site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Çocuğunuzda göz tembelliği kader değil

Çocuğunuzda göz tembelliği kader değil
17.07.2017
A+
A-

Özel Egepol Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Gönen Başer, görme tembelliği kavramının halk arasında sıklıkla duyulmasına rağmen, içeriğinin tam olarak anlaşılmadığını söyledi.

Görme tembelliğinin toplumda, genel anlamda kişinin gözlüğe alışma hali ve gözlüksüz görememe olarak bilindiğini belirten Başer, bu durumun aslında tümüyle farklı bir hastalık olduğunun altını çizdi.

Bir bebeğin dünyaya geldiği zaman görme duyusunun henüz gelişmediğini ve görmenin beyin tarafından gözden ulaşan doğru görüntü ile öğrenildiğini aktaran Yrd. Doç. Dr. Gönen Başer, “Görme gelişimi doğar doğmaz başlar. İlk üç yaşta gelişim çok hızlı olup, büyük oranda yedi yaşında tamamlanır. İşte bu 0 – 7 yaş döneminde gözden beyine doğru görüntü gitmesine neden olan bir hastalık veya akıtma kusuru, yani gözlük ihtiyacı varsa beyin görmeyi geliştiremez. Eğer böyle bir sorun tek bir gözde varsa, bulanık gözden gelen görüntü beyin tarafından elenir ve beyin tüm gücünü diğer göze harcar” diye konuştu.

7 YAŞA KADAR SORUN ÇÖZÜLMELİ

Görme tembelliğinin hastanın gelecekte birçok engelle karşılaşmasına neden olacağını vurgulayan Başer, “Eğer yedi yaşından önce bu sorun çözülmez ise o göz tembel kalır, yani görmesi sınırlıdır ve bu yaştan sonra artmaz. Bu da çocuğun gelecekte bazı meslekleri yapamamasına veya yaşam konforunun düşmesine neden olur. İnsanın iki gözünün olmasının ve bu gözlerin aynı düzlemde olmasının insana sağladığı en büyük avantaj derinlik hissi bir diğer deyişle 3 boyutlu görmedir. Görme tembelliği olan insanlarda 3 boyutlu görme duyusu bozulur” ifadesini kullandı.

“ÇOCUKLARINIZI DÜZENLİ MUAYENEYE GÖTÜRÜN”

Görme tembelliğinin nedenlerinin genel anlamda doğumsal ve erken çocukluk çağı nedenleri olarak ikiye ayrıldığını dile getiren Yrd. Doç. Dr. Gönen Başer sözlerini şöyle sürdürdü: Görme tembelliği önlenebilir bir bozukluktur. Çocuğun doğduğu andan itibaren belli aralıklarla göz hekimine götürülmesi gerekir. Bu aralık genel olarak herhangi bir sorunu olmayan çocuklarda 6 ay olarak düşünülebilir. Şaşılık veya çocukta herhangi sorun gözlenmiyor ise ilk göz muayenesi en geç 3 – 4 yaşlarında yapılmalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus, çocuğun herhangi bir şikayeti olmasa da bu muayenenin yapılması önemlidir. Çocuk doğduğu günden beri o anki kusuru ile gördüğünden, daha iyi görmenin ne olduğunu bilemez. Bu basit kurallarla, görme tembelliği büyük oranda önlenebilir ve çocuk engelsiz olarak yaşamını sürdürür.”

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.