalışıolar…. bir adamda vizyon yoksaa ondan hiç birşey olmazz…. Halkımızında at gözlüklerini atıp biraz objektif bakması lazımm….. EĞER CHP BECERİKSİZ BELEDİYE ANLAYIŞINI DAHA FAZLA SÜRDÜRÜRSE, iddia ediyorum 15 sene sonra %1 bile alamayan bir parti konumuna gelicek 🙂

  5. Anonim dedi ki:

    İşte böyle partizanca düşündükten sonra bizden hiç bir şey olmaz. Arkadaş genel seçimlerde oyunuzu kime verirseniz verin ama yerel seçimlerde iş yapan,vizyonu olan, becerikli adama oy verilir. Kocaoğlu’nun yaptığı en iyi şey mazeret bulmak. Yok hükümet şöyle engelliyor,böyle engelliyor. Arkadaş, o zaman CHP’li Eskişehir belediye başkanı nasıl çalışıyor? Yine CHP kökenli Mustafa Sarıgül nasıl çalışıyor? Adamlar yönettikleri yerlerin çehresini değiştirdi, ya Kocaoğlu? Demek ki bahane bulmaya çalışmak yerine biraz da becerikli olmak lazım. Şu mevcut metroyu bitirmesi için atla deveye ihtiyaç yok,belediye gelirleriyle dahi bu metro bitirilebilirdi. Ama amaç duygu sömürüsü yaparak “İşte bizim yapmamız için kredi vermiyorlar” dedirtmek ve bu duygu sömürüsüyle oy toplamak olduğu için bahane üretmek daha kolay oluyor. Bir insan partisinden bağımsız olarak, eğer becerikli ise yapamayacağı iş yoktur.

  6. EFE dedi ki:

    KAÇARI YOK AKP İZMİRİ ALIR HATTA İLÇELERİN ÇOĞU İLE BİRLİKTE. İZMİR HALKI BIKTI ARTIK ÇÖZÜM ÜRETMEYEN HER FIRSATTA SAĞA SOLA ÇAMUR ATAN SİYASETTEN. 6 SENE DİR METROYU BİTİREMEYİP 5 DEFA İHAYE EDİP BECEREMEDİKLERİ GİBİ SUÇU BAŞKALARINA ATMALARINA GEREK YOK, İZMİR HALKI BUNU İYİSİNİ DOĞRUSUNU BİLİYOR.

  7. Anonim dedi ki:

    Valla Efe kardeş,bazı İzmirli hemşerilerimizde küçük olsun bizim olsun, ne olursa olsun, istersen sokaktaki vasıfsız insan olsun ama CHP’li başkan olsun anlayışı olduğu için zor bu iş diyorum. Keşke Mustafa Sarıgül gibi bağımsız,vizyonu olan,becerikli bir başkan adayı çıksa da şu iş yapmayıp, sürekli bahane üreten anlayıştan kurtulsak. İnanın İzmir daha başarılı belediye başkanlarını hak ediyor. Yeter ki halk birazcık uyansın, birazcık “yeter artık” desin.

  8. ŞAZİYE SÖĞÜTÇÜ dedi ki:

    NEEEEEEEE AKP Mİ GEVUR İZMİR DE BİRDE İZMİRİ ALICANIZ HA GÜLERİM SİZ NERDE YAŞIYONUZ YA BURASI EGE EGEEE O AMPULU BAŞBAKANINIZDA ADAY OLSA NE İZMİR NEDE İLÇELERİ AKP YE O FIRSATI VERMEZ VERDİRMEYİZ BAKIN SİZİ BU HALK TÜRKİYE GENELİNDE SANDIKLARA GÖMMESİN SÖZ HAKKI MİLLETİN SON SÖZÜ BİZLER SÖYLERİZ AKP NİDE SANDIKLARA GÖMERİZ GÖMECEĞİZZZZZZZZ

  9. RÜZGAR dedi ki:

    SANIRIM DÜNYA ÜZERİNDE TÜRKİYE KADAR HAİNİ ÇOK OLAN BİR MİLLET YOKTUR. ON YILDIR YAPILAN HER KÖTÜLÜK VE ZULÜMÜ GÖRMEZDEN GELEN, EN SON ÜLKENİN PARÇALANMASINA ÖNCÜLÜK EDEN, TERÖRİSTLERLE KUCAKLAŞAN, SATILIP PEŞKEŞ ÇEKİLMEYEN BİR ZERRE MİLLİ DEĞER BIRAKMAYAN HAİNLERE HALA DAHA DESTEK VEREN CAHİLLER VE “BANANE” CİLER VAROLDUKÇA BU MİLLET YOKOLMAYA MAHKUMDUR.

  10. Anonim dedi ki:

    Rüzgar,merak etme kimse AKP’nin yalakalığını yapmıyor veya son dönemdeki politikalarını desteklemiyor. Şahsen ben onları desteklemiyorum. Her belediyeyi eleştireni AKP’li olmakla suçlamaktan vazgeçin. Ancak tüm bu olanlar, İzmir Büyükşehir Belediye’sinin ve Selçuk Belediye’sinin başarısız olduğu gerçeğini örtmez. Yukarıda CHP’den başarılı olmuş isimler verilmiş, kimsenin onlara ve yaptıklarına bir şey dediği var mı? Bu adamlar AKP iktidardayken nasıl çalışıyor? İşte bu noktada beceri ve vizyon ortaya çıkıyor. Bana göre de yerel yönetimlerde en büyük eksiklikler bunlar ve bu yüzden yapamıyorlar, bu yüzden başarısızlar.
    AKP başarısız da CHP yerel yönetimlerde çok mu başarılı? Bana bunu söyleyin? 10 senedir bu metro neden bitmiyor,onu söyleyin? İzmir fuarı neden öldü,neden Expo alınamadı,bana bunu anlatın. Priştina gibi becerikli bir insan olsaydı,bu metro biter miydi,bitmez miydi,onu söyleyin. Herkes kötü bir iyi sizsiniz galiba.

  11. adem dedi ki:

    GÜNAY YEŞİL İŞİK YAKABİLİR AMA İZMİRLİLER KIRMIZI IŞIĞI YAKAR NEDE OLSA GAVUR İZMİRİ KIRMIZIYI SEVER

  12. RÜZGAR dedi ki:

    METRO İNŞAATININ BİTMEMESİ İÇİN AKIL ALMAZ BİN TÜRLÜ BÜROKRATİK ENGELİ ÇIKARAN SAÇMA SAPAN SİT KARARLARI VE MAHKEME KARARLARI ALDIRAN AKP İKTİDARI OLDUĞUNU LÜTFEN UNUTMAYIN. SEMBOL ŞEHİR OLAN İZMİR’İ ALMAK İÇİN HER TÜRLÜ ENTRİKANIN DÖNDÜRÜLDÜĞÜ İZMİR BELEDİYESİ HAKKINDA KONUŞULURKEN LÜTFEN BİRAZ İNSAFLI OLUN…

  13. Anonim dedi ki:

    Valla ben insaflıyım da siz hiç de objektif değilsiniz. Eğer ki hükümetin amacı metroyu bitirtmemek olsaydı, o zaman neden İzban’ı belediye ile birlikte yapıyor? Neden bunu Torbalı’ya,sonra Selçuk’a getirme planları yapıyor? Yani sunduğunuz sav, tamamen CHP’lilerin kendilerini masum çıkarmak ve beceri yoksunluklarını örtmek için kullandıkları bahanelerdir. Herkesin ağzına bu safsatayı yayalım da bizim beceriksizliğimizin bahanesi olsun anlayışı.Çalışan,becerikli CHP’li çalışıyor, sayın Rüzgar. İyiye iyi, ama iş bilmeze de bırakın iş bilmez diyelim.