site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Çipli Nüfus Cüzdanları Aralık’ta Dağıtılacak

Çipli Nüfus Cüzdanları Aralık’ta Dağıtılacak
18.10.2014
A+
A-

cipli-nufus-cuzdanlari

TÜBİTAK tarafından hazırlanan ve içinde bilgilerin yer aldığı dijital yeni kimlik kartlarının verilmesine 1,5 ay sonra başlanacak. Kimlik kartı, 10 yılda bir yenilenecek.
Boyutu ve görselliği eleştirilere konu olan nüfus cüzdanlarının yerine küçük çipli kimlik kartlarına 1,5 ay sonra geçiliyor. TÜBİTAK tarafından hazırlanan yeni kimlik kartları, sağlık karnesi, ehliyet ve vergi kimlik kartı olarak da kullanılabilecek. 10 yıllık kullanım ömrüne sahip kartlarda milli işletim sistemine sahip çip bulunuyor. Kartın ön yüzünde mavi renkte “T.C.” ibaresi, arka yüzde de Türkiye haritasının ortasında mavi renkte ay-yıldız şekli bulunuyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu, biyometrik kimliklerin Aralık ayından itibaren dağıtılmaya başlanacağını söyledi. Ayrıca soyadını değiştirmek için mahkemeye gitme zorunluluğunun kaldırılacağını ve dilekçenin yeterli olacağını bildiren Davutoğlu, kayıp çocukların bulunmasında civardaki vatandaşlara bunun SMS mesajıyla bildirileceğini açıkladı.

Soyadı değiştirme
Yeniliklerle ilgili Davutoğlu şunları söyledi: “Mesela soyadı değiştirme… Birçok vatandaşımız için mahkemelere gidilmesi gereken uzun bir sürecin parçasıyken yeni uygulamayla dilekçeyle soyadı değişimi mümkün olabilecek. Birçok soyadları vaktinde verilmiş ama vatandaşlarımız açısından ve sosyal kültürel etki bakımından değiştirme zarureti olan soyadları var. Çok uzun mahkeme süreçleri olmayacak, dilekçeyle soyadı değiştirilecek. Doğum, ölüm, adres değişiklikleri elektronik ortamda yapılabilecek. Doğum için dahi ne kadar bürokratik uygulamaların olduğu hepimizin malumu. Yeni kimlikler ki son derece kullanışlı, elektronik, biyometrik özellikleri de taşıyan kimlikler Aralık ayından itibaren verilmeye başlanacak. Yerinde ifade imkanıyla vatandaşlarımızın ifade vermek gibi, karakola gidilip böyle zorlu bir sürecin dışına çıkıp ifadelerin normal bir sosyal sorumluluk içinde alınabileceği ortamlar sağlanacak.” Kaybolan çocuklara yönelik yapılacak uygulamaya ilişkin de bilgi veren Davutoğlu, “Diyelim bir bölgede, bir çocuk kaybolmuşsa bütün eşkaliyle, özellikleriyle SMS mesajı atılacak. Elektronik ortamda, o bölgedeki bütün telefon sahibi kişilere iletilecek. Eskiden olduğu gibi duvarlara, değişik yerlere ‘bu çocuğu görmüşseniz bizi bulun’un ötesinde teknolojik imkanla anında bütün telefonlarda o resimler gözükecek ve bu tür durumlarda daha etkin görev yapma, imkanı olacak” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.