site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

CHP’li Güler, %10 Barajı Kalkmalı

CHP’li Güler, %10 Barajı Kalkmalı
16.07.2013
A+
A-

birgul-ayman-guler-baraj

CHP İzmir Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Birgül Ayman Güler, seçim ve sandık sisteminde reform için mücadele etmeliyiz çağrısı yaparak yüzde 10 barajın kaldırılmasını ve SEÇSİS sisteminin şeffaflaştırılmasını, aksi halde uygulanmasına son verilmesini istedi.

Türkiye’nin önümüzdeki iki yıl içinde üç seçime gideceğini belirten Güler; “Tüm seçimler önemlidir. Geçmiş seçimleri konuşabilir, dersler çıkarırız; ama hemen önümüzdeki seçimlerde her konuşmamız ve adımımızla kendi geleceğimizi belirleriz” dedi.

Büyük bir hilekarlıkla karşı karşıya olduğumuz kuşkusu, günden güne iyice yayılmış bulunuyor!

Hükümet’in güvenli ve doğru bir seçimin önündeki en büyük engeli oluşturduğunu ifade eden Güler; “Çünkü Hükümet, mevcut yanlışlardan en çok yarar elde eden aktördür. Bu konumunu yitirmemek için elinden geldiğince ayak diremesi şaşırtıcı değildir. Topluma her fırsatta “sandık her şeydir” diyen bir Hükümet’in, “kurallarda ve işleyişte yanlışlar var” itirazını ısrarlı biçimde duymaması, AKP’nin seçim-sandık konusunda ne denli samimiyetsiz olduğunu yeterince açık biçimde göstermektedir. Demokrasi, bu iktidar için kendi yöneticilerinin açıkça söyledikleri üzere ‘uygun istasyona gelindiğinde inilecek bir tren’dir. Bu anlayışı zamanında AKP’nin şimdiki en yetkili ağzından hepimiz duyduk. Büyük bir hilekarlıkla karşı karşıya olduğumuz kuşkusu, günden güne iyice yayılmış bulunuyor” dedi.

% 10 barajı kaldırılmalıdır!
CHP’li Güler ‘Barajlama ve SEÇSİS reformu için çağrı’ başlığı ile kaleme aldığı yazısında  % 10 seçim barajının kaldırılması gerektiğini ifade etti. 2011 seçimlerinde AKP’nin toplam seçmenin %43’ünün oyunu aldığı halde TBMM sandalyelerinin %60’ına oturmasına mevcut barajlama sisteminin neden olduğunu belirten Güler,  “Ulusal irade TBMM’ye yansımamakta; o nedenle meclis görüşmeleriyle çözülebilecek sorunlar toplumsal olaylara dönüşmektedir. Oy gasp ederek gelen iktidar, elde ettiği haksız çoklukla TBMM’ni adeta askıya almış ve parlamenter demokrasiyi fiilen işlemez hale getirmiştir. Ülkemizdeki büyük siyasal – kurumsal çürümenin başlıca kaynaklarından biri, bu barajlamanın kendisidir. Tüm seçimlerde barajlamaya son verilmeli; halkın iradesi özgür bırakılmalıdır” dedi.

Türkiye, “SEÇSİS güvenilir değildir” kuşkusu içindedir!Oy sayımında kullanılan bilgisayarlı SEÇSİS sisteminin şeffaflaştırılmasını, olmuyorsa kaldırılmasını talep eden Güler, sistemin İçişleri ile Adalet Bakanlığı ortaklığıyla çalıştığına işaret etti. Güler; “Anayasa gereğince ‘yargı yönetiminde’ olması gereken seçim işleri bu iki kanaldan Hükümet’in doğrudan etki alanındadır. Bu sistem, muhtarlıkları adeta devreden çıkarmıştır. Seçmen kütükleri, kontrolü çok zor biçimlerde düzenlenmektedir. İlçe sonuç girişleri ve birleştirmelerin yapılışı sırasında siyasal partilerin gözlemcileri yoktur. Siyasal parti gözlemcilerinin bu işlemleri, bilgisayar – internet üzerinden izleme yetkileri de yoktur. Bütün bunlara sayım sırasında memleket genelinde “cereyan kesintileri” de eklenince sisteme karşı kuşkular daha da artmaktadır. Türkiye, “SEÇSİS güvenilir değildir” kuşkusu içindedir; bu duygu sonuçtan memnuniyet yaşayan Hükümet taraftarı seçmende dahi vardır” dedi.

‘Bu görev partilere, toplumsal kurumlara, yurttaşlara düşüyor’
Barajlama ve SEÇSİS konusunda reformun sahipleri olduğunu belirttiği “TBMM çatısı altında olan ve olmayan tüm siyasal partiler; temsili demokrasinin doğru işlemesi gerektiğini düşünen tüm toplumsal kuruluşlar; hilekarlık ve dolandırıcılığın kuşkusuna dahi tahammülü olmayan her siyasal görüşten yurttaşlar”ı birlikte hareket etmeye çağırdı. Bu amaçla çalışacağını söyleyen Güler, “bu yöndeki çalışmalara destek vermeye hazırım” dedi.

YORUMLAR
  1. 8920000 dedi ki:

    Barajın kalkması 80 li yılardaki kaosun geri gelmesi demektir güçlü iktidarlar güçlü hükümet kurarak ülkeyi daha ileri seviyelere getimek için fırsattır…