site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Bir yudum içince 30 saniye sonra bunlar oluyor! İşte alkolün vücuda olan etkileri

Vücuda zararlı olduğu bilinen alkol, birçok kişi tarafından sıklıkla kullanılıyor. Peki alkol aldığımızda vücudumuzda tam olarak neler oluyor? İşte bir yudum alkol tükettiğimizde vücudumuza olan etkileri…

Bir yudum içince 30 saniye sonra bunlar oluyor! İşte alkolün vücuda olan etkileri
20.09.2022
A+
A-

Alkolün zararları yıllardır biliniyor. Ancak alkol, kullanan kişiyi nasıl etkiliyor ve kişinin vücudunda neler oluyor gibi sorular pek çok kişi tarafından bilinmiyor. En merak edilen konuların başında ise beyni küçültüyor mu, üreme sağlığını olumsuz etkiliyor mu gibi sorular yer alıyor. İşte tüm bu soruların yanıtını İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ergün Kasapoğlu açıkladı. 

İlk yudumu içtikten sonra 30 saniye sonra alkol beyne ulaşır. Beyin hücrelerinin mesaj göndermek için kullandığı kimyasalları ve yolların yavaşlamasını sağlar. Bu ruh halinizi bir anda değiştirir, reflekslerinizi yavaşlatır ve dengenizi bozar. Ayrıca düşünme ve yaşadıklarınızı belleğinize saklama yetinize olumsuz yönde etki eder.

Uzun süre boyunca tüketilen alkol, beyninizin görünüm ve işleyişini de etkiler. Hücreler değişime uğrar ve hatta daha da küçülür. Bu küçülmeye bağlı olarak düşünme, öğrenme ve öğrendiklerinizi hatırlama beceriniz giderek azalır. Bununla birlikte vücut ısınızın sabit tutulmasını ve hareketlerinizi kontrol etmeniz zorlaşır.

Alkolün beyinde oluşturduğu yavaşlama etkisi sizi uyuşuklaştırabilir. Alkol aldığınızda uykuya kolay geçtiğinizi düşünseniz de aksine derin uyku olan REM uykusuna geçemezsiniz ve gece boyunca vücudunuz alkolü işlemeyi sürdürür.

Alkol midenizi tahriş eder ve midenizin daha fazla asit üretmesine sebep olur. Yeterli asit ve alkol biriktiğinde mide bulantısı durumu yaşanabilir. Uzun süreli alkol tüketenlerde reflü, mide ülseri, ince ve kalın bağırsak sorunları sık görülür. Pankreas, insülin ve bağırsakların yiyecekleri parçalamasına destek olan diğer kimyasalları yapar. Fakat alkol tüketimi kimyasalların pankreas içerisinde kalmasına, iltihaplanmaya ve yanı sıra ciddi bir hasara sebep olabilir. Karaciğeriniz, içtiğiniz alkolün neredeyse tamamını parçalara ayırır. Bu süreçte birçok toksini işlenir. Zaman içinde aşırı içki, organı yağlı hale getirir ve kalın, lifli doku oluşmaya başlar. Bu durum kan akışını sınırlar; bu sebeple karaciğer hücreleri hayatta kalmak için ihtiyaç duydukları şeyleri alamazlar.

Yüksek miktarda alkol tüketimi kalbinizin atış hızını bozarak kalp kasınızın zarar görmesine ve gelecekte kalp hastası adayı olmanıza sebep olabilir.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.