site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Bakan Özhaseki: Türkiye deprem ülkesi herkesin bilmesi gerekiyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, A Haber’de önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Özhaseki, “Türkiye bir deprem ülkesi, bunu herkesin bilmesi gerekiyor.” dedi. Bakan Özhaseki ayrıca, deprem bölgesinde 850 bin bağımsız bölüm inşa edileceğini söyledi.

Bakan Özhaseki: Türkiye deprem ülkesi herkesin bilmesi gerekiyor
26.11.2023
A+
A-

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Malatya’daki 5,2 şiddetindeki depreme Adıyaman Valiliği’ndeki koordinasyon toplantısında yakalanmıştı. Bakan Özhaseki, deprem sırasında toplantıyı terk ettiklerini ve dışarı çıkmayı uygun gördüklerini belirtti.

Bakan Özhaseki’nin açıklamalarında öne çıkan satır başları:

Türkiye bir deprem ülkesi, bunu herkesin bilmesi gerekiyor. 6 ay içinde köy evleri bitmiş olacak. Deprem bölgesinde 850 bin bağımsız bölüm inşa edilecek. Yıkılan şehirlerimizin meydanlarını yeniden yapacağız.

Malatya’da deprem olduğunda biz Adıyaman’daydık. Kısa bir mesafe içerisindeydik. Salonda Adıyamanlı Belediye Başkanları, siyasiler, sivil toplum örgütleri ile bir toplantı tertip etmiştik. O sıra bir deprem oldu. Salonda bir anda insanlar bir telaşla kalktılar. Deprem sırasında toplantıyı terk ettik.

Şunu bir kere herkesin bilmesi gerekiyor, Türkiye bir deprem ülkesidir, nokta. Bunun tartışması yok. Bilim adamları Himalayalardan başlayarak, Alplere doğru uzanan cizgi üzerinde 5 ülke vardır diyorlar. Bunlardan bir tanesi de Türkiye. Bizim gerek ana karamız üzerinde gerekse denizlerimizde son 100 yıl içerisinde meydana gelen 6 üzerinde şiddette deprem sayısı tam 226. Neredeyse her sene iki tane yıkıcı deprem ile karşı karşıyayız.

Karada ise son 100 yıl içerisinde 60 kadar deprem oldu. Ölen insanlarımızın sayısı 130 bin, zararımız ise milyarca dolar. Ve yüzyıllar boyunca koyu kırmızılar üzerinde fay hatları hareketli olduğu için kırılmalar devam ediyor.

Deprem gece 04.17’de oldu diğer ise 9 saat sonra. Sayın Cumhurbaşkanımız o saatten itibaren ayakta biz konuştuğumuzda bize ifadeleri öyle oldu. Zaten o saatten sonra bütün valileri sıra ile arayıp olayın büyüklüğünü anlamaya çalışır ve daha sonra bütün bakan arkadaşlarımızı deprem bölgesine gönderir. Akdeniz havzasındaki arkadaşların hepsini Hatay’a gönderdik, baktık ki orada hasar daha büyük, en büyük belediyelerimizi oraya gönderdik. Bu depremden 14 milyon insan etkilendi, 680 bin konut, 170 bin civarıda da dükkan ve işyeri gibi tek katlı yerler yıkıldı.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.