site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Avrupa Birliği, kripto kazançlarını vergilendirmeye hazırlanıyor

Avrupa Birliği tüm dijital varlık hizmeti sağlayıcılarının AB içinde yapılan işlemleri bildirmesini zorunlu kılan bir yasa taslağı hazırladı.

Avrupa Birliği, kripto kazançlarını vergilendirmeye hazırlanıyor
12.12.2022
A+
A-

Avrupa Birliği Perşembe günü, tüm dijital varlık hizmeti sağlayıcılarının AB sınırları içinde ikamet eden müşterilerine ait işlemleri bildirmesini zorunlu kılarak kripto sektöründe vergi dolandırıcılığı ve kaçakçılığıyla mücadele etmek için yeni kuralları içeren bir yasa taslağı hazırladı.

AB’nin yürütme kolunun vergi sistemindeki şeffaflığı artırmaya yönelik bir paketin parçası olan girişimi, birlik sınırları içinde sakinlerinin kripto varlıkların ticaretinden veya yatırımından elde edilen kazançlar üzerinden vergi ödemesini sağlamayı amaçlıyor.

Taslak uyarılara rağmen bildirimde bulunulmaması da dahil olmak üzere, ciddi uyumsuzluk vakaları için ortak bir asgari ceza düzeyi belirlemeyi öngörüyor.

AB Komisyon Üyesi Paolo Gentilaoni konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Şu anda 9 binden fazla farklı kripto varlığın olması ve anonimliğin getirdiği gizlilik büyük kârlar elde eden birçok kripto varlık kullanıcısının ulusal vergi makamlarının radarına takılmadığı anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.

Avrupa Komisyonu, vergi makamlarının şu anda kripto sahiplerinin kazançları hakkında doğru bilgiye sahip olmadığını ve gittikçe büyüyen sektörden elde edilen vergi gelirlerini sınırladığına dikkat çekti.

Kuralların, kuruluşların nerede olduğuna bakılmaksızın hem yerel hem de sınır ötesi işlemler için her boyuttaki kripto hizmet sağlayıcılarını kapsamasını öngörüyor. Komisyon ayrıca finansal kurumların raporlama yükümlülüklerinin e-para ve dijital para birimlerini kapsayacak şekilde genişletilmesini önerdi.

Teklifin, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından kabul edilen yeni raporlama kurallarına uygun olduğu ve Ocak 2026’da yürürlüğe girmesi beklendiği belirtiliyor. Öte yandan taslağın yasalaşması için bloğun 27 üye devleti tarafından oybirliğiyle onaylanması gerekiyor.

Plan, AB vergi sistemini dijital dünyayla uyumlu hale getirmeye ve vergi kaçakçılığına karşı mücadeleye yönelik bir komisyon paketinin parçası. Komisyonun son tahminlerine göre, üye devletler 2020’de KDV gelirlerinde 93 milyar euro (97,8 milyar dolar) kaybetti ve bunun dörtte birinin dolandırıcılıkla alakalı olduğu değerlendiriliyor.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.