site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Çin’in uzay aracı Mars’ın yörüngesine girdi

Çin, Tianven-1 (Cennete Sorular-1) adlı uzay aracının Mars’ın yörüngesine girdiğini açıkladı. Pekin, ilk kez Kızıl Gezegen’e uzay aracı gönderdi.

Çin’in uzay aracı Mars’ın yörüngesine girdi
15.02.2021
A+
A-

Dün de Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Hope (Umut) adlı uzay aracı Mars’ın yörüngesine girmişti.

Fakat BAE’nin gönderdiği aracın aksine Çin’in aracı yörüngede bir süre kaldıktan sonra Mayıs veya Haziran’da Mars’ın yüzeyine de inecek.

Çin, Aralık ayında da zorlu bir uzay görevini başarıyla tamamlamış ve Ay’dan Dünya’ya taş örnekleri getirmişti.

Mars görevi ise daha zor. Radyo dalgalarının Dünya’dan Mars’a ulaşması 11 dakika sürdüğü için görev Dünya’dan yönetilmedi ve Tianven-1, manevraları otomatik olarak yaptı.

Tianven-1, 3 bin Newton gücündeki ateşleyicileri sayesinde saniyede 23 kilometrelik hızını yavaşlatarak yörüngeye girmeyi başardı.

Dün uydusunun tüm sürecini canlı yayımlayan BAE’nin aksine Çin, başarısını yazılı bir açıklamayla duyurdu.

Fakat radyo meraklıları, Tianven-1’in Dünya’ya yolladığı radyo dalgalarını inceleyerek aracın manevrayı başarıyla yerine getirdiğini Çin’in açıklamasından önce ortaya çıkardı.

Çin’in katlanan güneş panellerinden enerji alacak uzay aracı, bölgenin zemin ve hemen altındaki seviyedeki jeolojisini inceleyecek.

Uzun bir direğin üzerinde yer alan beş kamera fotoğraf çekecek ve yön bulmaya yardımcı olacak.

Beş ayrı enstrüman ise kayaların mineral yapısını inceleyecek ve su buzu arayacak.

Çinli bilim insanları aracı en az 90 gün kullanmayı umuyor. Kızıl Gezegen’de bugüne kadar sadece ABD uzun süre işlevsel kalan uzay araçlarına sahip olabildi. Sovyetler Birliği’nin Mars-3 ve Beagle-2 araçları kısa süre çalıştıktan sonra bozulmuştu.

Çin’in ardından önümüzdeki hafta da ABD’nin Perseverance (Sebat) adlı aracı Mars’a varacak.

NASA’nın Perseverance (Sebat) adlı uzay aracı Mars’ta eski çağlardan kalma mikrop seviyesinde hayatın izlerini arayacak. Perseverance ayrıca, Kızıl Gezegen’in tarihi boyunca hiç yaşama ev sahipliği yapıp yapmadığını anlamak için taş örneklerini inceleyecek.

 

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.