site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Aydın Sürer: “Gençlere Hep Destek, Tam Destek!”

Aydın Sürer: “Gençlere Hep Destek, Tam Destek!”
08.03.2013
A+
A-

aydinsurer

Aşçılık mesleğinin ustalarından Selçuklu usta Aydın Sürer, mesleğini yalnızca ‘mutfak’ta sınırlı tutmuyor. Başta pek çok etkinlik olmak üzere sosyal sorumluluk projelerinde yer alırken genç aşçı adaylarını da unutmuyor. Günümüzün en popüler mesleklerinden biri olan aşçılık için genç adaylara, öğrencilere ve eğitmenlere de her zaman destek veriyor.

-Aydın Şef’in adını pek çok etkinlikte görüyoruz. Siz, sosyal tarafı güçlü olan bir şefsiniz… Aşçılık mesleği son yıllarda belki de hiç olmadığı kadar çok “sosyalleşti”… Siz bu konuda neler düşünüyorsunuz? Artık şefler dört duvar arasındaki mutfaktan çıktılar ve pek çok sosyal aktiviteye imza atıyorlar…
 
Aydın Sürer: Öncelikle tüm okurlarımıza ‘merhaba’ demek istiyorum. Türkiye’de bu mesleği yaptığım için onur ve mutluluk duyuyorum. Yakın gelecekte mesleğimizin gelişimi ve Türk mutfağı için önemli ve gerekli etkinliklere imza atacağımızı umuyorum.

Çok teşekkür ederim güzel sorunuz için… Doğru bir noktaya değinmişsiniz. Aşçılık özel ve önemli bir meslek… Bizler, aşçılık mesleğini ilgilendiren tüm bu organizasyonları birer görev bilinci ile yerine getiriyoruz. Meslek açısından bu tür etkinliklerin maddi karşılık beklemeden yapılması gerekiyor ki sosyal ortamlar oluşsun. Tüm aşçılık camiasının el ele vererek, çok daha fazla sosyalleşmesi gerektiğini düşünüyorum. Aşçılık mesleği kapsamında birçok sosyal sorumluluk projesine imza atılması gerekiyor. Çünkü bizim mesleğimiz dört duvar arasında yapılan yemek pişirme işinden ibaret değil ki! Sizin de takip ettiğiniz gibi eğitim açısından da iyi organizasyonlar gerçekleştiriliyor. Bu sosyal paylaşımlara eğitim başta olmak üzere herkes destek vermeli ve çaba göstermeli… Bunu rekabet oluşması için söylemiyorum ama mesleğimiz ve genç aşçı adaylarımız için ‘en iyi’ ve ‘en gerekli’ olan yapılmalı… Aşçılık yalnızca mutfakta değil hayatın her alanında var olan aktif bir meslek… Elbette bu da daha fazla sosyalleşmesine yardımcı oluyor.

-Bu soruyla başlamışken şöyle devam edelim; aşçılık mesleğinin bugünü ile dünü arasında bir değerlendirme yapmanızı istesem neler söylersiniz?

Aşçılık mesleğinin dünü ile bugüne arasında dünyalar kadar fark var, derim. Bizler, alaylı şef ve aşçıların yanında yetiştik. Alaylı aşçılar, mesleğin çekirdeğinden yetişler… Günümüzde genç aşçı adaylarımız eğitime çok önem veriyor. Gençler, hem teorik hem de uygulamada başarılı olmaya çalışıyorlar. Bu beni gururlandırıyor. Aşçılık mesleği özenilen bir meslek oldu ki bu da mesleğin gelişimi açısından çok önemli…
 
-Günümüzde aşçılık mesleğinin ilgi çeken popüler bir meslek olmasını sağlayan temel etken sizce nedir?

Sanırım şunu söyleyebiliriz; aşçılık gündemde tutulan ya da gündemden düşmeyen bir meslek oldu artık… Hemen her gün aşçılık hakkında yeni etkinlikler ya da araştırmalar yapılıyor. Türkiye ve dünyada ulusal ve uluslararası yarışmalar düzenleniyor. Genç aşçı adayları destekleniyor ve ilgi gösteriliyor. Tüm bunlarla beraber medyanın ve özellikle televizyon kanallarında yayınlanan yemek programlarının etkisi olduğunu ve bu ilginin de giderek artacağını düşünüyorum.

– Öğrenci aşçı adaylarıyla bir araya geliyorsunuz; eğitimler veriyorsunuz. Öğrenci aşçı adaylarında sıklıkla rastladığınız eksiklikler nelerdir? Eğitim kurumlarında aşçı adayları yeterli donanıma sahip olabiliyorlar mı?

Genç aşçı ve öğrencilerimizle elimizden geldiği kadar destek olmaya çalışıyoruz. Bu desteğimiz her zaman devam edecek. Bu mesleği seviyorlar ancak aşçılık mesleğinin olmazsa olmaz temel kuralları vardır; ilgi, araştırma ve takip! Aşçılık mesleği hep ilgi, alaka ister… Çünkü mutfak insan sağlığına direkt bağlantılı olan alandır. Bununla birlikte eğitim verilen mutfaklarda malzeme eksiklikleri çok fazla…

-Aynı zamanda eğitimcilerle görüşüyorsunuz değil mi? Belki de aşçılık mesleğinin eğitimcileri ile şeflerin daha çok buluşması ve bilgi alışverişinde bulunması gerekiyor. Siz ne dersiniz?

Evet, eğitimcilerimizle sıklıkla bir araya geliyoruz. Eğitimcilerimiz profesyonel mutfaklarda çalışan şeflerimizden ve tedarikçi firmalardan çok daha fazla destek bekliyor. Öğretmenlerimiz “Bizler, belki bir usta şef kadar öğrencilerimize eğitim veremiyoruz ama elimizden geldiğince öğrencilerimizin yanında olmaya çalışıyoruz,” diyorlar. Aşçılık eğitim alanında da fedakarlık isteyen bir meslek ve eğitimcilerimiz bu konuda gerçekten çok özverililer.

-Eğitimciler ve öğrenciler profesyonel şeflerle genellikle yarışmalarda bir araya geliyorlar değil mi?

Çoğunlukla böyle… İşte eğitmenlerimiz de bu noktada sıkıntılarını dile getiriyor ve diyorlar ki, “Şeflerimizle yalnızca yarışmalarda değil okullarımızda da bir arada olmak istiyor ve mesleğin genç temsilcilerinin eğitimi için fikir alışverişinde bulunmayı arzu ediyoruz.”

-Son zamanlarda gerçekleştirdiğiniz etkinliklerde söz eder misiniz? Yeni sezon için planlarınız nelerdir?

Güzel ve camiamız için önemli etkinlikler gerçekleştirdik. Genç aşçı Ekrem Karagöl ile Çankırı Ilgaz Doruk Oteli’nde “Otizmin Farkındayız Onların Yanındayız” sloganı altında iki organizasyona imza attık. Ankara Anka Otizmle Yaşam Derneği öğrencileri ile birlikte “En güzel pasta kimin?” yarışmasını düzenledik. Genç arkadaşlarımız kıyasıya yarıştılar ve hayatın engel tanımadığını bir kez daha bizlere gösterdiler. Yarışmanın sonunda bütün öğrencilerimize hediyeleri ve belgeleri verildi. Keyifli dakikalar yaşadık.

İstanbul Bakırköy Sen Değilsin Otizm Spor ve Yaşam Derneği öğrencileriyle birlikte yine keyifli bir etkinliğe imza attık.

Okullarda gerçekleştirdiğimiz seminerlerimiz var; Kastamonu Turizm Eğitim Merkezi ile Çankırı Ilgaz Emel Oktay Türkoğlu Otelcilik ve Meslek Lisesi’nde seminerlere katıldık. Amacımız gençlere hep destek, tam destek! Sırada Edirne’deki gençlerimiz var.

Yeni etkinlik projelerimiz arasında ise İzmir Bornova’da Hasan Tahsin İş Merkezi’nde engelli kardeşlerimizle buluşup, pasta yarışması düzenlemeyi planlıyoruz.

-Yaz sezonunda nerede olacaksınız, neler yapacaksınız?

Yeni sezonda Kuşadası Ömer Holiday Resort Otel’de yepyeni bir konsepti genç ve dinamik bir ekiple hayata geçireceğiz. Misafirlerimize bütün yaz boyunca lezzetli bir sezon yaşatacağız. Kanal 35’te yemek programımız devam edecek… Ramazan için de özel bir projemiz var. Ama bu sürpriz olsun!

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.