site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Efes’in En Erken Tarihli İdolleri Bulundu

Efes’in En Erken Tarihli İdolleri Bulundu
03.10.2012
A+
A-

Efes civarında şimdiye kadar ki en erken tarihli anthropomorf biçimli ve yüksek kalitede beyaz mermerden yapılmış stilize iki idol Çukuriçi Höyük kazısından bulunmuştur.

Batı Anadoludaki benzer örnekler gibi  Geç Kalkolitik Çağa (M.Ö.4000) tarihlenen kazı buluntusu ilk idol, korunmuş durumdaki  vücüdunun üst kısmı, kolları ve bacakları ile bir kadın figürinidir. M.Ö. 2900-2800 yıllarına tarihlenen ikinci idol ise, Çukuriçi Höyüğün Erken Bronz Çağına ait Oturma kompleksinde bulunmuştur. Stilize usluplu olup baş ve kolları basitleştirilerek işlenmiştir. Her iki idolde,  Kültsel bir figürindir ve Efes’in şimdiye kadar ki en erken tarihli heyketraşlığına ve kütsel faaliyetlerine tanıklık etmektedir.

Efes’in en eski yerleşim yeri olan Çukuriçi Höyük’teki kazılar 2007 yılından beri Dr. Barbara HOREJS (Avusturya Arkeoloji Enstitüsü) başkanlığındaki uluslararası ve disiplinlerarası bir ekiple yürütülmektedir. Projenin finansmanı Avrupa Araştırmalar konseyi tarafından sağlanmaktadır. Çukuriçi Höyükteki yerleşim kalıntıları Neolitik Çağ (7.bin), Kalkolitik Çağ (6. ve 4. Bin) ve Erken Bronz Çağı’na (3. Bin) tarihlenmektedir. Her iki idolde yerleşim alanındaki metalurji merkezinde çok sayıda bakır işlikleri ile birlikte bulunmuştur. Değiş tokuş amaçlı kullanılan madenden giysi iğnesi, çeşitli maden aletlerin üretildiği işlikler bulunmaktadır.  Çok sayıdaki ithal eserin gösterdiği gibi, Çukuriçi Höyük sakinleri her dönemde diğer bölgelerle kültürel ilişkiler içerisinde olmalıydı. Her iki idolde bizlere Efes’in en erken sakinlerinin tarih öncesi inaçları konusunda bilgiler vermektedir.

YORUMLAR
  1. Anonim dedi ki:

    Önceki çalışmalar yok sayılmış, bravo……

  2. Baron dedi ki:

    Tarihin kıymetini bilene….