site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Ege’nin 300 çeşit otu şifa deposu

Ege’nin 300 çeşit otu şifa deposu
01.05.2015
A+
A-

egenin-300-cesit-otu-sifa-deposu

300’e varan çeşidiyle doğanın Ege Bölgesi’ne sunduğu en büyük armağanlarından olan otların sayısız faydası bulunuyor.

Günümüzde sıradan bir bahar etkinliği olmaktan çıkarak festivale dönüşen ot toplamak aslında hem sağlımızı hem de cebimizi koruyor. 300’e varan çeşidiyle doğanın Ege Bölgesi’ne sunduğu en büyük armağanlarından olan otların sayısız faydasına dikkat çeken Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Program Sorumlusu Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu, otların nasıl tüketilmesi gerektiğini anlattı.

Baharla birlikte hastalıklara veda diye tabir edilen lezzetli otların sezonunun açıldığını belirten Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu, “Ege mutfağı yeşil mutfak olup, hem hafif, hem pratik hem de ekonomiktir. Ege’de yetişen otların çoğu yüksek oranda C, B1, B2, A vitamini, demir, kalsiyum, bakır gibi mineraller, antioksidanlar içermekte ve kansere karşı koruyucu etki sağlamaktadır” dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı “Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi” kapsamında şeker otu üretimini arttırmayı hedefliyor. Projeyle birlikte kadın üreticiler birçok ilde şeker otu (Stevia) bitkisi üretimine yönelirken proje aynı zamanda istihdama da katkı sağlayacak. Proje kapsamında olan Gaziantep’te kadın çiftçiler şeker otunu “Tarladan Sofraya Doğal Gıda” temasıyla üretiyor. Gaziantepli üreticiler için çilek, nane, Antep biberi ve aspir yetiştiriciliğine alternatif olan şeker otu yetiştiriciliği kadın çiftçiler tarafından büyük ilgi gördü. Türkiye’de 5-6 yıllık bir geçmişi olan şeker otu bitkisinin yaygınlaşmasıyla birlikte kadın çiftçiler için şeker otu önemli bir gelir kaynağı haline geldi.

Tatlı yiyerek de zayıf kalınabilecek

Doğal olarak şekerden 300 kat daha tatlı olan şeker otu ürün kalori ve karbonhidrat içermiyor. Bu nedenle sıcak ve soğuk tüm içeceklerde, tatlı ve kek tariflerinde şeker yerine kullanmak için tüketici için sağlıklı bir alternatif. Dünyada birçok ülkesinde 100’den fazla çeşit yiyecek ve içeceğin tatlandırılmasında kullanılıyor.

Kadın çiftçiler, ürünü işleyen tesislerin Gaziantep’te kurulmasıyla bölgede alternatif ürün olma yolunda ilerleyeceğini ifade ediyor. Önemli geri dönüşler alan kadın çiftçiler, organik lokum üreten bir işletme ile “0” sıfır şekerli organik lokum üretimi için çalışmalara da başladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.