site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Efes’in En Erken Kadın Heykelciği Bulundu

Efes’in En Erken Kadın Heykelciği Bulundu
03.10.2013
A+
A-

KAZI SORUMLUSU  DR .BABARA HOREJS  BURADA KAZILARI ILK BAÞLATAN

Efes’te ki yeni sezon kazılarında Çukur İçi Höyüğünde Efes’in en erken kadın heykelciği(2,5 cm boyunda) bulundu. Bulunan heykel Efes’in tarihini M.Ö. 6600 yılına götürdü. Kazı sonucuna göre Efes’te 8600 yıldır yaşam var.

Efes’in güneyinde şeftali ve narenciye bahçeleri arasında, Efes’e 500 metre uzaklıkta bulunan çukur içi mevkiinde 1992 yılında Efes Müzesi Arkeologları Cengiz İÇTEN ve Adil Evren bir höyük olduğunu görerek kazı çalışmaları başlattılar. Yüzeyde yaptıkları ilk araştırmalarda, burada M.Ö 3000 yıllarına ait bazı bulgulara ulaştılar. Bu çalışmalar bazı elde olmayan nedenlerle devam ettirilemedi.

Yedi yıl önce Avusturya kazı evi burada kazı ve araştırma çalışmalarına tekrardan başladı. Her yıl Eylül ayının yarısında çalışmalara başlayıp, iki aylık çalışma yapan kazı ekibi bu yılda 10 gün önce çalışmalara başladı ve kazılarda Efes’in en erken kadın heykelciği bulundu.

Kazı çalışmalarının başkanı Dr. Barbara Horejs bu yılki çalışmaları şöyle anlatıyor; ‘‘Bu yıl ki çalışmalara başlar başlamaz. M:Ö 6600 yıllarına ait bulgulara ulaştık. Bu bulgular arasında Efes’in En küçük kadın heykelciğini bulduk. İki buçuk Cm boyunda tüm hatları net olan taştan bu heykel, Efes’in tarihini 8 binli yıllara taşıdı. Bu heykelleri o zamanki yaşamda insanların omuzlarında veya boğazlarında Taşındığını tahmin ediyoruz. Bazı hastalıklardan korunmaları için o zamanki yaşamda adı da /AMOLET. Çalışma yaptığımız alanın 6 metre derininde neolitik çağa ait bulgular var. En üstte Erken Tunç çağı, Arada da kalkolitik çağa ait bulgular var.

Ne kadar ilginçtir ki evlerin arasındaki sokaklar çok dar ve tipikmiş’’ dedi.

DHA VEYSEL EROL SELÇUK

ÇUKURÝÇÝ KZILARINDA ERKEN TUNÇ ÇAGI BULGULARINDAKI ÇALIÞMALAR DH

ÇUKUR IÇI HOYUK BULGULARI ERKEN TUNÇ ÇAGI BOLUMU DHA VEYSEL EROL

ERKEN TUNÇ ÇAGI EVLERININ SOKAKLARI ÇOK DARMIS DHA VEYSEL EROL

ERKEN TUNÇ ÇAGI EVLERI TEMELLERI DHA VEYSEL EROL

EFES-KAZILARI (1)

EFES-KAZILARI (2)

EFES-KAZILARI (3)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.